او تحصیلکردهی رشتهی «آی.تی» بود و بعد از تحصیل هم در یک اداره مشغول کار شد اما زندگی کارمندی چیزی نبود که با روحیات او جور در بیاید برای همین عطای کار در اداره را به لقایش بخشید و دنبال علاقهی اصلیاش رفت و برای خودش یک کار نان و آبدار راه انداخت. او در این گزارش از فوت و فنهای تزئین سفره عقد و کسب درآمد از این راه برایمان صحبت کرده است.
قصه از کجا شروع شد؟
«یک ایده آن هم از سفره عقد خواهرم». این را میگوید و ادامه می دهد که در سال ۸۷ وقتی خواهرش عروس شده بود، تصمیم گرفت سفره عقد را خودش درست کند. در این میان خانم پرگاری هم به خواهرش کمک کرد و آنها تک تک اجزای سفره را از گردو و فندوق گرفته تا نان و قند و… را خودشان درست و تزئین کردند اما فقط خواهر خانم پرگاری و همسرش پای این سفره عقد ننشستند و عروس و دامادهای دیگری هم از این سفره عقد استفاده کردند.
«ما این سفره را اجاره نمیدادیم بلکه برای اینکه سهیم در خوشحالی اقوام و دوستانمان بشویم، سفرهی عقدی که درست کرده بودیم را به آنها امانت می دادیم». البته این سفره عقد را خواهر خانم پرگاری باتجربه ای که از کارهای هنری داشت درست کرده بود اما زحمت برپایی سفره عقد عروس و دامادهای دیگر با همین سفره هم بر عهده خانم پرگاری افتاد و او با علاقه اینکار را انجام می داد. «هر بار که این سفره را میچیدم، سعی می کردم حالت متفاوتی به آن بدهم تا با چیدمان های قبلی تفاوت داشته باشد.
دید بصریتان را بالا ببرید
«اولین قدم برای موفقیت در هر کاری این است که دربارهی آن کار، اطلاعات خوبی داشته باشید. به طور مثال چون من میخواستم به صورت حرفهای وارد کار تزئینات سفرهی عقد بشوم سعی کردم اطلاعات خودم را در اینباره به روز کنم. یادم هست آن موقع بالغ بر سه هزار عکس از سفره عقد جمع آوری کرده بودم تا دید بصری و خلاقیتم بالا برود».
رفته رفته کار برای خانم «پرگاری» جدی شد و او برای چشم نوازتر شدن کارش شروع کرد به استفاده از پارچههای رنگی، ظروف خاص و مجسمه های تزئینی: «یادم هست آن زمان سفرههای عقد به سبک و سیاق سنتی به راه بود و معمولا از پارچهی ترمه برای دکور سفرهی عقد استفاده میشد. حتی مجسمه هم یکی دیگر از ارکان این سفره بود».
این خانم هنرمند برای اینکه سفرهاش جذابتر شود و المانهای هر شهر در آن وجود داشته باشد، هر بخشی از ظروف سفره عقدش را از یک شهر خریداری کرد. «مجسمه ها را از لاله جین همدان خریدم و ظروف نقره ام را از اصفهان و سفرههای عقد را به سبک سنتی به راه انداختم، سفره ای که جامهای نقره در دل سفرهی ترمه و کنار تزئینات جانبی آن خوش میدرخشید، بعدها که بیشتر از قبل تجربه به دست آوردم و چند سفره برای مراسم عروسی تزئین کردم به این نتیجه رسیدم که لازم نیست برای خرید ظروف و اجزای سفره به شهرهای دور بروم برای همین مجسمهها را از سفره عقدها کنار گذاشتم و سعی کردم از ظروفی استفاده کنم که در جابهجایی دچار شکستگی نشود و خسارت زیادی متحمل نشوم.»
چقدر پول لازم داریم؟
آن زمان خانم «پرگاری» برای خرید اجزای سفرههایی که میانداخت نزدیک به ۳۰۰ هزار تومان هزینه کرد اما خودش تاکید میکند که همه چیز بستگی دارد به وسایلی که قرار است شما برای تزئین سفرهتان استفاده کنید. «در حالت کلی برای شروع کار حدودا به۱۰میلیون تومان نیاز دارید تا یک سفرهی درست و درمان برای خودتان داشته باشید و با اجاره آن به زوجهای جوان، هم هزینههایتان را جبران کنید، هم سود به دست بیاورید».
به گفتهی خانم پرگاری خریداری یکسری وسایل برای سفره ضروری است. بعد از خرید این وسایل ضروری میتوانید از شمع، مروارید، گل، انواع گیفت و کادو، تنگ آب و… برای زیباتر شدن سفرهی خودتان استفاده کنید.
دیگر از اینجای کار به بعد این سلیقه و خلاقیت شما است که به سفرهی عقد جلوهی بیشتری میدهد. خانم پرگاری معتقد است در شروع کار نباید انتظار زیادی از خودتان داشته باشید و حتی لازم است اوایل کارتان به سود کار فکر نکنید. او می گوید: «اوایل که کارم را شروع کرده بودم، هزینهای که مشتری به من پرداخت می کرد صرف وسایلی میشد که برای سفره عقد خودش میخریدم. آن زمان رضایت و جذب مشتری برایم از هر کاری با اهمیتتر بود».
به سلیقهی مشتری توجه کن
خانم پرگاری در طول این سالها تجربیات زیادی از تزئین سفره عقد به دست آورده است، او به خوبی می داند سلیقه مشتری و رضایت او بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد: «سفرهی عقد در حالت کلی دارای یکسری اجزای ثابت است. مثل بادام، فندوق، گردو، نان، عسل، نقل، نبات، تخم مرغ، اسفند، آینه و شمعدان، قرآن، جا نماز، مهر و تسبیح و تنگ آب که این وسایل در ظروف مورد نظر شما چیده شده و در سفره قرار می گیرند. این مسئله بستگی دارد به سلیقه مشتری ها. مثلا بعضی از مشتری ها دوست دارند بیشتر اصالت سفره به چشم بیاید اما بعضی دیگر از مشتری ها هم هستند که دلشان می خواهد علاوه بر اینها سفره عقدشان با گل یا شمع تزئین شود». البته شما باید سلیقه مشتری هایتان در هر شهری که کار ارائه می دهید را هم در نظر بگیرید، چراکه مشتری های شما ممکن است از هر شهری باشد.
« مشتریای از جنوب داشتیم که رسمشان این بود که کنار ظرف عسل، یک ظرف پر از شیر هم در سفره قرار دهند. البته شیر را نمی خورند و فقط به عنوان نمادی از برکت در سفره قرار می گیرد یا مشتریای از لرستان داشتیم که رسمشان این بود که در سفره عقد روغن قرار بدهند به این معنی که نانتان چرب باشد. شمالی ها اصولا سبزه می گذارند».
این تزئینات بستگی به رسم شهرهای مختلف دارد که چه چیزی غیر از ارکان اصلی سفره در آن قرار بدهند، به گفته خانم پرگاری در همین تهران خودمان بعضی ها دوست دارند در کنار مواد اصلی سفره عقد، میوه یا شیرینی هم قرار بدهند.«من خودم به شخصه از میوه استفاده نمی کنم اما اگر قرار باشد شیرینی در سفره قرار بدهم از باقلوا استفاده می کنم چون شیرینی با اصالتی است. با این حال شیرینی هر شهری هم فرق دارد و ممکن است در شهرهای مختلف مردم دوست داشته باشند شیرینی سفره عقدشان از شیرینی های اصیل شهرشان انتخاب شده باشد».
کار مال خودتان باشد
«در این کار دست بالای دست بسیار است اما نکته اصلی اینجا است که کارتان کپی نباشد. مردم دنبال اتفاقات جدید هستند و هر کسی نسبت به سلیقه ای که دارد سمت کارهایتان می آید. مطمئن باشید اگر دنبال این هستید که به طور جدی وارد کار تزئینات سفره عقد عروس شوید باید یادتان باشد که عده ای هستند که به خاطر نوآوری، کارهایتان را دنبال خواهند کرد. به همین خاطر توصیه من این است که از کپی کردن دوری کنید و کار مال خودتان باشد».
پس تا اینجای کار به راحتی می شود فهمید که خلاقیت حرف اول را می زند و شما باید نسبت به کاری که انجام می دهید اطلاعاتتان به روز باشد.«مثلا یکی از کارهای جالبی که در کارهای ما دیده می شود و طرفدار پیدا کرده استفاده از آکواریوم های پرآب و گل و شمع است که دورتادور سفره عقد کار می کنیم و جلوه خاصی به این سفره می دهد. معمولا اهل استفاده از میوه در کارهایم نیستم اما اگر مشتری دوست داشته باشد تا میوه در سفره عقد باشد، در تنگ آب وسط سفره، چند سیب سبز می اندازم».
کارهای سفره عقد خانم پرگاری و همکارانش بیشتر تم مدرن دارد اما آنها سفره های سنتی یا تلفیق مدرن و سنتی را هم در مجموعه خود دارند تا اگر مشتری ها درخواست دادند دست رد به سینه آنها نزنند.
خانم پرگاری سفره برای فروش ندارد و کارهایش را فقط اجاره می دهد. «ما زیر ۶ متر سفره نداریم و بزرگترین سفره ای که پهن کرده ایم ۱۲ متر بوده. خب هر چقدر سفره بزرگتر باشد وسایل بیشتری نیاز دارد و در نتیجه مشتری باید هزینه بیشتری را پرداخت کند اما ما تا جایی که می توانیم با مشتری های خودمان کنار می آییم تا آنها از کار ما راضی باشند».
به گفته این خانم هنرمند، نسبت به بزرگی و کوچکی سفره، تعداد پرسنل او هم تغییر می کنند.
«تعداد ما از سه نفر است تا ۶ نفر. در این میان، اگر مشتری نیاز به گل آرایی در سفره اش داشت ما با یک گل آرا هم قرارداد بسته ایم تا کارهای گل آرایی سفره را با سلیقه و تبحر خاص خودش انجام دهد».
البته قیمت های سفره های عقد بر اساس نیازها و درخواست های مشتری متغیر است.«مثلا ما مشتریای داشتیم که فقط دوست داشت از گل رز یا یک مدل گل خاصی در سفره اش استفاده شود، پس قیمت این سفره نسبت به سفره ای که اصلا گل در آن کار نمی شود یا از گل های معمولی استفاده می شود، متفاوت است».
به گفته خانم پرگاری، یک راه دیگر برای جلوه دادن به سفره عقد عروس و داماد، استفاده از یادبودها، شگون ها یا در اصطلاح گیفت یا کادوهای کوچکی است که عروس خانم به دخترهای دم بخت یا خانم ها هدیه می کند. «ما حریر و قندی که بالای سر عروس و داماد می سایند را هم خودمان تهیه می کنیم ، حتی اگر عروس و داماد بخواهند، عسل وسط سفره و چیزهای دیگر را هم خودمان به پکیج هایمان اضافه می کنیم. همه اینها بستگی به درخواست مشتری ها دارد».
خانم پرگاری معتقد است که هر چقدر سفره ها کامل تر و زیباتر باشند مشتریان رضایت بیشتری از کار خواهند داشت.
چطور مشتری جذب کنیم؟
خانم پرگاری کارهایش به حدی رسیده که امروز با دانشگاه ها و خیریه ها هم قرارداد می بندد. او که شروع کارش با تزئین سفره عقد خواهرش بود حالا از این راه کسب درآمد می کند.
به گفته خانم پرگاری اگر سفره های شما متفاوت و زیبا باشد مشتری ها، خودشان به سراغتان خواهند آمد. «بهترین روش این است که با عروس های آشنا و فامیل، کارتان را شروع کنید. بعد کم کم آوازه کارتان به گوش افراد دیگر هم خواهد رسید و آنها هم برایتان مشتری های دیگری خواهند آورد. از طرفی این روزها فضای مجازی و شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام ، راهی ساده و بی هزینه برای تبلیغ کارهای شما است».
اما به گفته این خانم هنرمند، شاید یکی از روش های خوب جذب مشتری، صحبت کردن با تالارهای تازه کار است. این تالارها می توانند به صورت طولانی مدت با شما قرارداد بسته و همکاری کنند. «در این کار صبر و پشتکار اهمیت بسیاری دارد. در این کار ، تابستان ها اوج کار است و ماه های محرم و رمضان این کار تقریبا تعطیل است».
خانم پرگاری در آخر صحبت هایش تاکید می کند که در شروع اینکار همه سرمایه تان را خرج نکنید و با حداقل هزینه ها، سفره ای را برای شروع کار دست و پا کنید تا ببینید به اینکار چقدر علاقه مند هستید.
به نقل از مجله همشهری سرنخ