میترا شکری
“مجید بحرینی” اولین کسی بود که ذرت شیرین را وارد ایران کرد. او در جشنواره خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی دانشجویی به همراه چهار نفر از دوستانش ، طرح ذرت مکزیکی را معرفی کرد، اولین بار این محصول در هتلها و مسافرخانهها عرضه شد و بعد از اینکه با استقبال روبرو شد، مصرف داخلی آن بالا رفت و حتی ذرت شیرینی که آنها تولید میکردند، به خارج از کشور هم فرستاده شد.
این طلای خوراکی
برای پیدا کردن یک شغل که بتوان آنرا با سرمایه اندک راه اندازی کرد، نیازی نیست کار خاصی انجام بدهید، همین که اطرافتان را نگاه کنید ، بوی وسوسه انگیزی به مشامتان میرسد.
بوی قارچ و ذرت پخته که به محض ترکیب شدن با کره و پنیر کشدار پیتزا ، شما را مجاب میکند دست در جیب مبارک کنید و یک لیوان ذرت مکزیکی خریداری کنید.
همین وسوسه انگیز بودن خوردن ذرت مکزیکی، یکی از مزیت هایی است که شما را متقاعد میکند با هزینه محدودی وارد این کار شوید و یک شغل واقعی بدست بیاورید.
چرا ذرت مکزیکی؟
جالب است بدانید اسم خوراکی لذیذی که چند سالی است در کشور ما روی بورس است و حتی توانسته جای خوراکی هایی پرطرفداری مثل بستنی را بگیرد ، تنها در ایران ذرت مکزیکی است، چرا که در ایران ذرت شیرین به شیوه مکزیکیها تهیه میشود.
چطور وارد این کار بشویم؟
برای وارد شدن به جرگه کسانیکه یک بساط کوچک ذرت فروشی دارند، اما درآمد خوبی کسب میکنند نیاز نیست کار خیلی سختی انجام بدهید، یا به قول معروف شق القمر کنید، همین که برای اول کار تصمیم جدی و راسخی بگیرید، کار مهمی انجام دادهاید.
بعد از اخذ تصمیم ، باید مکان مناسبی را برای این کار در نظر بگیرد، پیشنهاد تمام کسانیکه در این کار موفق شده اند، این است که بین دوست و آشنا بگردید و ببینید کدامشان مغازه اغذیه یا آبمیوه فروشی – البته با مجوزهای لازم که به کار شما بخورد- را دارند. بعد از پیدا کردن این آدمها با آنها وارد تعامل شوید و راضیشان کنید که یک گوشه از مغازهشان را به شما اجاره بدهند. این بهترین شیوهای است که میتوانید کارتان را راه بیندازید.
چه وسایلی لازم است؟
بعد از اینکه مکان مورد نظر را شناسایی کردید و برای اجاره کردن آن به توافق رسیدید، باید تجهیزاتی که برای این کار لازم است را تهیه کنید.
از آنجا که در مرحله اولیه آماده کردن ذرت مکزیکی ، تنها به یک وسیله بخار پز نیاز است، باید یک سر به بازار بزنید و این وسیله را تهیه کنید. بعد از خرید این وسیله، نوبت به لیوان یکبار مصرف، میز کانتر، آبلیمو، ذرت، کره، پنیر، آویشن، نمک و دیگر ادویه جات میرسد که در ادامه همه را شرح میدهیم.
بخارپز بزرگ یا کوچک
اینکه بخار پز شما چه اندازه باشد و اینکه مواد اولیه را به چه اندازه خریداری کنید، کاملا به محل کارتان بستگی دارد. به اینکه سر گذر هستید و فروشتان خوب است یا اینکه در جایی قرار دارید که آنقدرها هم فروش بالایی ندارید.
بخارپزهای صنعتی در دو سایز بزرگ و کوچک ساخته شده که شما میتوانید آنها را از بازار خریداری کنید. سایز کوچک این بخارپزها، ۳۰سانتی متر قطر دارد و سایز بزرگ ۴۰ سانتی متر. بهتر است قبل از خرید دقت کنید که چه بخارپزی را خریداری میکنید.
برق یا گاز؟
بخارپزهایی که برای این کار استفاده میشوند دو گانه سوز هستند. شما هم میتوانید آنرا به برق بزنید هم اینکه با استفاده از شعله گاز، گرم نگهش دارید. البته با توجه به گرانی روز افزون برق، قطعا کمتر کسی پیدا میشود که این ولخرجی را از خودش نشان بدهد و بخارپزش را با برق به کار بیندازد، در ضمن این بخارپزها قابلیت وصل شدن به گاز شهری و غیرشهری را هم دارند.
چه کانتری نیاز داریم؟
اگر دقت کرده باشید دستگاههای بخار پز داخل یک کانتر (میز) از جنس ام دی اف قرار میگیرد که این میزها در انواع مختلف ساخته شده است.
منظورمان از انواع مختلف تنها کیفیت آن است. جنس این میزها با یکدیگر متفاوت است و قیمت های آن از ۴۰۰ هزار تومان شروع میشود تا نزدیک به ۲ میلیون تومان. البته کسانیکه قصد دارند با سرمایه کم یک کار پر در آمد داشته باشند نیاز نیست میزی با ارزش دو میلیون بگیرند و همین که یک کانتر ۴۰۰ هزارتومانی داشته باشند کارشان راه میافتد. کانترهای گران قیمت که وزن ام دی اف آنها بالا است و اغلب، چوب ضد آب دارند برای فست فودهای بزرگ پیشنهاد میشود.
البته اگر می خواهید به کار ذرت مکزیکی به عنوان یک شغل دایمی نگاه کنید، توصیه این است که کانتر خوب و با کیفیت خریداری کنید چون قرار است این کانتر یار و همراه شما باشد و با بخار و آبی که رویش میریزد هیچ ضربهای نبیند.
مواد اولیهتر و تازه
از آنجا که وسایل اولیه و تازه در طعم ذرت مکزیکی بسیار ثاتیرگذار هستند، باید توجه کنید که مواد اولیهتان تازه باشد و آنها را به شکل روزانه استفاده کنید، تنها در این شرایط است که طعم ذرت مکزیکی شما فوق العاده میشود و هر روز به تعداد مشتریهای شما اضافه می شود.
چقدر هزینه لازم است؟
همانطور که گفتیم خرید یک بخارپز با کانتر آن چیزی حدود ۶۰۰ هزار تومان برایتان آب میخورد، علاوه بر آن تقریبا جایی که اجاره میکنید، هم بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان کرایه ماهانه دارد.
بخاطر داشته باشید حتما برای اجاره جایی را در نظر بگیرید که در مسیرهای اصلی و پر رفت و آمد باشد. اگر بتوانید گوشه دو متری یک مغازه در مسیر پر رفت و آمد را اجاره کنید، خیلی بهتر از این است که ۵ متر مغازه داشته باشید در یک جای پرت. پس با یک حساب سر انگشتی میتوانید با ۱ میلیون تومان استارت اولیه کار را بزنید. غیر از این، فقط مواد اولیه باقی میماند که بر اساس جایی که برای مستقر شدن انتخاب کردهاید متفاوت است.
چقدر سود به جیب میزنیم؟
سود این کار مثل هزینه خرید مواد اولیه بسیار متفاوت است، ممکن است در جایی قرار داشته باشید که روزی ۱۰۰هزار تومان فروش کنید و تنها مبلغ کمی از آن ، به عنوان سود به شما برسد، اما گاهی در مسیری قرار میگیرید که آنقدر پر رفت و آمد است که ممکن است سود روزانه شما از مرز ۳۰۰ هزار تومان هم بگذرد.
البته بخاطر داشته باشید این سود در شرایطی به جیب شما سرازیر میشود که مغازهتان بر یک میدان پر رفت و آمد یا در کنار ایستگاه اتوبوس، مترو یا یک مرکز خرید باشد نه در یک کوچه فرعی و داخل یک زیرزمین. پس با دیدن این میزان سود خیلی هیجان زده نشوید، باید مکانی که در آنجا قرار میگیرید مکان درستی باشد.
عصرها بهترین ساعت فروش
صبحها معمولا صف های طویل کسانیکه میخواهند به شکم خودشان برسند جلوی آبمیوه و پیراشکی فروشیها است برای همین کار ذرت فروشیها صبحها کساد است، کمتر کسی پیدا میشود که بتواند سر صبح یک لیوان ذرت با پنیر و کره وارد معده اش کند.
اما این مسئله ، عصرها کاملا برعکس است. صفهای طولانی که جلوی ذرت فروشی هاست را نمیتوان نادیده گرفت. به همین دلیل اگر خواستید برای ساعت کاریتان برنامه ریزی داشته باشید، استارت کار را ساعت ۱۱ بزنید و وسایل پخت و پز را آماده کنید تا عصرها آماده پذیرایی از کسانی باشید که در ازدحام و شلوغی خیابانها ترجیح میدهند خودشان را با یک ذرت مکزیکی ۴ هزار تومانی به یکی از کامل ترین میان وعدهها دعوت کنند تا یک ساندویچ ۱۰ هزارتومانی.
ورشکست نمیشوید
از قدیم گفته اند هر چیزی که به شکم مربوط میشود ورشکستگی ندارد، ذرت مکزیکی هم از این قاعده مستثنی نیست. البته از آنجایی که هزینه راه اندازی این کار ۱میلیون و حتی کمتر از این مبلغ است، ورشکستگی در آن معنایی ندارد. هر زمان که از این کار خسته شدید، میتوانید براحتی مغازه را تحویل بدهید و بخارپزتان را با ضرر بسیار کمی به دیگری واگذار کنید تا او استارت کار جدید را بزند.
برای اینکه مشتری خاص و دائم داشته باشیم کدام ماده اولیه را انتخاب کنیم؟
به صرف ذرت
برای تهیه ذرت مکزیکی لازم است مواد اولیه خوبی خریداری کنید. اما یادتان باشد خوب بودن به این معنا نیست که شما به بهترین سوپرمارکت محلهتان مراجعه کنید و لوکس ترین مارک ذرت، قارچ و پنیر را خریداری کنید، در این صورت همان ابتدای کار، ورشکست شده اید. برای اینکه ذرت فروشی شما تا سالها برایتان منبع درآمد باشد توضیحاتی آورده ایم که شما را در خرید مواد اولیه کمک میکند.
ذرت
اصلیترین ماده ذرت مکزیکی، همان ذرت شیرین است که به دو شکل کنسرو یا فلهای به فروش میرسد. با اینکه کنسروهای بسیار بزرگ برای مصارف خانگی وجود دارد اما از آنجا که جنس فلهای قیمت ارزانتری دارد، برای کار فروش ذرت پیشنهاد میشود از ذرت فلهای سالم و استاندارد استفاده کنید.
قیمت این نوع ذرت در مرز شش هزار و نهصد تومان تا هفت هزار و سیصد تومان است که هر فروشندهای به اندازه مصرفی که دارد از آن خریداری میکند. ذرت جز مواد اولیهای است که اگر از امروز برای فردا یا حتی چند روز بعد هم بماند مشکلی در آن ایجاد نمیشود چون در فریزر مثل روز اولش تازه میماند.
قارچ
قارچ باعث میشود ذرت مکزیکی شما لذیذتر و خوشمزهتر شود. برای همین در اغلب ذرت فروشیها، این ماده مورد استفاده قرار میگیرد. قارچ هم به شکل فلهای خریداری میشود که آنهم معمولا با همین قیمت ۶ هزار و ششصد تومان است.
بخاطر داشته باشید قارچ را فقط به اندازه مصرف روزانهتان خریداری کنید، چون در غیر اینصورت فقط ضرر میکنید چون قارچ تحت هیچ شرایطی با گذشت زمان تازه نمیماند و خراب میشود. پس با تاکید فراوان به خاطر داشته باشید که قارچ را تنها به اندازهای که مصرف میکنید، بخرید. معمولا ذرت فروشی ها، از قارچ خرد شده استفاده میکنند تا در مواقعی که سرشان شلوغ است خرد کردن قارچ، خیلی وقت آنها را نگیرد.
کره
بعضی از ذرت های مکزیکی یک طعم خاصی دارند و این طعم، تنها بخاطر کرهای است که در آن استفاده میشود. البته کره جز موادی است که طبق سلیقه، بعضیها از آن استفاده میکنند و بعضی های دیگر نه. اگر قصد داشتید ذرتتان را با کره، طعم دار کنید، بخاطر داشته باشید که از کره پاستوریزه مخصوص این کار استفاده کنید که یک ظرف ۲۵۰ گرمی آن با مبلغ ۱۷۵۰ و یک کیلویی آن به مبلغ شش هزار و هشتصد تومان به فروش میرسد.
سس
و بالاخره طعم دهنده جذاب ذرت مکزیکی! سسی که در ذرت مکزیکی استفاده میشود یک سس دست ساز است. این سس با مایونز درست میشود، البته نه آن سسی که در مغازهها به فروش میرسد، این سس توسط خود اشخاص تهیه میشود.
سس مخصوص ذرت مکزیک از ترکیب روغن زیتون، زرده تخم مرغ، خردل، سرکه، نمک، فلفل و مقداری ادویه کاری درست میشود.
پنیر پیتزا
پنیر ماده تکمیل کننده ذرت مکزیکی است. این ماده در قسمت آخر به مخلوط ذرت، قارچ و سس اضافه میکنیم که باعث بهم چسبیدگی محصول نهایی میشود. معمولا پنیر پیتزا برای این منظور، به شکل فلهای خریداری میشود. پنیر را هم میتوانید به مقدار زیاد تهیه کنید چون نگه داشتن آن داخل فریزر مشکلی ایجاد نمیکند. این محصول بسته به مارک و کیفیتی که دارد بین کیلویی ۱۲ تا ۱۶ هزار تومان به فروش میرسد.
ادویه جات و آبلیمو
آبلیمو جزو طعم دهنده های اصلی ذرت مکزیکی است و فروشندگان آن توصیه میکنند بیشتر از آبلیموی بهداشتی و خانگی استفاده شود، چون نه تلخ است نه مواد افزودنی غیر خالص دارد. تهیه آبلیمو به شکل خانگی علاوه بر این حسن، خیلی هم به صرفهتر است.
علاوه بر آبلیمو، خرید طعم دهنده هایی مثل فلفل، آویشن، ادویه، فلفل سیاه، پودر کاری و … را هم در دستور کارتان قرار بدهید. یک فوت کوزه گری در اینکار وجود دارد که به همین قسمت ادویه جات برمی گردد. اگر دلتان میخواهد طرفداران ذرت مکزیکی، بخاطر طعم محصول شما جزو مشتریان پر و پا قرصتان شوند، به ترکیب خوش طعمی از ادویه جات برسید که فقط مختص خود شما باشد.
لیوان، قاشق و دستمال
تا الان با مواد اولیه آشنا شدید و الان وقت آن رسیده که ظرف مورد نظر را انتخاب کنید. در گذشته ذرت فروشیها ذرت را در سه سایز معرفی میکردند، بزرگ، متوسط و کوچک. اما الان مدتی است که سایز بزرگ تقریبا حذف شده است چون کمتر کسی پیدا میشود که یک لیوان بزرگ ذرت مکزیکی، سفارش دهد.
پس شما هم اگر قصد خرید لیوان دارد، سایز بزرگ را حذف کرده و تنها به دو سایز دیگر اکتفا کنید. قاشق یکبار مصرف و دستمال کاغذی وسایل تکمیل کنندهای هستند که شما را کمک میکنند تا یک ذرت مکزیکی خوش طعم را تحویل مشتریتان بدهید.
به نقل از مجله سرنخ (همشهری)