دنیای رنگی فوندانتها
«نرگس موسوی انصار» تا همین چند سال پیش، یک خانم خانهدار غرق در امورات روزانهی زندگی بود اما یک روز با شرکت در کلاس تخصصی تزئینات کیک، زندگیاش زیر و رو شد و از همان روز تبدیل شد به یک کیک پز حرفهای.
حالا خیلی از آدمهایی که دنبال سفارش یک کیک متفاوت با طرحی ویژه هستند، حتما به او مراجعه میکنند چون خیالشان راحت است که در نهایت یک کار خوب تحویل میگیرند. این روزها سر نرگس خانم حسابی شلوغ است اما در میان این دنیای خوشمزه، زمانی برای ما اختصاص داد و با دنیای خوش طرح و نقش و خوش طعمش همراهمان کرد و از تجربیاتش گفت. توصیه میکنم صحبتهای این بانوی هنرمند را از دست ندهید.
کلاس یک روزه ی سرنوشت ساز
نرگس خانم ۳۸ ساله ، خودش را اینطوری معرفی می کند:« متاهل هستم و مادر دو دخترکه تا سه سال قبل، تمام زمانم در خانه و کنار آنها سپری میشد. آشپزی را دوست داشتم و این علاقهام به زمان بچگی بر میگشت ، از آنجا که دخترها علاقهی زیادی به کیک و بیسکوئیت داشتند اغلب وقتم به پخت و آماده کردن کیک و بیسکوییت میگذشت. همسرم متوجهی علاقهام بود و زمانی که دید با علاقه و حوصله پای تزیین کارها مینشینم پیشنهاد داد به صورت تخصصی دوره بگذرانم و در خانه مشغول بشوم.
بعد از این پیشنهاد جذاب، پرس و جو کردم و در کارگاه تخصصی یک روزهای که دوازده ساعت طول کشید اسم نوشتم و در آنجا با اصول کلی تزئین کیک و نحوهی آماده کردن خمیر فوندانت و فوت و فن کار آشنا شدم. بعد از آن بود که وارد بخش جدیدی از زندگی یعنی دنیای کار شدم.»
همکاری با قنادیها
زمانی که تزیینات حرفهای و زیبای نرگس خانم مورد پسند اطرافیان قرار گرفت همسرش بایک فکر بکر، همکاری با قنادیها را به او پیشنهاد داد.« اول کار فقط برای اطرافیان و آشناها کیک آماده میکردم، کم کم از طریق آشنایان آنها سفارشهای بیشتری گرفتم و همکاران همسرم، مشتری ثابت کیکهایم شدند، یک روز همسرم با یک قنادی نزدیک خانه امان در مورد کیکهایم صحبت کرد و آنها چند نمونه کار خواستند. کیکهای نمونه را با دقت فراوانی تهیه کردم و تحویل دادم. آنها کارم را پسندیدند و از همان موقع همکاریمان شروع شد.
بعد از آن بود که صفحهای در اینستاگرام راهاندازی کردم و از همین طریق تعداد سفارشهایم بیشتر شد به طوری که مجبور شدم همکاری با قنادی را قطع کنم و تمرکزم را روی فروش اینستاگرامی بگذارم. از آن روز تا الان، یک مادر خانهدار شاغل هستم که بخش عمدهای از روزم، در آشپزخانه صرف پخت و پز و تزئینات کیکهایم میشود و سرم حسابی گرم کار شده است.»
فوندانت یک هنر دستی غیر قابل انکار
کیکهایی که روکش فوندانت دارند، خاصتر و زیباتر از خامههای معمولی هستند. درست است که خیلیها خامهی شیرین و سنتی را به این خمیربه روز و مد شده ترجیح میدهند اما زیبایی نهایی کار با فوندانت، یک حقیقت غیرقابل انکار است.
«خمیر فوندانت از ترکیب پودر قند، ژلاتین، گلوکز، ماده cmcو ژلاتین آماده میشود. درست کردن خمیر بخش راحت و آسان کار است، زمانی که میخواهم رنگهای فوندانت را تغییر بدهم از رنگهای خوراکی متفاوت استفاده میکنم، از قسمت رنگ بندی خمیرها به بعد، همه چیز بستگی به ذوق ، سلیقه و هنر دستان کیک پز، بستگی دارد و شما با رنگها و شکلها آنقدر بازی میکنید تا به رنگ مورد نظر برسید و شکلی که می خواهید را پیاده کنید.
البته یک سری از تزیینات، قالبهای خاص دارند و کافیست با استفاده از آنها ، کارتان را شروع کنید اما بخش اصلی کیکها، هنر دست و سلیقه ی فردی است که در نتیجهی نهایی تاثیر بسزایی میگذارد و هر چه قدر بیشتر کار کنید، سلیقه به خرج بدهید و تلاشتان را بیشتر کنید، کار نهایی شما بهتر و زیباتر میشود و تمام اینها روی قیمت نهایی تاثیر میگذارد.»
فوندانتها، روی ماکت
فوندانت به دلیل سنگینی وزنش بر خلاف کیکهای معمولی در پخت نهایی مقدار بیشتری به ازای هر نفر لازم دارد و به نسبت اندازهی سفارش نهایی و صدالبته طرح و مواد داخلش، قیمتش متغیر است. «معمولا در کیک هایی که با تزیین فوندانت آماده میشوند باید به ازای هر ده نفر، یک و نیم کیلو یک آماده کنیم. اندازهی نهایی کار براساس میزان نفرات و مهمانهای مشتری آماده میشود. قیمت هر کیلو کیک خمیر فوندانت با توجه به موادی که داخل کیک استفاده میکنیم و طرح نهاییای که مشتری سفارش میدهد، مشخص میشود.
البته گاهی پیش میآید که تعداد مهمانان کم باشد اما مشتری بخواهد کیکش چند طبقه باشد. در این صورت به مشتری پیشنهاد میدهیم از ماکت فوندانت استفاده کنند. جنس این ماکتها یونولیت است و زمانی که مشتری فقط سه کیلو کیک احتیاج دارد اما دوست دارد کیکش چند طبقه باشد، طبقه ی اول را به صورت کیک خوراکی با تزیین فوندانت آماده میکنیم و در دو طبقه ی بعدی ماکت را جایگزین کیک میکنیم و تزیینات و خمیر فوندانت را روی ماکت پیاده میکنیم.
با این کار، قیمت نهایی کیک برای مشتری کمتر تمام میشود و در مقابل کیکی چند طبقه و باب میلش تحویلش میگیرد. قیمت کیکهای من، بین هفتاد تا هشتاد و پنج هزار تومان متغیر است.
کیک هایی با عنوان «کاروفل» داریم که کار با فوندانت زیاد و زمان بری دارند و گاه از چهار روز قبل از زمان تحویل سفارش، باید ریزهکاری هایش را آماده کنیم و به دلیل همین زمان بر بودنشان، هر کیلو با هشتاد و پنج هزار تومان به فروش میرسد.»
راز موفقیت در ذوق و سلیقه ی شما نهفته است
نرگس خانم سه سال بیشتر نیست که به کار پخت کیک فوندانت مشغول است اما تا به امروز کارهایش با اقبال خوبی مواجه شده است. سفارشهای زیاد و میزان دنبالکنندهی بالای صفحهی مجازیاش، دلیل خوبی برای اثبات این موفقیت هستند. «راز و رمز موفقیت در هر کاری به خود آدمها بستگی دارد، من از روز اول فقط به دید مالی به کار نگاه نکردم و واقعا ذره ذرهی کار را با علاقه و ذوق درست میکنم.»
ماهی سه میلیون درآمد
از تمام نکات پخت و پزوکار گفتیم و شنیدیم تا برسیم به بخش اصلی و مهم کار یعنی درآمد.«کیک پزی کار راحتی نیست خصوصا زمانی که پای فوندانت در میان باشد. گاه برای یک سفارش، باید کار را از سه روز قبل شروع کنم و شکلهای تزیینی را بسازم و خشک کنم تا آنها آماده شوند و بتوانم در تاریخی که مشخص شده، سفارش را تحویل بدهم.
تقریبا به طور متوسط، تزیین هر کیک به سه روز زمان نیاز دارد و به طور میانگین در ماه بین دو تا سه میلیون سود برایم باقی میماند. البته این درآمد ثابت نیست و درمناسبتهایی مثل عید و … در آمدم بالاتر از این مقدار است.
یکی از راههای دیگری که به درآمدزایی و پول درآوردن از این کار کمک میکند، آموزش دادن هنر تزیین کیک است. من هم کلاس آموزشی برگزار می کنم که به صورت فردی و خصوصی برگزار میشود و برای هر دوره، یک میلیون تومان به عنوان دستمزد دریافت میکنم و کار را تمام و کمال به متقاضی یاد می دهم.
البته در سالهای اخیر یک راه موثر پول در آوردن از خمیر فوندانت هم به تمام کارها اضافه شده ، این راه همکاری با آتلیههای مختلف عکاسی است ، ما کیکهای ماکت سفارشی آماده میکنیم و در اختیارشان قرار میدهبم و در مقابل دستمزد خوبی دریافت میکنیم.»
ابزار کار را از کجا تهیه کنیم؟
از نرگس خانم در مورد چگونگی تهیه ی ابزار کار و هزینه هایش میپرسم و او در جواب می گوید:«برای شروع میتوانید با هزینهای پانصد هزار تومانی ابزار اولیه کارتان را تهیه کنید و به مرور زمان و با بالا رفتن حجم سفارشها کم کم تعداد قالبها و وسایل تزیینی را بیشتر کنید.
قالبهای کیک پزی اکثرا قالبهای گالوانیزه معمولی است که به راحتی از تمام فروشگاه های لوازم قنادی می توانید تهیه کنید. اما قالبهایی که برای تهیه فوندانت از آنها استفاده می کنیم با نام «مالد» شناخته می شوند. این قالب های مخصوص قیمت های متفاوتی دارد و گاه صد و پنجاه هزار تومان فقط صرف هزینه ی تهیه یک قالب می شود. البته این روزها قالب های مالد چینی با قیمت های مناسب و پایین تری وارد بازار شده اند.
با ورود قالب های چینی، هزینه ی تهیه ی قالب های کار، پایینتر آمده و با کمترین هزینه میتوانید تمام وسایل مد نظرتان را تهیه کنید. من با کمترین وسایل و ابزار ممکن کارم را شروع کردم و کم کم بقیه ابزار را از سود کیکها تهیه کردم. برای تهیه ی تمام این ابزار آلات بهتر است سراغ فروشگاههای بزرگ لوازم قنادی بروید و تمام ابزار کار و حتی مواد اولیه ی پخت و پزتان را از آنجا بدون دردسر و به صورت کامل تهیه کنید.»
نرگس خانم به نکته ی مهمی در تهیه ی فوندانت ها اشاره می کند و می گوید:« فرهایی که فوندانت ها در آن پخته می شوند با فرهای معمولی متفاوت است و در دو نوع کوچک و بزرگ به بازار عرضه شده اند. قیمت فروش این فرها بین سه تا شش میلیون متغیر است. فری که من برای پخت کیک های فوندانت تهیه کرده ام فر سایز کوچک است که دوسال پیش با صرف هزینه ی حدود دو میلیون و نیم تهیه کردم. البته فرهای بزرگ تر که گران قیمت ترند در رساندن تعداد سفارش های بالا مناسب تر است و جواب دهی بهتری دارد. »
از کجا شروع کنیم؟
نرگس خانم تجربه ی خوبی در کیک پزی دارد واگر شما هم به کارهنری علاقه دارید صحبتها و راهنماییهای او را از دست ندهید و با راه و چاه ورود به کار پخت کیکهای فوندانت آشنا شوید.«برای ورود به کار کیک پزی، علاقه شرط مهمی است و اگر خودتان کمی ذوق و سلیقه داشته باشید، پنجاه درصد راه را بدون هیچ قید و شرطی پیمودهاید. میتوانید برای آشنایی با فوت و فن و ریزه کاریهای کار، در کارگاههای آموزشی شرکت کنید. اغلب این کارگاه ها یک روزه برگزار میشوند و تمام اصول کار و ریزترین نکات را به طور اختصاصی به شما آموزش میدهند. قیمت دورهها متفاوت است و برای این کار باید بین یک تا سه میلیون تومان کنار بگذارید.»
مجوزها
داشتن مجوز فعالیت بخش مهمی از تمام کارهاست. پخت و پز کیک های متفاوت در حجم بالا به مجوز اتحادیه ی قنادی و شیرینی پزها احتیاج دارد. برای تهیه ی مجوز فعالیت با در دست داشتن تمام مدارک شخصی و دوره ها و کلاس هایی که پشت سر گذاشته اید باید به اتحادیه مراجعه کنید. کارشناسان با بررسی سوابق آموزشی شما ، مجوز فعالیتتان را ظرف مدت زمان کوتاهی صادر می کنند و شما رسما و به صورت حرفه ای فعالیتتان را شروع می کنید.
منبع:
مژده باقری در همشهری سرنخ