مجید امینی یکی از قدیمی های بازار فرش است که بیشتر اقلام فرش را در خراسان تولید و عرضه کرده است. وی دراین رابطه می گوید: تولید عرضه تابلوفرش کار تقریبا پرزحمتی است و وقت زیادی از بافنده می گیرد.
مثلا یک تابلوی یک در یک متر بین ۲۵روز تا دوماه وقت از قالی باف میگیرد. به همین خاطر واحدهایی که به طور خاص فقط تابلوفرش ببافند خیلی کم است و کسانی که به بافت این قلم اشتغال دارند در کنارش کارهای دیگر را هم دنبال میکنند. خود ما الان دو کارگاه در قم و مشهد داریم که ۱۰۰ و ۱۴۰مترمربع مساحت دارند و نزدیک به ۴۰ دار قالی بزرگ و ۱۶دار قالی مخصوص تابلوفرش در آن دایر است. مقدار تولید بستگی به دریافت سفارشها دارد که متاسفانه ثابت و مشخص نیست.
ارزش افزوده بالا
این تولید کننده تابلوفرش به ارزش افزوده بالای این کالاهای لوکس و چشم نواز اشاره می کند و در ادامه میگوید: این کار به خاطر اینکه جزو مشاغل هنری به حساب میآید و نقش نیروی انسانی در آن قابل توجه است و از مواد مرغوبی مانند ابریشم در آن استفاده میشود از قیمت پایه نسبتا بالایی برخوردار است و به همین سبب ارزش افزوده ایجاد شده برای آن هم تقریبا زیاد است، به طوری که به صورت میانگین بین ۳۵ تا ۶۰درصد ارزش سودآوری داشته و در اقلام گرانقیمت سفارشی ممکن است به بالای ۷۰ درصد برسد.
با توجه به اندازه فرش های بزرگ و زیرپایی حجم زیادی دارند و قیمتش الان گران است، تابلوفرشها با توجه به سود خوبی که برای بافنده و صاحب کارگاه دارند، قیمت موجهی دارند. مدل دیگری از تولید وجود دارد که به صورت ماشینی و کارخانهای است.
این فرشهای تزیینی در حجم زیاد تولید میشوند و کیفیت کارهای دستی را ندارند. البته این گونه بافت مخصوص کارخانه های فرش ماشینی است که هم جای مناسب و کافی دارند و هم سرمایه مورد نیازشان را و مناسب کارگاه و زیرزمینهای روستایی و شهرستانها نیست. قیمت تجهیزات مکانیزه با توجه به اندازه و نوع کارکردی که دارند بین ۱۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان خرج دارد که مخصوص فضاهای کوچک نیست. در ضمن بافته های ماشینی فقط تنوع طرح دارند و کیفیت نمونههای دستی را ندارند.
کار بافت در شرایط فعلی تا حد زیادی کم شده و رونق سابق را ندارد. بیشتر اقلام تولیدی صادراتی است که مشتریهای ثابت از اروپا و کشورهای عربی داشتیم که به خاطر مشکلات موجود کمتر شدهاند، به طور کلی برای راهاندازی یک کارگاه جمع وجور و نقلی نزدیک به ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان برای تهیه مواد اولیه، وسایل و ابزار تولید نیاز است.
درآمد مبتنی بر آموزش
امینی در مورد آموزش، بافت و درآمدزایی این حرفه می گوید: به دو طریق می توان بافت تابلوفرش را یاد گرفت. یکی تجربی است و دیگری شرکت در کلاسهای آموزشی که دورههای مختلفی را با زمانهای متفاوت برگزار میکنند. مدت این دورهها از دو تا شش ماه است که بین ۳۰۰ تا ۱/۵میلیون تومان هزینه کلاسها میشود. در این دورههای آموزشی چلهکشی، زنجیره، بافت نقشه و رفع عیوب به هنرجویان آموزش داده میشود.
وی در مورد درآمد کارکنان این بخش میگوید: مزد کار معمولا براساس بافت برای هر مترمربع است که بین ۳۰۰هزار تا ۳میلیون تومان است که این بستگی به مدت زمان تحویل کار دارد که چقدر وقت صرف آن شدهاست. ضمن اینکه قیمت تمام شده به طرح، نقش و تنوع آن بستگی دارد که میزان دستمزد را بالا و پایین میبرد.
امینی در ادامه میگوید: همیشه این ضمانت وجود ندارد که فرشها را با قیمت دلخواه به فروش برسانید. این بستگی به طرحهای جدید و نوع نخی که استفاده میکنید، دارد و در فروش تابلوفرشها بسیار تاثیرگذار است. در صورتی که بتوان سفارش گرفت بهترین حالت برای کار فرش بافی است و با قیمت بیشتری به فروش میرسد.
منبع
فرصت امروز