پیراشکیهایی که همهی ما پشت ویترین قنادی و مغازههای پیراشکی فروشی میبینیم و دلمان برای چشیدن مزهیشان غنج میرود علاوه بر طعم دلپذیر، سودهای خوشمزهای به همراه دارند. هر مغازهی پیراشکی فروشی اگر تر و تمیز باشد و در مکان پررفت و آمدی هم کارش را شروع کند روزانه بیش از هزار نفر مشتری دارد. یعنی حداقل هزار پیراشکی به قیمت هزار تومان خواهد فروخت. حالا خودتان با یک حساب سرانگشتی می توانید ببیند که چنین فروشگاهی چقدر درآمد دارد، اما ما به شما می گوییم از این درآمد چقدرش سود است. «جواد فراهانی» یکی از کسانی است که این خوراکیهای هیجان انگیز را میپزد و میفروشد. اگر میخواهید شما هم وارد این کسب و کار بشوید او به نوعی راه و چاه این کار را در این گزارش نشانتان میدهد.
پیراشکی با چاشنی تجربه
تعدادی از پیراشکیهای خوشمزهای که شما از مغازههای اغذیه فروشی سطح شهر خریداری میکنید در کارگاه جواد فراهانی پخته میشوند، در این کارگاه، بوی خوب خمیر و شکلات پخته شده فضا را پر کرده است.
کسب و کار خوشمزهی او، درست از چند سال پیش آغاز شد. وقتی که با چند نفر از دوستانش در تولید و پخش انواع پیراشکیها همکاری میکرد، اما گردونه تقدیر طوری چرخید که او خودش یک پیراشکی پز تمام عیار شد. آقای سرآشپز برای خودش یک کارگاه و مغازهی پیراشکی فروشی باز کرد و این روزها کسی نیست که از کنار مغازهاش بگذرد و طعم این پیراشکیهای خوشمزه را نچشد:« چهار سال پیش در زمینه پخش پیراشکی و انواع کلوچه فعالیت میکردم. آن زمان ، سرآشپز ما به دلیل مشکلاتی که برایش رخ داد ، دیگر نتوانست همکاری کند و من باید ظرف مدت کوتاهی، تمام فوت و فنهای مربوط به پخت پیراشکیهای متنوع را یاد میگرفتم. این شد که کنار دست سرآشپز ایستادم و از روی دست او، نحوهی پخت انواع پیراشکی را یاد گرفتم. اما همهی فوت و فنها با آموزش و یا مشاهده از روی دست یک سرآشپز ماهر به دست نمی آید، در این کار، تجربه اهمیت زیادی دارد و افراد باید با تمرین و آزمایش، به یک استاد کار خبره تبدیل شوند.»
شکل پیراشکیها، ضامن موفقیت شما
آقای فراهانی ظرف یک یا دو ماه توانست طرز تهیهی پیراشکیهای مختلف را یاد بگیرد. از پیراشکی معروف شکلاتی گرفته تا پیراشکی پیتزایی ، شکری و خامه دار. او برای کسانی که اطلاعات زیادی درباره پیراشکی پزی ندارند ولی دوست دارند این کسب و کار را تجربه کنند توصیههای جالبی دارد:«معمولا افراد عادی، ظرف چهار ماه، تمام فوت و فنهای مربوط به پیراشکی پزی را زیر نظر سرآشپز ماهر، یاد میگیرند. اما بعد از آموزش دیدن، خودشان باید بتوانند پیراشکیها را خوب دربیاورند. یک سرآشپز در پختن پیراشکیهای مختلف باید آنقدر تبحر داشته باشد که هزار تا پیراشکی را یک دست، بدون اینکه اندازه و شکل آنها تغییر کند، در بیاورد. برای این کار حداقل یک سال تجربه نیاز است. سرآشپزی که نتواند شکل و شمایل خوبی از خمیر دربیاورد قطعا نمیتواند موفق باشد.»
مدرن یا سنتی؟ مسئله این است!
شاید تا اینجا برایتان این سوال پیش آمده باشد که چرا یک سرآشپز از دستگاه پیراشکی زنی استفاده نکند تا بتواند آن یک سال تجربه را به نوعی فاکتور بگیرد و ظرف چهار ماه برای خودش کارگاه پیراشکی پزی راه بیاندازد جواب این سوال را آقای فراهانی اینطور می دهد:« دستگاههای پیراشکی زنی، خوب هستند. خمیر را از شما میگیرند و پیراشکیهای منظم و مرتب تحویلتان میدهند اما برای کسی که اول راه است و میخواهد یک کسب و کار مستقل برای خودش راه اندازی کند این دستگاهها زیادی گران است و تهیهی آنها به صرفه نیست. گرچه ما بعد از چند سال توانستیم دستگاههایی که برای داشتنشان باید حداقل ۱۵۰ میلیون تومان هزینه کرد را به کارگاهمان بیاوریم. اما قطعا همهی آدمها نمیتوانند این مبلغ را بپردازند برای همین به افراد توصیه میشود اول کار ،پیراشکی زنی با دست را تجربه کنند. فرد اگر مهارت لازم را داشته باشد میتواند روزانه به روش سنتی هزار پیراشکی درست کند در صورتی که این دستگاهها حداکثر روزانه هزار و چهارصد پیراشکی تحویل شما میدهند.»
داشتن یک کارگاه سی متری الزامی است
از دستگاه گران قیمت پیراشکی زنی که بگذریم به تجهیزات و لوازم دیگری که لازم است یک کارگاه پیراشکی پزی داشته باشد میرسیم. اول از هر چیزی برای داشتن کارگاه پیراشکی پزی ،متراژ مکانی که به این کار اختصاص دادهاید نباید زیر سی متر باشد و بعد از آن وسایلی که لازم دارید شامل خمیر پهن کن، خمیر گیر و سرخ کن است:« داشتن این ابزار و وسایل برای شما لازم و ضروری است. همهی آنها را با کمتر از ده میلیون تومان میتوانید بخرید و در کارگاهتان بگذارید. در این کار چیزی که بیشتر از تجهیزات پیشرفته به کارتان میآید مهارت است. اگر شما حرفهای باشید بدون داشتن وسایل مدرن هم میتوانید پیراشکیهای پفکی و خوشمزه بپزید و مشتری به دست آورید.»
فرمولهای مخصوص به خودتان را کشف کنید
علاوه بر تمام مواردی که گفته شد شما به مهارتهایی برای درست کردن کرم پیراشکی هم نیاز دارید، داشتن این مهارت به نوعی کمک میکند تا مشتری جذب کنید و هر روز افراد بیشتری برای خرید پیراشکی به شما سر بزنند:« یک فرد کار بلد در شغل پیراشکی فروشی، باید فرمول مخصوص کرمها را خودش کشف کند. در این قسمت، هیچ معلمی نمیتواند به شما کمک کند چرا که طرز تهیهی کرمها توسط یک سرآشپز با سرآشپز دیگر فرق دارد و شما باید کرمی را درست کنید که مشتریهایتان وقتی میل میکنند دل درد نگیرند!.»
سه نفری یک کارگاه بزنید
پیراشکی پزی دردسرهای خاص خودش را دارد. اگر شما میخواهید در این کار موفق باشید باید صبح زود از خواب بیدار شوید و تا شش و هفت صبح در کارگاه بایستید و کار کنید. اگر این پشتکار را داشته باشید میتوانید مشتری جذب کنید:« برای افرادی که نمیتوانند صبح زود از خوابشان بزنند پیراشکی پزی و فروش این محصولات کار سنگینی است. در این کار، شما باید تا غروب پیراشکیهایتان را بپزید. اگر روزانه هزار پیراشکی درست کنید آنوقت است که میتوانید روی کسب و کارتان حساب باز کنید. از طرفی پیراشکی زنی کاری نیست که شما بتوانید به تنهایی آن را انجام دهید. اگر دست تنها باشید وقت برای درست کردن پیراشکیها کم خواهید آورد. برای همین معمولا در کارگاههای کوچک پیراشکی پزی سه نفر دست به دست هم میدهند تا کارشان رونق بگیرد. یک استاد کار و دو کارگر ساده، افرادی هستند که ما در چنین کارگاهی لازم داریم. حالا اگر بخواهیم بیشتر از هزار پیراشکی در روز بپزیم به پنج کارگر ساده و یک پیراشکی زن خبره نیاز خواهیم داشت.»
پیراشکیها را تنها نفروشید
در کسب و کاری که شما با پیراشکیهای خوشمزه سر و کار دارید بعد از مدتی آزمون و خطا به این فکر خواهید افتاد که در کنار پختن پیراشکی، کلوچه، سمبوسه و شیرینیهای مختلفی هم ارائه دهید. چرا که شما پس از مدتی به دنبال درآمد بیشتر خواهید بود:« در کار پیراشکی پزی اگر میخواهید درآمد بیشتر و بهتری داشته باشید بعد از مدتی میتوانید کلوچه و انواع شیرینیها را بپزید و در کنار پیراشکیها عرضه کنید. اگر در درست کردن پیراشکی و به عمل آوردن خمیر آن استاد باشید درست کردن کلوچه و دیگر شیرینیها برای شما سخت نیست. با این کار شما به راحتی میتوانید به درآمد روزانه یا ماهیانهی خودتان اضافه کنید.»
پیراشکیها را تازه، تازه بفروشید
اغلب افراد موفق در عرصهی تولید پیراشکی و شیرینیهای مختلف، به جز کارگاه ، برای خودشان مغازهای هم در نظر میگیرند. این مغازه اگر برای کارگاه و به نوعی سر کارگاه خودتان باشد بیشتر جلب توجه میکند و مشتریها بهتر و راحتتر جذب شما میشوند،از طرفی داشتن مغازه، به یک کارگاه پیراشکی پزی این امکان را میدهد تا محصولات خودش را تازه، تازه بفروشد:« در شغل درست کردن پیراشکیهای گوناگون تنها داشتن یک کارگاه برای تهیه و تولید این مواد غذایی کافی نیست. اگر شما یک مغازه در کنار کارگاه خودتان داشته باشید بهتر و راحتتر پیراشکیهایتان را خواهید فروخت. در این صورت دیگر لازم نیست نگران بیات شدن پیراشکیها تا رسیدن به مغازههای مختلف باشید. این محصولات خوشمزه داغ داغ، طرفدار زیادی دارد و از تنور در نیامده به فروش خواهند رسید. »
برای گرفتن مجوزها، به سلامت مشتریان اهمیت بدهید
برای گرفتن مجوز یک سال صبر کنید
پیراشکی پزی از آن دست کارهاست که در آن برای گرفتن مجوزها باید تلاش زیادی بکنید. در این کار، تمیز و سالم بودن محیط و موادی که شما استفاده میکنید بیشتر از هر چیزی اهمیت دارد. به علاوه وزارت بهداشت تنها به کارگاههایی با متراژ سی متر به بالا مجوز پخت پیراشکی و فروش آن را میدهد:« در قدم اول برای گرفتن تاییدیه شما باید به اتحادیه قنادان مراجعه کنید. این اتحادیه شما را به دست وزارت بهداشت میسپارد و یکی دو سال طول میکشد تا پروانهی کسبتان را بگیرید. اگر همهی موارد را خوب رعایت کنید و فقط پیراشکی بپزید یک ساله مجوز شما حاضر میشود در غیر این صورت باید صبور باشید و کارتان را به بهترین شکل ممکن جلو ببرید.»
ماهی سی میلیون درآمد
آقای فراهانی برای محاسبهی درآمد این کار ، در ابتدا سراغ دستمزد استاد کارها میرود:« در این کسب و کار، افراد حرفهای ماهیانه حداقل دو میلیون تومان دستمزد می گیرند، از طرفی در این شغل یک کارگر ساده هم ماهیانه یک و نیم میلیون تومان درآمد خواهد داشت. شام و ناهار تمام این افراد هم به عهدهی صاحب کارگاه است. برای همین است که در کسب و کار پیراشکی پزی و فروش آن، معمولا صاحبان کارگاهها همان سرآشپزها هستند و اگر کسی خودش سرآشپز نباشد برایش نمیصرفد یک کارگاه پیراشکی پزی راه اندازی کند و این همه دستمزد بدهد. آدمهایی که میخواهند در این کسب و کار بیشتر سود کنند بهتر است قبل از راه اندازی کارگاه، خودشان حرفهای شوند و پای کار بایستند در این صورت روزانه هزار پیراشکی به قیمت هر کدام هزار تومان فروخته می شوند و به عبارتی چنین کارگاهی روزانه یک میلیون تومان درآمد خواهد داشت که البته هزینههای آرد و آب و برق و گاز را هم از آن باید کم کنید.»
علاوه بر فروش پیراشکیها در مغازه، کارگاههای پیراشکی پزی معمولا پخش عمده هم دارند در این پخش عمده هر پیراشکی به قیمت هشتصد تومان فروخته می شود. پخش عمدهی پیراشکیها علاوه بر فروش آنها به صورت تکی، باعث میشود یک سرآشپز ماهیانه بیش از پنج، شش میلیون تومان درآمد داشته باشد. در این کار اگر مهارتهای لازم را داشته باشید از همان ابتدا به سود خواهید رسید و لازم نیست چند سال صبر کنید. اما اگر مهارتهای لازم را ندارید لازم است حداقل یک سال انتظار بکشید تا به سود خوبی دست پیدا کنید.
منبع: