نان لواش های شوندی
هدف از درج این مقاله بررسی و تشویق به تولید مجدد نان های لواشی است که در شوند توسط بانوان شوندی تهیه میشد و از کیفیت و ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار بود . با توجه به سرعت زندگی در شهر های بزرگ و کمبود زمان آزاد برای ساکنین ان تهیه نانی سالم و ارگانیک مقدورنبوده وبسیاری از مردم نان روزانه مورد نیاز را از فروشگاهها تهیه مینمایند مردم شوند با توجه به زندگی در منطقه کشاورزی وداشتن تجربه ارزشمند پخت نان امکان دسترسی به گندم مرغوب و امکان دپو و نگهداری آرد موقعیت ممتازی برای تولید نان سالم و توزیع اآن در شهرهای بزرگ دارند.
امید است بتوانیم دوباره با دایر نمودن کارگاه های کوچک نانوایی بصورت تعاونی های خانوادگی نان لواش شوند و دیگر نان های های این روستا بار دیگر پخت شود و ضمن حفظ این میراث فرهنگی و ملی امکان عرضه ان به سایر نقاط نیز ایجاد شود.
نان
نان، فرآورده ای است که عمر تولید ان نزدیک به عمر زندگی انسان در زمین است و هنوز هم به عنوان غذای اصلی انسان ها شناخته می شود. و مردم نقاط مختلف جهان با توجه به فرهنگ، سنت و رسم اجدادی شان نان های به خصوصی دارند. و دغدغه و آرزوی همه انسانها اعم از تولید کننده و مصرف کننده همیشه بنحوی بهبود کیفیت نان بوده. نان در هر کشور هماهنگی خاصی با فرهنگ و آداب غذایی مخصوص به همان فرهنگ را دارد و استفاده از نان همراه با خوراکی که متعلق به فرهنگ یکسانی نیست معمولا طعم ان به ذائقه نخواهد نشست .
نان جدید و سنتی
مدت زیادی از آشنایی مردم ایران با نان های جدید نمیگذرد و هم اکنون انواع مختلفی از نان های حجیم تولید میشود اما ذائقه عموم مردم تمایل چندانی به مصرف این نوع نان ندارند و بیشتر از سر تفنن و تنوع از این نوع نان استفاده میکنند. شیوع شدید مصرف یک دوره فست فود در داخل ایران نیز همانند تبی بود که آرام آرام از حرارت آن کم شده و فست فود های فرنگی با گذشت زمان رنگ بوی آشپزی ایرانی و شرقی بخود میگیرد. پیتزاهای ایتالیایی تبدیل به پیتزای ایرانی شده و مواد تشکیل دهنده نیز رفته رفته به سوی ذائقه ایرانی تغییر جهت میدهد و عامه مردم دوباره به مصرف غذاها و نان های سنتی ایرانی روی آوردند.
در این دوره که تمایل به مصرف نان سنتی دوباره به جایگاه خود بازگشته میتوان با تولید صحیح نان ملی ایران که نانی سالم و فراهم شده از آرد کامل سبوس دار است دوباره در سر سفره های خود نان سالم سنتی را استفاده کنیم اطلاع از بازار مصرف نان کشور نوع ذائقه مردم و کیفیت نان همگی ازعواملی هستند که میتوان با رعایت نکات آن در این بازار وارد شده و اقدام به تولید و عرضه ان در سطح وسیعی از کشور نمود.
نان خوب
هنوز هم بانوان شوندی زیادی هستند که راز های تهیه نان خوب را میدانند و میتوانند به نسل جوان منتقل نمایند.نان لواش شوند که قابل رقابت با بهترین نان های کشور بوده و دارای طعمی بسیار دلنشین و معطر و با ماندگاری بالا بدون کپک زدگی است که در پخت آن بانوان شوندی دقت و وسواسی خاص داشتند.
اگر با دید تجاری و تولید انبوه به پخت نان نگاه کنیم با ایجاد کارگاه های کوچک خانگی و پخت نان در تنور های سفالی با استفاده از سوخت گاز میتوان دوباره این نان را تولید ودر شهر های بزرگ پخش نمود در شهرهای بزرگ عده ای شغل خود را پخش محصولات در فروشگاههای مواد غذایی قرارداده اند میتوان با عقد قرارداد با این افراد اقدام به توزیع نموده و یا جوانان شوندی این محصول را راسا” توزیع نمایند.
نان اسکو
نیز با فعالیت مردم این منطقه توانست در کشور جایگاه خود را یافته و به سبد مصرف خانوار ایرانی بعنوان نانی مرغوب معرفی گردید در شوند نیز امروزه میتوان با الگو قرار دادن نحوه فعالیت مردم اسکو به موفقیت بسیار خوبی درزمینه تولید وعرضه نان لواش سنتی رسید
پخت این نان از زمانهای قدیم در شهرستان اسکو رایج بوده و اغلب از آرد گندم و جو مرغوب منطقه تهیه و تولید میشود. با وجود تغییرات روز افزون و صنعتی شدن تولید نان، تهیه نان سنتی اسکو همچنان با شیوه سنتی و بومی صورت میگیرد که به آن انحصار ویژهای بخشیده است.
کیفیت مطلوب
کیفیت مطلوب ، شیوه و مهارت خاص پخت، کارگاهی بودن پخت، کیفیت بالا، اشتهار مطلوب، مقبولیت، ماندگاری، یکدست، یکرنگ و یکنواخت بودن نان سنتی اسکو را محصولی ویژه و مقبول کرده است. تنور نان سنتی اسکو از نوع افقی بوده و کف آن به وسیله آجرهای مربعی شکل مفرش گردیده است. به دلیل نازکی خمیر پخت نان اسکو سریع صورت گرفته و نانهای پخته شده به کمک دو چوب باریک از تنور بیرون آورده میشوند. بافت نان لواش اسکو نسبتا یکنواخت و اندازه آن به طول ۷۰ تا ۸۰ سانتی متر و عرض ۴۰ سانتیمتر میرسد. نان اسکو حالت خشک دارد و به مدت سه ماه و حتی بیشتر قابل نگهداری است که در موقع مصرف با اضافه کردن مقداری آب میتوان آن را مرطوب و آماده مصرف کرد. ضایعات این نوع نان در حد صفر بوده و طعم خوشایندی دارد.
پخت نان سنتی
روزانه حدود ۳۰ تن نان سنتی در اسکو پخت می شود که از این میزان حدود سه تن به مصرف داخل استان آذربایجان شرقی رسیده و مابقی به سایر استان ها و کشورها از جمله عراق و جمهوری آذربایجان صادر می شود.
مزیتهای نان اسکو از نظر ارزش غذایی : نان اسکو نمونه مناسبی برای اصلاح الگوی مصرف می باشد چرا که ذره ای از نان اسکو اسراف نمی شود و به این خاطر افرادی که ضایعات نان را جمع آوری می کنند در شهرستان اسکو فعالیتی ندارند.
مشخصات نان اسکو را در بالا مطالعه نمودید چه تفاوت قابل ملاحظه ای با نان شوند در ان دید که نتوان نان شوند را عرضه نمود و یا نان شوند چه کم و کاستی از نان مذکور دارد که قابلیت توزیع نداشته باشد
تولید و توزیع نان
نیازما برای تولید وتوزیع این نان انگیزه وداشتن برنامه و اتحاد اهالی است اهالی شوند نیز میتوانند برای شروع با تشکیل یک تعاونی خانوادگی وایجاد یک کارگاه کوچک و فعالیت خانوادگی اقدام به تولید نان نموده و روزانه با جمع اوری نان از کارگاههای کوچک و تجمیع محصول جهت پخش در شهر های دیگر اقدام نمود.
شرط موفقیت تولید نان سنتی
۱ پخت به همان شیوه سنتی با وسایل به روز و بهداشتی
۲استفاده از ارد مشترک مرغوب
۳: تولید نان با وزن واندازه ثابت : با استفاده از لیفته (یا ساج) یک اندازه جهت تولید نان یک شکل و رعایت سایر استاندارهای یک شکل سازی
۴: کیفیت مطلوب نان و پخت یکدست و حفظ امکان لقمه پذیری
۵: قیمت گذاری مشترک
۶: بسته بندی بهداشتی
۷ :تولید وتوزیع مداوم و دارای زمانبندی
شغل جدید برای اعالی شوند
از نتایج این اقدام ایجاد مشاغل جدید برای اهالی شوند اعم از مردان وزنان بوده که بازگشت منافع اقتصادی این فعالیت برای بالابردن سطح زندگی بسیار موثر خواهد بود با توجه به اینکه امروزه نیز تعداد محدودی از بانوان شوندی در منزل اقدام به پخت نان مینمایند میتوان با توزیع آزمایشی و محدود این محصول اقدام به بازاریابی و سنجش میزان تقاضای بازار برای نان سنتی را نمود وسپس اقدام به سرمایه گذاری بیشتر در این زمینه کرد. امید است جوانان امروز شوند با همت و نگاهی به اینده قدم در این راه نهاده و نان شوند را در سراسر ایران تولید وتوزیع نمایند
منبع: