پولدار شو (pooldarsho.ir):
شرکت مازینور که به گفتهی مدیرعامل آن، بزرگترین و معتبرترین شرکت روشنایی در خاورمیانه است، چگونه به وجود آمد؟
آقای زینالعابدین آبادیان، مدیرعامل ۷۰ ساله و بنیانگذار شرکت، چنین میگوید:
تا سال ۱۳۴۸ به اتّفاق برادرم حاج ابوالقاسم، کود شیمیایی تجارت می کردیم و نمایندهی توزیع آن در شهرهای بابل، آمل، قائمشهر و جویبار بودیم. مدّتی هم با نظارت ادارهی کشاورزی، گندم تجارت میگردیم. در همین گیر و دار، کسی که ۴۵۰ هزار تومان به ما بدهکار بود، ورشکست شد و برای دومینبار دچار خسارت سنگین مالی شدیم. وقتی وضع را اینگونه دیدیم، برای اینکه بیش از این از ما سوءاستفاده نکنند، رفتیم دنبال کار تولید. در سال ۴۹ به فکر تأسیس کارخانهی شالیکوبی افتادیم. مدّتها به این کار مشغول بودیم تا اینکه یکنفر پیشنهاد کرد یک واحد تولیدی (صنایع روشنایی) بسازیم. پذیرفتیم و شروع کردیم. البتّه آن شخص بعدها از ما جدا شد. امّا ما به کارمان ادامه دادیم. قبلاً در زمینی به مساحت ۶۰۰۰ متر در موزیرج فعّالیت داشتیم، ولی چون دامنهی کارمان به مرور گسترده تر شد و مقداری از آن زمین هم در طرح تعریض شهرداری قرار داشت و همچنین عدم همکاری مسئولان شهری و مشکلات حقوقی دیگر، ترجیح دادیم تأسیسات را به زمین وسیعتری منتقل کنیم. بعد از سه چهار سال سرگردانی و دوندگی، بالاخره توانستیم اینجا (جادّهی بابلسر، پیچ قریشی) را پیدا کنیم. مساحت اوّلیهی آن ۲ هکتار بود، امّا حالا به ۵ هکتار رسیدهاست.
روزهای اوّل چند کارگر داشتید؟
۱۶ نفر، ولی الآن حدود ۵۰۰ نفر کاگر، کارمند، تکنیسین، مهندس و مشاور داریم.
حاج آقا! رمز این همه موّفقیت را در چه میدانید؟
اوّلاً من بچّههای خوب و موفّقی دارم. از زمانی که آنها در کنار هم قرار گرفتند و تمام انرژیشان را برای رشد و توسعه متمرکز کردند، تحوّلات زیادی در سطح شرکت ایجاد شد، به طوریکه الآن در سطح خاورمیانه حرف اوّل را میزنیم (إنشاءالله آقا وحید برایتان توضیح میدهند. ) ثانیاً تعلیمات برادر بزرگم در نوجوانی و جوانی خیلی روی من اثر گذاشت. ایشان سعی کرد از من انسانی مستقل و با اراده بسازد و مرا برای چنین روزها و کارهای بزرگی آماده کند. ثالثاً همراهان بسیار خوبی داشتم و دارم. برادرم ابوالقاسم که همیشه و در همه حال شریک و همراه من بودند و هستند و همسرم که بینهایت در موفّقیت من مؤثّر بودند.
* خیلی جالب است! تا بهحال با هر شخص موفّقی که صحبت کردیم، ذکر خیری از همسرشان داشتند و به نیکی از آنها یاد کردند.
کاملاً درست است. ببینید! همسرم (خانم شاهکویی) با این که مدیر (دبستان نجم) بود و به کار معلّمی اشتغال داشت، در تربیت بچّهها و مدیریت خانه بسیار کوشا و بمراتب از من بهتر و جلوتر بود و در مواجهه با مشکلات و گرفتاریهایی که پیش میآمد، به من روحیه میداد.
در اینجا، آقای آبادیان، با توجّه به قراری که قبلاً گذاشتهبود، از ما عذرخواهی کرد و ما را با پسر ارشدش، مهندس وحید تنها گذاشت. مهندس در طول گفتوگویمان با پدر، سرگرم رتق و فتق امور بود و از این فرصت برای انجام کارهای باقیماندهی شرکت، استفاده میکرد. امّا به محض رفتن حاجآقا، روبهروی ما نشست و به پرسشهای ما جواب داد. اشراف و تسلّط او بر جزئیترین مسائل اجرایی و فنّی شرکت، همانچیزی بود که ما قبلاً شنیدهبودیم.
* آقای مهندس! کمی از خودتان بگویید؟
من متولّد ۱۳۳۵ هستم. دیپلم ریاضیام را از دبیرستان ملّی دانش (با مدیریت آقای مهندس قاسمی) گرفتم و برای ادامهی تحصیل به امریکا رفتم و در رشتهی مهندسی برق، فوقلیسانس گرفتم. البتّه در همان فاصله در بیرون از دانشگاه کار میکردم که همان تجربیات، امروز در مدیریت و برنامهریزی شرکت بسیار به کارم میآید.
* در مورد آخرین شرایط، محصولات و مختصّات آنها توضیح بدهید.
کار اصلی شرکت، طرّاحی چراغها با بهرهگیری از پیشرفتهترین نرمافزارها، قالب سازی با مدرنترین تجهیزات و ماشینآلاتCNC و ساخت چراغها با بهترین قطعات و با کیفیتی بالاست.
* بسیاری از مردم، گمان میکنند که مازینور، لامپ (روشنایی) تولید میکند؟
نه! این طور نیست. ما فقط چراغ (در ۵۰۰ آیتم) تولید میکنیم. وسایل دیگر را از خارج میآوریم. در ایران کلاً ۹۴ واحد چراغسازی داریم که به لحاظ کیفی، ۱۰ تا از این شرکتها از متوسّط به بالا هستند. خوشبختانه مازینور در سطح کشور و خاور میانه ممتاز است. تنها یک شرکت مشابه در عربستان است به نام “سعودی لایتینگ”که در ردهبندی از مازینور پایینتر است.
* شرکت مازینور شامل چه بخشهایی است؟
تحقیق و توسعه، طرّاحی، قالبسازی، ماشینسازی، فلزکاری، شست و شو، نقّاشی، تزریق پلاستیک دایکاست، ماشینکاری، خطوط متعدّد مونتاژ و کنترل کیفیت.
* از نظر کنترل کیفیت در چه سطحی هستید؟
می دانید که این شرکت ۳۰ سال قدمت دارد و مدّتی با روش سنّتی مدیریت و اداره میشد. یکروز ما سهبرادر (من، حسین و پیمان) نشستیم و گفتیم که باید به شرکت سیستم بدهیم تا بتوانیم در سطح بینالمللی، با کارخانجات مشابه رقابت کنیم. رفتیم سراغ سیستم مدیریت کیفیت و با کار شبانهروزی، گواهینامهی ISO9001 گرفتیم. سه سال بعد با شرکت بینالمللیDQSDQS که در ایران دفتر دارد قرارداد بستیم وISO9001 را به ویرایش ۲۰۰۰ تبدیل کردیم. خوشبختانهDQS DQS شرکتی است که نگاهش فرآیندی و مربّیانه است. یعنی وقتی برای ممیّزی سالانه میآیند و اشکالی میبینند، خودشان کمک میکنند تا آن اشکال رفع شود.
* در عرضهی کالاهای شرکت به چه فاکتورهایی توجّه دارید؟
اگر بخواهید در بازارهای جهانی موفّق باشید، باید کالاهای تولید شما متنوّع باشد. ما سعی میکنیم بازار جدید را با کالاهای جدید اقناع کنیم. مثلاً از ۵سال قبل با همکاری شرکت آلمانی”شوخ(Schuch)” چراغهای ضدّ انفجار تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکنیم.
* چراغهای ضدّ انفجار دیگر چیست؟!
این چراغ برای کار در دمای محیطی بالا و شرایط محیطی سخت و در فضاهای مستعد انفجار تهیّه میشود و در کارخانههای شیمیایی و پتروشیمی قابل استفاده است. پروژهی تولید چراغهای ضدّ انفجار در سال ۱۳۷۹ و پس از اعلام نیاز صنعت نفت و گاز و پتروشیمی کشور شروع شد.
شرکت مازی نور در همین زمینه در سال ۸۱ موفّق به دریافت اوّلین گواهینامهی مونتاژ چراغهای فلورسنتی ضدّ انفجار Zoon1 و Zoon2 از شرکت TUV-NORDNORD شد و سال بعد، با انتقال تکنولوژی و فراگرفتن مهارتهای خاص، گواهینامهی تولید چراغ ضدّ انفجار را هم گرفت.
* این محصول را به کجا میفروشید؟
ما عملاً چراغهای ضدّ انفجار مورد نیاز بسیاری از مراکز صنعتی کشور مانند صنایع نفت و پتروشیمی، نیروگاهها و… را تأمین میکنیم. (مثل پتروشیمی قائد بصیر، تبریز، مارون، امیرکبیر، شرکت ملّی مناطق نفتخیز جنوب، پالایشگاه گاز پارسیان، شرکت ایرانخودرو، نیروگاه تبریز و… ) و در سطح بینالمللی هم در کشورهایی مثل استرالیا و تعدادی از کشورهای اروپایی (آلمان، فرانسه و… ) و آسیایی (حاشیهی خلیجفارس و… ) مشتری و دفتر فروش داریم.
* آقای مهندس! غیر از مواردی که قبلاً صحبت شد (بالا بردن کیفیت کالا و… ) بهنظر میرسد شما توانسته اید کارکنان و کارشناسان شرکت را با فرمول خاصّی منطبق کنید؟
ما عقیده داریم که افراد و کارکنان هر سازمان موقعی پیشرفت و با تمام وجود همکاری میکنند که از کارشان لذّت ببرند. ما در انتخاب افراد به هنگام جذب در سازمان کاملاً دقّت داریم و افراد مناسب را در جای مناسب قرار میدهیم. در این شرکت بخش آموزش، بسیار فعّال است. به آموزش بها میدهیم. ارتباطمان با کارکنان بر اساس کارآمدیشان است. با بیتفاوتی و بیحالی کارکنان بهطور جدّی برخورد میکنیم. برای تقویت انگیزهی آنها، سالی دو بار و بهصورت دورهای، “کارمند منتخب”را برمیگزینیم و برای هر دوره، پاداش ویژهای در نظر میگیریم.
به نقل از سایت مرجع علوم مدیریت ایران