در کسب و کار این شماره سفر کردهایم به کیمجان. شهرستانی از توابع استان مرکزی. جایی که دو دوست ، دست به کارآفرینی هم زده و چند نفر را صاحب شغل کردهاند. در ادامه گفت و گو با مردی که با راه اندازی کارگاه تولید نایلکس هم درآمدش را ارتقاء داده هم کارآفرینی کردهاست را میخوانید.
علی اکبر عزیزی و حسن بختیاری ، اولین کارگاه تولید پلاستیک و نایلکس را در شهرشان راهاندازی کردهاند. گرچه شروع این کار برای دو دوست با سختیهای بسیاری همراه بود اما وقتی کارشان روی غلتک افتاد و مشتریهایشان آنها را شناختند کسب وکارشان رونق خوبی گرفت. در این گزارش علی اکبر عزیزی از فوت و فن های احداث یک کارگاه تولید پلاستیک برایمان می گوید.
از کجا شروع شد؟
علی اکبر عزیزی ۳۵ سال دارد و مدتی است به کمک رفیق شفیقش حسن بختیاری کارشان در کارگاه تولید نایلکس و پلاستیک را آغاز کردهاند و از کارشان راضی هستند.
جرقه اینکار اواسط سال ۹۴ در ذهن این دو نفر زده شد و اسفند همین سال بود که عزیزی و همکارش کار خود را رسمیت داده و طرحشان را اجرا کردند. آنها با این کار از طریق یکی از بستگان آقای عزیزی آشنا شدند، کاری تمیز با سرمایه کم.
علی اکبر عزیزی میگوید:«پسرعمویم در کار تولید لیوان کاغذی بود و از کارش راضی بود. به همین خاطر به پیشنهاد او، کارگاه نایلکس و نایلونهای بهداشتی را آغاز کردیم».
آنها در اولین مرحله به سراغ تامین وسایل مورد نیازشان رفتند و چند وسیله برای کارگاه خود گرفتند. هر دو شریک به خوبی میدانستند که شروع کار با سختی همراه خواهد بود اما سماجت و پشتکار آنها در ادامه این کار در نهایت باعث موفقیتشان شد.
چی لازم داریم؟
به گفتهی عزیزی ، آنها اینکار را فقط به پیشنهاد دوستان و آشنایانشان آغاز نکردند. به نظر او، قبل از هرکاری تحقیق مهمترین مرحله است و به شما برای رسیدن به هدفتان کمک بزرگی می کند.
« اینکه بدانید از کجا شروع کنید، چه وسیلهای تهیه کرده و مشتری تان را چگونه به دست بیاورید از اولویتهای کارآفرینی است».
پس از اینکه آنها تحقیقات و مطالعات لازم در این باره را انجام دادند آستینهای خود را برای پیدا کردن فضایی برای این کار بالا زدند، به نظر این دو شریک، راه اندازی کارگاه نایلکس در شهر آنها حداقل به ۵۰ میلیون تومان سرمایه نیاز دارد. «ما فضای لازم برای این کار را داشتیم. البته تصور نکنید کارگاه ما خیلی بزرگ است. فضای کارگاه ما شش در ۱۲ متر و متعلق به خودمان است. همین امتیاز ، باعث شده اجاره هم ندهیم اما برای افرادی که میخواهند این کار را آغاز کنند اجاره این فضا هزینه خیلی زیادی نخواهد داشت. اگر شما این کارگاه را در حاشیه شهرتان اجاره کنید بدون شک مجبور به تحمل هزینههای هنگفت و اجارههای سنگین نخواهید بود».
اما به هر حال، راهاندازی این کارگاه نیاز به مجوزهای لازم دارد و جایی که انتخاب می کنید باید با توجه به استانداردهای سازمان بهداشت باشد و مجوز خود را برای تولید کارگاه از این سازمان دریافت کنید.
اما در قدم بعدی، علی اکبر عزیزی و شریکش به دنبال خرید وسایل مورد نیاز خود رفتند تا خط تولید کارگاه را راه بیندازند. آنها ترجیح دادند به جای خرید وسایل و امکانات خارجی، از محصولات داخلی استفاده کرده و وسایل وطنی بخرند.
اینطوری در هزینههایشان هم صرفه جویی می شد. «تولید، برش، دوخت و دسته زنی از مراحل کار ما بود. پس برای این کار چند دستگاه ایرانی که هزینه اش به ۳۶ میلیون تومان میرسید خریداری کردیم».
برای ساخت و تولید نایلکس آنها به مواد شیمیایی مخصوص این کار نیاز داشتند. «مواد تولید کننده نایلکس موادی شیمیایی هستند که ما این مواد را از پتروشیمیها تهیه کرده و در مرحله بعد، آن را داخل مخزن دستگاه تولید نایلکس میریزیم. این مایع وقتی با آب موجود داخل مخزن مخلوط میشود طی فعل و انفعالات شیمیایی به نایلکس تبدیل میشود».
به گفته آقای عزیزی، این دستگاه دارای چند دکمه است و شما میتوانید با فشار دکمهها طرح و ضخامت موردنظرتان را بر اساس استانداردهایی که وجود دارد تعیین کنید.
اما این پایان کار نیست و محصول تولید شده، در مرحله بعد وارد قسمت دوخت و برش می شود. «کیسهها به صورت رولی در این قسمت باز میشود و برش میخورد. پس از آن، یک طرف کیسه ها دوخته شده و طرف دیگر آن باز میماند که همه این مراحل با دستگاه انجام میشود».
از اینجا به بعد نوبتی هم که باشد نوبت دستهبندی نایلکسها است. با دستگاه دستهزنی، نایلکسها در سایزهای مختلف یک، دو، سه، پنج، هشت و ده کیلوگرمی بسته بندی میشوند. حالا نوبت آن است که نایلکسهای آماده و شسته و رفته تحویل مشتری شود اما مشتری را چطور پیدا کنیم؟
راز و رمز جذب مشتری
اگر دوست یا آشنایی در این کار دارید بهتر است برای پیدا کردن مشتری روی کمکشان حساب کنید. مثل آقای عزیزی و همکارش که از طریق آشنای خود چند مشتری برای فروش اجناس تولید شدهاشان پیدا کردند. اما خودشان نیز بیکار ننشسته و برای پیدا کردن مشتری دست روی دست نگذاشتند.
عزیزی میگوید:«ما در بازار شروع به تبلیغ کردیم و در زمان آغاز کارمان برای اینکه مشتری بیشتری پیدا کنیم کمی محصولاتمان را ارزانتر از دیگران به دست مشتری دادیم. البته حواسمان بود که کار را خراب نکنیم و قیمتهایمان خیلی پایینتر از قیمت بازار نباشد اما تخفیف هم به مشتریانی که خرید بیشتری میکردند میدادیم که همین مسئله باعث میشد آنها در خرید بعدی باز هم سراغ ما بیایند. این شد که پس از مدتی به تعداد مشتریهایمان اضافه شد و ما روزانه تولیدات خود را به دست آنها میرسانیم».
حالا مشتریهای آقای عزیزی و بختیاری به خوبی میدانند که آنها در تولیدات خود از بهترین و باکیفیت ترین مواد استفاده میکنند.
به گفتهی عزیزی ، مواد خام نایلکس که در بازار ارائه میشود دو نوع است. مواد ضایعاتی و مواد نو. «ما از مواد نو استفاده کرده و این مواد را به طور مستقیم از کارخانه پتروشیمی تهیه می کنیم. به همین خاطر، مشتریهایمان به خوبی میدانند که محصولات ما کیفیت بهتری دارند».
اگر بازار این دو شریک خوب باشد آنها درفروش هر کیلو نایلکس بالای پنج هزار تومان سود میکنند و درآمد تقریبی آنها بستگی به میزان فروش ومیزان نایلکسهای تولید دارد.
به گفته آقای کارآفرین ،آنها در کنار سود حاصل از این کار باید به کارمندان خود حقوق داده و ماهیانه حداقل پانصد هزار تومان پول برق بپردازند. « علاوه بر این ما ماهی صد و پنجاه هزار تومان هم برای تعمیرات دستگاهها کنار میگذاریم ».
آنها در این مدت کوتاهی که کارشان را آغاز کردهاند به درآمد نسبتا خوبی رسیدهاند اما یکی از دلایل موفقیتشان را استفاده از دستگاههای ایرانی در خط تولید خود میدانند. «اگر قرار بود ما دستگاههای خارجی به کارآگاهمان بیاوریم باید حداقل دویست و ده میلیون تومان هزینه میکردیم اما ما دستگاههای ایرانی را ترجیح دادیم. حالا مقایسه کنید که سی و شش میلیون تومان کجا و دویست و ده میلیون تومان کجا! صرفهجویی در هزینهها باعث شد ما چند قدم جلوتر باشیم و در حال حاضر نیز از کارمان راضی هستیم».
این کار برای شما که میخواهید شغل دوم داشته باشید عالی است.
کارآفرینی کنید
علی اکبر عزیزی و حسن بختیاری همه وقتشان را به حضور در کارگاه اختصاص نمیدهند. آنها در کنار کارگرانی که استخدام کردهاند خودشان نیز به صورت شیفتی در کارگاه حاضر شده و به کارها رسیدگی می کنند. «ما هر دو نفرمان، صاحب شغل هستیم و کارهای تاسیساتی و ساختمانی انجام می دهیم اما در کنارش، خط تولید نایلکس و پلاستیک هم داریم و خیلی از مواقع باتقسیم کار بین خودمان، هم به کار اول مان می رسیم و هم به تولید نایلکس».
آنها با راه اندازی کارگاه تولید نایلکس، قصدشان این بود که هم برای خودشان درآمد بیشتری به دست آورند و هم دیگران را صاحب شغل کنند.
« در کارگاه ما، چهار کارگر به صورت مستقیم و شش نفر دیگر خارج از کارگاه به صورت غیرمستقیم با ما کار می کنند و خوشحال هستیم که می توانیم کمکی هم به معاش دیگران کرده و آنها از این راه، نان حلال به دست آورند».
علی اکبر عزیزی از کاری که به همراه شریک خود شروع کرده راضی بوده و معتقد است که افراد بسیاری می توانند با بودجه ای کم دست به کارهای بزرگ و کارآفرینی بزنند فقط کافی است خود را باور کرده و ایدههایشان را اجرایی کنند. «فکر کردن به یک ایده، به تنهایی کافی نیست. اهرم اجرایی آن، خود افراد هستند و باید ایده های خود را از راهی درست و با تحقیق بسیار در مورد آن، به مرحله اجرا برسانید. شاید تا چند ماه و حتی در سال نخست، درآمدی نداشته باشید اما در ادامه خواهید دید که پشتکار و صبر شما به ثمر می نشیند و هم مشتریهایتان را به دست میآورید و هم درآمد».
منبع: