پولدار شو (pooldarsho.ir):
صنعت طلا از جمله صنایع مورد توجه و پرسود میان صنایع است. البته به دلیل موقعیت طلا و پشتوانه بودن این عنصر گرانبها، بیشتر دولتها در استخراج و خروج این عنصر از کشور حساسیت به خرج میدهند. صنعت طلاسازی پس از استخراج و خالصسازی این عنصر آغاز میشود و افرادی که در این صنعت کار میکنند بیشتر بحث زینتی این عنصر مانند عیار طرحها، اشکال و انواع آن را مدنظر دارند. چون ایده و نوآوری در این بخش حرف اول را میزد، میتوان آن را جزء صنایع اشتغالزا در نظر گرفت. در نتیجه کارآفرینان میتوانند وارد این صنعت شده و علاوه بر خلاقیت، بحث اشتغالزایی را نیز داشته باشند.
میثم برجکی، کارشناس مدیریت صنعتی و مدیرعامل شرکت تولیدی و صنعتی طلای «سارینا»ست. وی پنج سال سابقه کار در این زمینه دارد. این شرکت با به خدمت گرفتن تکنولوژی ایتالیا، مصنوعات زرین مانند زنجیر طلا و جواهرات تولید میکند و دارای پروانه بهرهبرداری و کد استاندارد است. وی درباره دلیل گرایش خود به این صنعت میگوید: به دلیل پروژه تحقیقاتی که در دوران دانشجویی در زمینه طلا و جواهر انجام دادم، همچنین با حضور در بخش صادرات و واردات بینالمللی نمایشگاه دائمی تهران به این نتیجه رسیدم که میتوانم در این زمینه فعالیت کنم و بعد از آن به صورت هدفمند وارد بازار طلا و جواهر شدم. مدیر شرکت تولیدی و صنعتی «سارینا» درباره نوع فعالیت خود اعلام میکند: ما طلای مستعمل شده و کهنه را از بازار دریافت میکنیم و بعد از عیارسنجی و ریگیری عمل ذوب را انجام میدهیم، بعد از ذوب، سیستم نورد و زرکشی صورت میگیرد و بعد از این مرحله کار بافت را انجام میدهیم این کار با ماشینآلات پیشرفته انجام میشود، سپس بافت به قسمت تراش میرود و مونتاژ و آب کاری و بعد از انجام تمامی این مراحل محصول نهایی به بازار عرضه میشود. برجکی افزود: تشخیص عیار طلا در آزمایشگاه انجام میشود که طلا بعد از عیارسنجی به صورت دقیق نمونهبرداری میشود و بعد از ریگیری آن که شامل ۱۷، ۱۸ یا ۲۴ عیار است به دست میآید.
وی ادامه میدهد: تفاوت انواع جواهرات را میتوان از دو جنبه عیار و کیفیت بررسی کرد: در بحث عیار، اروپاییها ۱۷، هندیها و کشورهای حوزه خلیج فارس و عربستان طلای ۲۱ عیار استفاده میکنند و در بحث تولید کشورهای اروپایی و به خصوص ایتالیا از کیفیت بالاتری برخوردارند و با دانش و تکنولوژی روز دنیا پیش میروند.
مواد اولیه
برجکی میگوید: سیستم فروش در بازار ایران سیستم مویرگی است. پرسنل فروش ما ۲۰ نفر هستند و مستقیما با مغازه دارها یا بنک دارها کار میکنند. در ایران تهیه مواد اولیه به صورت سنتی انجام میشود و این مواد همان طلاهای مستعمل شده و کهنهای هستند که بعد از عیارسنجی دوباره به چرخه تولید باز میگردند، اما در اروپا مواد مستعمل شده بازار بعد از بازیافت به شمش تبدیل میشود و یکی از علل برتری کیفیت محصولاتشان استفاده از شمش است. به دلیل ممنوعیت ورود شمش طلا به کشورمان و بالا بودن هزینه پالایش طلا، امکان تولید محصولات با شمش وجود ندارد و این باعث غیرقابل رقابت بودن محصولاتمان با دیگر کشورها میشود. وی درباره دستگاهها در ایران میگوید: دستگاهها و ماشینآلاتی که در کشور تولید میشود از کیفیت بالایی برخوردار نیست و تنها ۱۰ درصد از تولیدات با ماشینآلات ایرانی انجام میشود. ما برای ارائه محصولات با کیفیت، مجبور به استفاده از دستگاههای خارجی هستیم، مثلا برای تولید زنجیر ایتالیایی باید کیفیت کار بسیار بالا باشد تا بتوانیم با ایتالیا رقابت کنیم. معمولا۶۰ درصد طلاها در ایران دست ساز هستند و ۴۰ درصد با تکنولوژی ساخته میشوند. استانهای اصفهان، یزد، تبریز، مشهد و تهران بالاترین مقام تولید طلا را در ایران دارند.
نوسان قیمت طلا در جهان
مدیر شرکت «سارینا» درباره دلیل نوسان قیمت جهانی طلا در چند ماه اخیر تصریح میکند: نوسان بین ارزش دلار و یورو همیشه روی قیمت طلا تاثیرگذار بوده است و همچنین به دلیل رکود اقتصاد جهانی و بالانسی که بین عرضه و تقاضا در بازار وجود دارد، بسیاری از کشورها در اروپا با نوسان مالی مواجه شدند و به همین دلیل به خرید طلا رو میآورند و این باعث افزایش قیمت طلا میشود.
طراحی سنتی
برجکی طراحی طلا در ایران را زایده ذهن انسان میداند و میافزاید: طراحی در کشور ما به صورت سنتی انجام میشود اما در کشورهای اروپایی مانند انگلیس و ایتالیا به صورت صنعتی و با دانش روز پیش میرود و آنها در این زمینه از ما پیشی گرفتهاند. با اینکه در بازار مصرف از اروپاییها جلو هستیم، اما استقبال از طراحیهای آنها در کشور ما بیشتر است البته آنها نیز از طراحیهای سنتی ایرانیان استقبال میکنند. به دلیل ممنوعیت خرید اجناس خارجی بیشتر کالاها به صورت قاچاق از حوزه خلیجفارس وارد میشوند و حجم ورود کالای قاچاق بالاست.
طرح کد استاندارد
وی از مزیتهای طرح کددار کردن محصولات میگوید: این طرح باعث میشود تولیدات شرکتها در بازار قابل رهگیری باشد و مشخص میشود این محصول متعلق به چه شرکتی است و در چه تاریخی تولید شده است. طرح کددار کردن محصولات به معنی نظارت بر تولید است. در ایران فقط شرکتها میتوانند کد استاندارد بگیرند و ما به دلیل اینکه در لوای شرکت کار میکنیم این کد را داریم و محصولات ما همیشه عیار ثابت ۷۵۰ را دارند. اگر تولیدات همه شرکتها کددار شود به نفع مصرفکننده است و اکنون شرکتها ملزم به داشتن این کد هستند و نداشتن آن یک تخلف محسوب میشود. در ایران حدود ۴۰ درصد محصولات در شرکتها و ۶۰ درصد نیز در مجموعههای کوچک که کد استاندارد ندارند تولید میشوند.
سرمایه ۳۰ میلیارد ریالی
برجکی درباره سرمایه اولیه این طرح تاکید میکند: سرمایه کل پروژه ما ۳۰ میلیارد ریال است که ۴۰ درصد آن یعنی ۱۲ میلیارد ریال آورده مدیران شرکت است، همچنین از صندوق ذخیره ارزی ۵ میلیارد ریال و از منابع بانکی نیز ۱۰ میلیارد ریال تسهیلات دولتی دریافت کردهایم.
اشتغالزایی برای ۳۰ نفر
این کارآفرین از اشتغالزایی این طرح میگوید: به صورت مستقیم ۳۰ نفر در بخش تولید و پخش مشغول به کار هستند. به صورت غیرمستقیم نیز ۹۰ نفر در بخشهای فروش، توزیع مویرگی و توزیع بازار فعالیت میکنند.
نوآوری عامل انتخاب
مدیر شرکت «سارینا» درباره دلیل انتخاب خود بهعنوان کارآفرین میگوید: به دلیل حضور مدیران جوان و تحصیلکرده در شرکت و اشتغالزایی که این طرح به همراه داشته است، همچنین استفاده از دستگاههای پیشرفته و مدرن، نو بودن طرح و پیشرفتهای حاصل شده در این شرکت طی ۴ سال، به عنوان کارآفرین برتر انتخاب شدم.
برجکی کارآفرینی را متشکل از چند عامل میداند که شامل: نیروی انسانی تحصیلکرده، همفکری بخش سنتی بازار با بخش مدرن، همسویی با تکنولوژی و علم روز و در نهایت ریسکپذیری را مهمترین عامل کارآفرینی میداند. وی همچنین حمایت دولت از کارآفرینان را خواستار میشود و میافزاید: دولت با حمایت از صنعتگران و بازگشایی در بانکها روی کارآفرینان میتواند آنها را در پیشبرد اهدافشان یاری کند.
به نقل از سایت دکتر شعاری