پولدار شو (pooldarsho.ir):
۶ میلیون تومان پول و ۱۰۰ متر مربع پشت بام. اگر این سرمایه و این امکانات تقریبا ناچیز دم دستتان است یک نقشه گنج به شما هدیه می دهیم! این گنج نه در اعماق اقیانوس های بی پایان نهفته است و نه در میان دره های پر پیچ و خم و سهمگین. صندوقچه کوچک گنجی که از آن حرف می زنیم خیلی نزدیکتر از این حرف هاست، درست بالای سرتان، نگاه کنید، روی بام خانه تان!
فکرش را بکنید با کاشت چند گل و گیاه زیبا که نگهداری از آن مثل آب خوردن است ، از هر ۱۰۰ متر پشت بام می توانید حداقل سالی ۱۸ میلیون تومان درآمد داشته باشید! می شود ماهی یک میلیون و نیم. یعنی به عبارتی برابر با حقوق کارمندی که درآمد به نسبت خوبی دارد و حداقل روزی ۸ ساعت –منهای زمان تلف شده بابت رفت و آمد، ماندن در ترافیک و هزینه های اضافی بابت کرایه و بنزین و استهلاک و…- کار می کند. این ضرب و تفریق ها را انجام دادیم تا بگوییم بد نیست گاهی سرتان در حساب و کتاب باشد.
این کار پیشنهادی ما روزی ۲ ساعت وقت می خواهد، همین. حالا به نظرتان این یک “گنج” نیست!؟
در ادامه یک راهنما همراهی مان می کند، کسی که نقشه خوان این گنج است وگنج یاب؛ رمضان رستمی، لیسانسیه مهندسی کشاورزی و کارآفرین، در هیج سازمانی ، اداره و… استخدام نیست و درآمد دیگری ندارد ، ۲ سال پیش یک گلخانه جادویی ۱۰۰ متری روی پشت بام خانه اش راه انداخت که او را به همه جا رساند.
اول پشت بام را دریابید
محل کار، پشت بام خانه است. شاید با شنیدن نام گلخانه های پشت بامی اولین سئوالی که ذهن تان خطور می کند این است که پس عایق کاری چه می شود؟ آیا عایق های معمول مثل قیر و ایزوگام کافی است؟ اصلا نکند به ساختمان مان آسیب برسد؟ و… آقای رستمی در پاسخ به این سئوالات معمول و نگران کننده می گوید:« سطح پشت بام حتما باید با عایق ایزوگام فرش شده باشد.( پشت بام های قیر گونی مناسب نیستند). اگر پشت بام تان ایزوگام است یک قدم جلوترید و وارد مرحله بعد می شویم. پوشاندن سطح ایزوگام با پلاستیک های ضخیم یک دست. این پلاستیک از جنس همان عایقی است که برای پوشاندن سقف گلخانه ها استفاده می شود، بعد از فرش کردن پلاستیک به مرحله آخر عایق بندی می رسیم. سیمان کاری. لایه ۳ تا ۵ سانتی متر از ملات سیمان کافی است. این لایه را روی پلاستیک بکشید. کار ساده ای است . برای ۱۰۰ متر مکعب پشت بام، معمولا۲کیسه سیمان و ۶ فرغون ماسه، کارتان را راه می اندازد. بعد از آماده کردن ملات سیمان، با کمک یک تخته ماله روی پلاستیک را سیمانکاری کنید.
ملات سیمان و ماسه را نرم بسازید تا سیمانکاری، بهتر و راحتتر انجام شود. دست بجنبانید یک روزه کار تمام است در غیر این صورت روی ۲ روز حساب کنید.
صندوقچه گنج را اینگونه بسازید
این مرحله خوفناک ترین مرحله کار است! البته از نظر خرج و مخارج، خوفناک به نظر می رسد. تا اسم گلخانه می آید، خیمه ای پلاستیکی با ستون های آهنی منظمی در ذهن مجسم می شود که کلی تجهیزات دیگر سرمایشی، گرمایشی و تهویه ای روی این تاسیسات خوف انگیز سوار می شود و اعداد و ارقام هزینه ها را به سقف آسمان می چسباند! اما اینطور نیست. رستمی همه آمار و ارقام های خرج و مخارج های واقعی را در ادامه می ریزد روی دایره و می گوید: “متاسفانه برخی از گلخانه دار ها- نمی دانم چرا- هزینه های تمام شده را چند ده برابر نرخ واقعی اش در قالب پاسخی دندان شکن به کسانی که تمایل به این کار دارند، تحویل می دهند و دیگران را از این کار دلسرد می کنند. در حالی که برای ساخت گلخانه ۱۰۰ متر مربعی از اسکلت آهنی، عایق پلاستیکی گرفته تا وسایل گرمایشی،سرمایشی، تهویه و حتی قلمه و بذر گیاهان، جعبه های و گلدان ها هزینه تمام شده حداکثر حدود ۱۲ میلیون تومان نیاز است. اسکلت آهنی گلخانه، با لوله های گالوانیزه( لوله هایی که برای انشعاب آب استفاده می شود) به قطر۲ و ۵ ساخته می شود. هم لوله ها و هم عایق پلاستکی در بازار به وفور هست و قیمت چندانی هم ندارند. یک کولر آبی ۶ یا ۷ هزار، یک بخاری برقی یا گازی ۸ هزار به بالا و یک فن بزرگ ، تمامی تاسیسات داخلی این گلخانه را تشکیل می دهد.
به علاوه یک وسیله اساسی دیگر، یک دماسنج. دمای نرمال گلخانه بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است، به هیچ وجه نباید دما از ۱۸ پایین تر و از ۲۵ بالاتر برود. قرار دادن تاسیسات گرمایشی و سرمایشی در گلخانه به خاطر رساندن دما در حد نرمالی است که با این تجهیزات دما را می توانید کنترل کنید.”
با این گل و گیاه ها شروع کنید
همه چیز آماده و مهیاست. گلخانه ساخته شده است و می ماند چند پیشنهاد طلایی که صندوقچه پلاستیکی را پر از گنج کند. اولین پیشنهاد اساسی آقای رستمی انتخاب گل و گیاهان مناسب است. گیاهانی که آفت و هزینه کمتری دارند، وقت و انرژی کمتری می خواهد و مشتری پسند است و روی دست نمی ماند.« می توانید از همین حالا شروع کنید از حالا تا آخر مهر ماه وقت دارید تا بازار شب عید را از آن خود کنید. شمعدانی،بنفشه، اطلسی، رز ، محمدی و یاس گل هایی است که می شود برای شروع به آنها اطمینان کرد. به جز بنفشه و اطلسی بقیه را می توان با قلمه زدن،کاشت. – قلمه را در فصل برگ ریزان یعنی ماه مهر و آبان از گیاه می گیرند و در خاک گلدان می نشانند- این گل ها را بعد از گذشت ۳ ماه از زمان کاشت، می توانید در بازار عرضه کنید و بفروشید.
خاک و کود
خاک گلدان، معجون اسرار آمیزی است که باید فرمول آن رعایت شود، اینطور که آقای رستمی میگوید خاک هر گیاهی برای خودش فرمول خاصی دارد . فرمول هایی که برای برخی گیاهان جواب می دهد و برای برخی نه تنها مفید نیست که نابودگر هم هست!
« از کود حیوانی استفاده کنید. کود گاو. کود گوسفندی گل ها را می سوزاند، کود مرغ هم اوره اش بالاست و برای درختان مناسب است ، آن هم درختانی که محصول می دهند . کود مرغ نیز ریشه گل ها را می سوزاند. خاک گلدان گل هایی که به شما پیشنهاد کردم فرمولی است از سه چیز؛ خاک باغچه که تقریبا نیمی از کل خاک گلدان را تشکیل می دهد، خاک برگ یا همان کود برگ که نیمی از نیمه باقی مانده خاک گلدان با آن پر می شود و کود گاو که تقریبا به اندازه همان کود برگ استفاده می شود.
دو نکته مهم در تشکیل خاک گلدان ها را باید در نظر بگیرید؛ اینکه حتما از کود کاملا پوسیده و خشک استفاده کنید. کود پوسیده آفت و قارچ ندارد و همینطور بذر های هرز. در کود های مرطوب بذر گیاهان هرزی وجود دارد که به گلدان آسیب می رساند. کود های پوسیده، علاوه بر اینکه بدون آفت هستند ، مقوی تر نیز هستند. نکته دوم اینکه حتما خاک و کودها را قبل از کاشت گل، با هم مخلوط کنید و بعد درون گلدان بریزید. برخی می آیند کود را بعد از کاشت گل روی سطح خاک می پاشند که کار اشتباهی است. با این کار ممکن است ساقه و ریشه گیاه بخشکد.
جعبه ها و گلدان ها
برای کاشت گل شما نیاز به جعبه های ۲۰ در ۳۰ سانتی متری و گلدان کوچکی دارید.« جعبه ها می تواند سفالی ، چوبی، پلاستیکی و… باشد. شکل و شمایل آنها اصلا اهمیت ندارد شما می توانید خودتان جعبه را بسازید و یا از بازار تهیه کنید. حدودا یک بسته صد تایی اش می شود ۳۰ هزار تومان و چندین بار می شود از آن استفاده کرد. قلمه شمعدانی، محمدی، رز و یاس را تهیه کنید( قیمت قلمه، از بذر ارزان تر است و معمولا در فصل قلمه زنی تقریبا مجانی است.) به هر حال برای گیاهان قلمه ای شما یک بار هزینه ناچیزی برای خرید قلمه می پردازید بعد از آن خودتان به راحتی می توانید از طریق قلمه زنی، گیاه را تکثیر کنید. برای شروع در گلخانه ۱۰۰ متری ، ۴۰۰ جعبه کافی است. در هرجعبه، یک گونه گل بکارید . اگر قلمه ای است ۱۰ قلمه و اگر بذری است ۱۰ بذر. قاعده کاشتن بذر اینگونه است که به اندازه دو برابر قطر دانه، بذر باید در خاک فرو برود نه کمتر و نه بیشتر.
آبیاری و مراقبت های ویژه
بعد از کاشت گل ها، باید هر روز به گلخانه سر بزنید.« گلخانه نیاز به نگهداری دارد. نیازی نیست که تمام وقت تان را آنجا صرف کنید. فقط باید روزی ۲ ساعت وقت بگذارید، دمای گلخانه را چک کنید و رطوبت خاک را.
بسته به نوع آب و هوای منطقه، زمانبندی آبیاری نیز تغییر می کند، در مناطقی که آب و هوای شان مرطوب است ، خاک گلدان ها دیرتر خشک می شود، در این اقلیم مرطوب، آبیاری یک روز در میان گل ها کافی است . اما اگر در مناطق خشک زندگی می کنید حتما روزی یکبار گل ها را آبیاری کنید. به هیچ عنوان از آب شور برای آبیاری گل ها استفاده نکنید. آبیاری گل های به صورت بارانی و قطره ای انجام شود، با یک مخزن کوچک آبپاش دستی . ” به گفته آقای رستمی این گل ها آفت ندارند اما گاهی پیش می آید که آفت شته به آن ها می زند.« آفت شته با استفاده از یک سم معمولی و ارزان قیمت به کلی از بین می رود.حدودا با ۱۰ هزار تومان می توانید یک دوره کامل سم پاشی ضد شته کنید. اما باید مراقب باشید که این سم پاشی زود و به موقع انجام شود. میزان استفاده از محلول های مختلف سم شته نیز در دستور العمل نحوه استفاده از آن آمده ، آن را با دقت بخوانید و رعایت کنید.»
برداشت در آمد میلیونی!
به گفته آقای رستمی، گل های قلمه ای یک یا دو ماه زمان می برد تا خودشان را با خاک وفق دهند. پس اگر تا این مدت تغییر خاصی در گیاه ندیدید نگران نباشید.« ۳ ماه بعد از کاشت این گل ها آنها به قول معروف ۴ برگ می شوند. تعداد برگ های گل به ۴ که رسید باید آنها را از جعبه به گلدان های کوچک انتقال دهید. هر گلدان یک گل. دو هفته بعد از این انتقال موقع فروش گل هاست. گلدان های شما بین ۳ تا ۴ هزار تومان قیمت دارد. ۴ هزار گل پروش داده اید. ۴۰۰ جعبه هر جعبه ۱۰ گل. حداقل قیمت هر گلدان ۳ هزار تومان است که با فروش ۴ هزار گل در آمد شما در ۳ ماه می شود ۱۲ میلیون تومان!»
رستمی در مورد بازار فروش این گل ها می گوید:” مشتری برای این گونه گیاهان بسیار زیاد است. شهرداری ها هم مشتری پر و پا قرص شما هستند. هرچند که تقاضا در میان مردم آنقدر برای خرید این گلدان ها بسیار است که محصول تان روی دست نخواهد ماند.”
فصل بهار و آغاز دوره دوم
با فرا رسیدن فصل بهار، گلخانه شما تقریبا خالی است. حالا موقع آن رسیده که در فصل جدید دوره تازه ای از پرورش گلها را تجربه کنید.« در سال می توانید دو دوره گل در گلخانه تان پرورش دهید.
در آغاز فصل بهار، کاشت گل تاج خروس، ابری و جعفری را به شما پیشنهاد می کنم، گل هایی که هم در گرمای تابستان دوام می آورند و هم در برگریزان پاییز. خرداد ماه زمان فروش این گل هاست. این گل ها بذری است و ۲ یا ۳ ماه بعد از کاشت، آماده فروش می شوند. روش کاشت و نگهداری این گل ها درست مانند گل هایی است که دوره قبل پرورش داده اید. قیمت گلدان های نیز بین ۳ تا ۴ هزار تومان است. اما باید به خاطر گرمای هوا و حساسیت این گل ها، یادتان باشد که تنها ۲۰۰ جعبه بکارید. درست نصف دوره قبل.
درآمد های باور نکردنی در میان برگ های سبز!
رمضان رستمی ۳۵ ساله است. به قول خودش بعد از کلی دوندگی بیهوده به دنبال کار استخدامی به این نتیجه رسید که بهتراست در بخش خصوصی از تجربه اش در زمینه کشاورزی استفاده کند. این شد که ۲ سال پیش آستین بالا زد و از پشت بام ۱۰۰ متری خانه اش که در یکی از روستا های شهرستان بیرجند است شروع کرد به پرورش گل. بعد در کنار آن صیفی جات مثل خیار، گوجه و… بعدش هم کاشت ۶ هزار نهال درخت میوه در یک زمین بی آب و علف!
رستمی دستی در پروش گیاهان دارویی نیز دارد و می گوید: سود بسیاری دارد. قرار است در شماره های بعدی همشهری سرنخ، رستمی باز مهمان صفحات کسب و کارمان باشد تا از راهکار های جادویی این جوان خلاق و خوش فکر استفاده کنیم برای کسب درآمد. در شماره های بعدی صفحات سبز، باطراوت و البته پردرآمد مان را دنبال کنید.
محمد صادق خسروی علیا| به نقل از مجله سرنخ ( همشهری)
1 دیدگاه
حسن
سلام
ممنون بسیار عالی و آموزنده بود.