این گزارش مربوط به کاری مردانه میشود که ظرافت خاصی را میطلبد. «کفسابی»، شاید فکر کنید این کار خیلی خشن و سخت است اما اگر در آن آدم دقیق و ظریفی نباشید هرگز نمیتوانید موفق شوید. کفسابی ظریفکاریهای زیادی دارد، در این کسب و کار میلیمتر به میلیمتر باید جلو بروید و موفق شوید.
آدمهایی که این شغل را شروع میکنند باید وسواس خاصی در کارشان داشته باشند. اگر یک میلیمتر اشتباه کنید همهی کارتان خراب میشود. پس برای اینکه دست به چنین کسب و کاری بزنید، قبل از هر اقدامی، صبر و حوصلهتان را بسنجید و از همه مهمتر ببینید چقدر میتوانید تمرکز داشته باشید. اگر بخواهید به قول آقا یوسف بزن و برو کار کنید کفسابی حرفهای نیستید. او میگوید این گروه از آدمها در این حرفه زیاد دوام نمیآورند.
از اول کار، مشتری جمع کنید
آقا یوسف از سال ۸۱ کار کفسابی را بعد از کلی شاگردی کردن شروع کرد. شاگردی کنار پدرش به او یاد داد یک کفساب درست و حسابی بشود:« وقتی دیپلمم را گرفتم کنار دست پدرم شروع به کار کردم تا کفسابی یاد بگیرم. کنار آموزش یکی دو ماههام، پدرم خیلی چیزها به من یاد داد. یکی از این آموختهها این است که باید آنقدر خوب کار کنم که مشتریها من را به یکدیگر معرفی کنند. این اساس کار کفسابی است. اگر کارتان خوب باشد و مشتری به مشتری پیش بروید میتوانید روی شغل کفسابی حساب کنید. هیچ تبلیغی جای این معرفی را نمیگیرد. در واقع کار شروع یک کفساب برایش بسیار حساس است، بعد از آن، اگر مشتری جمع کردید که هیچ، اگر نه باید سراغ کار دیگری بروید.»
بدون هزینه، بدون دوندگی
اگر دنبال یاد گرفتن کفسابی هستید باید بگویم صفر کیلومتر هم که باشید، بعد از گذشت یک سال، استاد کار میشوید. اگر در زمان شاگردی دست به کار شوید و مشتریهایتان را جمع کنید و آنها را با شگردهای ویژهای نگه دارید، موفق خواهید شد:«معمولا استادها درکفسابی شاگردانشان را به مشتریهای مختلف معرفی میکنند و بعد از آن، شما باید روی پای خودتان بایستید. کفسابی، شغل خوبی است البته اگر مشتری داشته باشید. راه اندازی این کسب و کار بسیار ساده و بیدردسر است. نه مجوز خاصی میخواهد و نه نیاز است شما برای شروع کار دوندگی کنید. یک دستگاه کفسابی میخرید و دست به کار میشوید.»
برای کفسابی چه دستگاهی بخریم؟
آقا یوسف، دستی به دستگاه کفسابی اش میکشد و توضیح میدهد چگونه و با چه قیمتی میتوان یکی از آنها را داشت، او لا به لای حرفهایش به این موضوع که چطور میشود دستگاه خوب را از بد تشخیص داد اشاره میکند و باعث میشود از اینجا به بعد بحثمان تخصصیتر شود:« دستگاههای کف سابی چند مدل دارند. بهترین آنها هفت و نیم اسب و ده اسب است. کفسابها معمولا از نوع اول استفاده میکنند چون ارزانتر است. اما اگر بخواهید کفساب حرفهای باشید هفت و نیم اسب جواب نمیدهد چرا که بتن یا گرانیت را نمیشود با آن ساب زد.»
اگر سری به بازار بزنید قیمتهایش هم دستتان میآید، قیمت میانگین یک دستگاه کفسابی دو میلیون و پانصد هزار تومان است اما هزینههای شما همین جا تمام نمیشود، شما یک حلقه کابل و مقداری تجهیزات دیگر لازم دارد که روی هم قیمت آنها یک میلیون تومان میشود.
موضوع دیگری که باید در انتخاب دستگاه رعایت شود، تک فاز و سه فاز بودن آن است. معمولا کفسابهای تک فاز مشتری بیشتری دارند چرا که اندازهی آن کوچکتر بوده و حمل آنها راحتتر است. اما این دستگاه زود داغ میکند و شما باید هر چند ساعت یک بار به آن استراحت بدهید. اگر نمیخواهید این وقفه را در کار تحمل کنید لازم است یک دستگاه سه فاز بخرید که وزن آن حدودا شصت کیلوگرم است و داغ نمیکند. با این حال کفسابی که بخواهد حرفهای کار کند هر دوی این دستگاهها را لازم دارد. در ساختمانهایی که برق سه فاز ندارند مجبوریم از دستگاه تک فاز استفاده کنیم.»
در این کار ممارست کنید
سنگی که کفسابها باید با آن دست و پنجه نرم کنند تا کاملا صیقلی شود گرانیت است. ساب زدن این سنگ تقریبا گرانتر از سایر سنگهاست. شما برای اینکه گرانیت را شبیه آینه برق بیاندازید باید از لقمههای الماس استفاده کنید:« سختی کار کفسابها از وقتی شروع میشود که گرانیت را میبینند. اما با وجود سختی برای ساب زدن آن، پول خوبی گیرمان میآید بعد از آن مرمریت هم سنگی است که باید روی آن وقت گذاشت. با این تفاسیر باید بگویم اگر دوست دارید کفساب خوبی باشید باید حوصله به خرج دهید و با دقت کار کنید. قانون کفسابی همان قانون سمباده زنی است. آنقدر باید ممارست کنید تا سنگ، مثل آیینه شود.»
کفسابی تخصص خاص خودش را میطلبد مثلا زمانی که از سمبادهها استفاده میکنید باید بدانید دقیقا چه لایهای از سنگ برداشته میشود آقا یوسف میگوید: «سمبادهی سی و شش اولین سابی است که روی سنگ زده میشود و آن را کمی زبر میکند. سپس به سراغ سمباده شصت میرویم که زبری سمباده قبلی را بر میدارد و همین طور کار ادامه دارد تا در آخر سمباده لاکی روی سنگ زده میشود و نمک سابی، یعنی همان شست و شوی نهایی با آب، هم انجام میگیرد.»
استفاده از واکس ممنوع!
آقا یوسف هنگام توضیح مراحل کفسابی به موضوع جالبی اشاره میکند. راستش قبلا شنیده بودم که روی سنگها بعد از ساب واکس هم زده میشود اما او توضیح میدهد که این ماده را سنگ سابهای غیر حرفهای استفاده میکنند تا کارشان براق به نظر برسد. زمانی این ماده روی سنگ زده میشود که کفساب نتوانسته باشد کارش را آن طور که باید و شاید به سرانجام برساند. از طرفی خیلیها هم از این ماده، روی سنگ گرانیت استفاده میکنند چرا که این سنگ، وقت کفسابها را میگیرد و بنابراین اگر آنها بخواهند مدت زمان زیادی را صرف این کار کنند ممکن است بقیه پیشنهادهای کاریشان را از دست بدهند. در کل هر چه باشد استفاده از واکس سنگ، در این کار تخلف محسوب میشود.
هر هفته، یک میلیون تومان
تعریف کار درست در کفسابی آنقدرها هم سخت نیست و در یک جمله هم میتوان آن را خلاصه کرد. کسی که یکی در میان ساب نزند، در آخر هم کار با کیفیت دست مشتری میدهد:« اگر یک کفساب درست کار کند و از زیر کار در نرود هر روز چهل متر مرمریت و تراورتن یا سی متر گرانیت را ساب می زند. بابت کاری هم که انجام میدهد حداکثر متری پانزده هزار تومان گیرش میآید. یعنی اگر یک کفساب، کارش خوب باشد و مشتری هم داشته باشد هفتهای یک میلیون تومان به جیب میزند که در نهایت به ماهی۴میلیون تومان ختم میشود. با این حساب در کار اولی که یک کفساب میگیرد، هزینههای از دست رفته جبران میشود و این فرد به زودی به سود خواهد رسید. این کار در حدی هست که یک مرد بتواند خرج زن و بچهاش را بدهد و خوب زندگی کند.»
دستمزد هر کفساب به مکانی که سنگ در آن کار شده هم بستگی دارد و همین مکان، دستمزد این افراد را بالا و پایین میکند:« ساب زدن یک سطح صاف با تمام ریزه کاریهایی که دارد کار سختی نیست. اگر بتوانید پلهها و سنگ نما را ساب بزنید یعنی به اندازهی کافی در این کار حرفهای هستید. با این حال ساب زنهای کار کشته هم از زیر کار نمای ساختمان در میروند. با اینکه دستمزد آن خیلی خوب است. فکر کنید یک دستگاه سنگین را باید به صورت معلق روی هوا نگه دارید تا سنگ نما برق بیفتد، به جرات میگویم این کار،کار هر کسی نیست.
از طرفی برای اینکه کارتان را انجام دهید باید روی سنگها آب بریزید. آب روی سنگ نما به سرعت سر میخورد برای همین، وقت و انرژی زیادی باید صرف آن کرد. پلهها هم خودش برای کفساب معضلی است. پای سنگ نما و پلهها که در میان باشد نرخ ما به جای ساعتی، روزانه محاسبه میشود. روزانه یک میلیون تومان آن هم اگر دو نفر باشیم چون یک نفری فقط میشود سطح صاف را ساب زد به عبارتی ساب پلهها و سنگ نما دو تا سه برابر گرانتر از سطح صاف برای صاحبان کار در میآید.»
کفسابی مرد قوی هیکل میخواهد اما در اصل کار بسیار ظریفی است
در این حرفه، میلیمتری کار کنید
یوسف حیدری در بین گفت و گو اشاره میکند که یک کفساب حرفهای باید دقت و وسواس زیادی داشته باشد چرا که کار کفسابی آنقدر کار ظریفی است که در آن از مقیاس میلی متر استفاده میشود، یعنی سنگهایی که ساب میزنید نباید یک میلی متر هم با هم اختلاف ارتفاع داشته باشند:« همه میدانند که کف ساختمان بعد از کفسابی باید صیقلی و براق شود اما کمتر کسی به میلیمتر و ارتفاع سنگ توجه میکند. شما در واقع سنگها را میتراشید و باید دقت کنید بعد از ساب، سنگها با هم اختلاف ارتفاع نداشته باشند. در این کار یک میلیمتر هم یک میلیمتر است. بعد از کار هم نباید کوچکترین رگه و سوراخی در سنگ ایجاد شده باشد. اگر متخصصی کار شما را بررسی کند و رگهها را ببیند شما موظف هستید به او بابت کار بدتان خسارت بپردازید. از طرفی در کار کفسابی شما باید آنقدر دقت کنید تا نقطهای جا نیفتد و در نهایت یک کار بی عیب و نقص تحویل صاحب کارتان بدهید.»
منبع