علی اکبر فیاض بخش جانباز ۶۰ درصد و کارآفرین نمونه کشوری اهل استهبان فارس می گوید:برای کارهای اولیه راه اندازی شرکت بسته بندی طلای سرخ (زعفران) ناچار شدم با موافقت همسرم ، طلاهایش را بفروشم.
این جانباز نزدیک ۲۰ سال است که در زمینه بسته بندی زعفران در شهرستان استهبان در ۱۶۰ کیلومتری شرق شیراز فعالیت دارد و در چهار سال کارآفرین نمونه کشور بوده است.
شهرستان استهبان با دارا بودن ۴۰۰ هکتار زمین زیر کشت زعفران به عنوان قطب تولید کننده طلای سرخ در استان فارس به شمار می رود.
** آغاز فعالیت پس از یک تلنگر
آیا فیاض بخش ، پیش از ورود به عرصه بسته بندی زعفران، سابقه کار در کشاورزی و اطلاعاتی در این مورد داشته است؟ او در پاسخ به این پرسش ایرنا گفت:تلنگری که یک مهندس پروتز به من زد، مرا وارد عرصه فعالیت برای بسته بندی زعفران کرد.
این جانبازگفت: برای تکمیل پرونده جانبازی خود به تهران رفته بودم، در آنجا با فردی به نام مهندس اصلانی متخصص پروتز دست مصنوعی آشنا شدم. هنگام معاینه ،از لهجه ام متوجه شد که استهبانی هستم .مهندس اصلانی گفت:دفعه بعد که آمدید ۲ مثقال زعفران برای من بخرید.
ادامه سخنان جانباز استهبانی را بخوانید:سه ماه بعد که برای ادامه معالجه به تهران آمدم و زعفران را به مهندس دادم او گفت: تا کی باید استهبان عقب باشد؟ چرا برای محصولات خود ارزش قائل نیستید؟ چرا فکری به حال بسته بندی این محصول منحصر به فرد نمی کنید؟
بعد از فکر کردن به حرف های مهندس،برای اولین بار زعفران استهبان را با قوطی های مخصوص این کار بسته بندی کردم.
** پول برای قوطی و زعفران ، جهانی شدن
فیاض بخش درباره سرمایه اولیه این کار گفت: در آن زمان به دلیل اینکه فروشندگان شناخت لازم از ما نداشتند فقط در قبال پول نقد حاضر به فروش قوطی بسته بندی زعفران بودند و سرمایه کافی برای خرید زعفران نیز نداشتم به همین دلیل سرمایه اولیه خود را از فروش طلای همسرم که در آن سال مبلغی در حدود ۷۰ هزار تومان شد به دست آوردم.
این جانباز و کار آفرین نمونه کشوری گفت: بسته بندی و فروش زعفران چند سال بدین صورت ادامه داشت تا اینکه در سال ۷۴ موفق به تاسیس شرکت بسته بندی تخصصی زعفران شدم و با حضور در نمایشگاه های مختلف موفق شدم زعفران استهبان را معرفی کنم.
وی ادامه داد: دریافت نشان استاندارد ملی ایران بعد از ۱۴ سال فعالیت، آرم سلامت مواد غذایی، نشان حلال و علامت ایزو مدیریت کیفیت بین الملل از اروپا مقدمه حضور در نمایشگاه های بین المللی در داخل و خارج از ایران شد و همین باعث معرفی این محصول با ارزش در ۱۷ مدل بسته بندی از یک دهم گرم تا ۱۰ مثقال، در کشور و دنیا شد.
تاسیس کارگاه خشک کردن اصولی
فیاض بخش گام بعدی را هم برداشت که تاسیس کارگاه خشک کردن اصولی و بهداشتی زعفران بود.
او می گوید: تاسیس کارگاه خشک کردن اصولی و بهداشتی زعفران به دلیل برخی مسائل در شهرک صنعتی استهبان میسر نشد از این رو طبقه دوم منزل مسکونی خود را بعد از بازسازی با رعایت اصول قانونی و بهداشتی به کارگاه خشک کردن زعفران تبدیل کردم و برای اولین بار توانستم اولین زعفران استاندارد و ارگانیگ کشور در منطقه جنوب کشور را بسته بندی کنم.
وی درباره چگونگی راه یابی زعفران استهبان به بازار های جهانی به خبرنگار ایرنا گفت: بازدید سفیر اسپانیا از نمایشگاه بین المللی که در آن حضور داشتم، باعث شد تا باب صادرات زعفران استهبان به اروپا باز شود.
زعفران استهبان
وی افزود: اسپانیا در تولید زعفران در جهان مطرح است اما سفیر این کشور در بازدید از نمایشگاه و زعفران استهبان گفت: استهبان به دلیل اینکه ۱۴۵۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و آب آن هم از رشته کوه های زاگرس سرچشمه می گیرد و زمینی مرغوب برای کشت زعفران دارد در نتیجه عطر و طعم این محصول استهبان عالی است و همین باعث شد تا زعفران استهبان به بازارهای اروپایی راه پیدا کند. البته علامت استاندارد ملی ایران مخصوص عطر و طعم زعفران استهبان را دارم و این علامت موثر بوده است.
** مشکلات
این کار آفرین نمونه کشوری مشکلات پیش روی صادرات این محصول را این طور شرح داد: صادرات زعفران آن طور که باید و شاید انجام نمی شود و دلیل آن استفاده از روش های سنتی خشک کردن و بسته بندی زعفران استهبان است و متاسفانه در حال حاضر شاهد آن هستیم که زعفران استهبان را با محصولات سایر مناطق مخلوط می کنند و به نام همان مناطق می فروشند.
این کارآفرین نمونه کشوری وجود کارگاه های غیر مجاز در شهر و عدم نظارت بر آنان را از مشکلات این حرفه دانست و گفت: زعفرانی که در کارگاه مجاز خشک شده باشد دارای ۱۸ مورد آزمایش است تا در مورد کیفیت و بهداشت آن اطمینان حاصل شود و تمام آرم و نشانه هایی که بر روی محصول است باید سالانه تمدید شود و این در حالی است که هزینه های جاری کارگاه هم به این هزینه ها اضافه می شود.
فیاض بخش گفت:متاسفانه به وضوح شاهد آن هستیم که کارگاه هایی غیر مجاز اقدام به خشک کردن و بسته بندی زعفران می کنند و هیچ نظارتی از طرف دستگاه های مرتبط صورت نمی گیرد.
مشکلات کشت زعفران
این کارآفرین گفت: مشکل دیگری که در حرفه کشت زعفران وجود دارد، کم کاری کشاورزان برای شناساندن این محصول است و لازم است پای کار بیایند برای مثال برای انار که تقریبا کیلویی ۱۵۰۰ تومان فروخته می شود، باغداران برای شناساندن محصول خود جشنواره مردمی انار برگزار می کنند ولی برنامه ای جامع برای شناساندن زعفران که مثقالی ۲۴ هزار تومان خرید و فروش می شود وجود ندارد.
وی گفت: زمانی که نیاز به حضور در جبهه های نبرد بود به ندای امام (ره)لبیک گفتیم و امروز با وضع موجود کشور می بایست به ندای رهبر معظم انقلاب در بحث اقتصاد مقاومتی لبیک گفت و به این میدان پا گذاشت.
دولت بعد از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری از ایشان تشکر کرد اما باید این واقعیت را قبول کرد که رهبری معظم نیازی به تشکر ندارد بلکه کشور نیازمند اجرای فرامین معظم له در بحث اقتصاد مقاومتی است
فیاض بخش گفت: اگر دولت سرمایه در گردش در اختیار جوانان بگذارد می توانند بهترین کارگاه های تولیدی را راه اندازی کنند و مشکل اشتغال نیز رفع خواهد شد.
منبع: ایرنا