طرح های پشت قاب موبایل، روی لیوان، پیکسلها، تی شرت ها و … را بارها و بارها دیدهاید. افراد زیادی هستند که کار چاپ و طراحی این وسایل را بر عهده دارند اما تعداد کسانی که از این راه به سود زیاد و قابل توجه رسیدهاند انگشت شمار است.
بچههای «گروه صنعتی ترمه» جزو کسانی هستند که با طراحی های ناب و ایده های ذهنی نو و خاصی که دارند موفق شدهاند در مدت کوتاهی خودشان را در این زمینه مطرح کنند و حالا از این راه به سود خالص چند میلیون تومان در ماه رسیدهاند. سودی که فقط نتیجهی ایده ها و طرح های خاص آنها روی وسایل است و جالب این است که کار آنها حتی نیاز به سرمایهی اولیهی آنچنانی و حتی مکان خاصی ندارد، فقط کافی است یک ذهن خلاق و ایدههای نو داشته باشید تا بتوانید از این راه کسب درآمد کنید.
…………………………
مقدمهی شروع هر کاری، دیدن آموزش های لازم آن شغل و حرفه است اما پایه اصلی شغلی که ما به شما پیشنهاد میکنیم به استعداد و ذوق خودتان بستگی دارد و لازم نیست برای رسیدن به موفقیت در کار حتما آموزشهای متعددی دیدهباشید، در واقع برای این که کار تولید پیکسل و قاب موبایل را شروع کنید باید یک ذهن خستگی ناپذیر، پر از ایدهها و فکر های جذاب و دسته اول داشته باشید. اگر این یک مورد را داشته باشید نود درصد کار حل است و فقط میماند کار کردن با نرم افزارهای فتوشاپ و طراحی، که آموختن آنها هم در چند روز امکانپذیر است.
آموزش اولیه با دویست هزارتومان
«برای یاد گرفتن ریزه کاریهای فتوشاپ و دیگر نرم افزارهای طراحی، باید سراغ آموزشگاه های کامپیوتر، مراکز فنی و حرفه ای و یا فرهنگسراها بروید. معمولا هرکدام از این مراکز برای آموزش، نرخ خاص خودشان را دارند اما دورههای آموزشی طراحی به صورت استاندارد، معمولا سه ماهه و به صورت فشرده قابل یادگیری است.»
این حرفها را امین دارابی، مدیر گروه صنعتی ترمه میگوید، او اعتقاد دارد در کار تولید قاب موبایل و پیکسل و یا کالاهایی به این شکل، این طراحی و نقش و نگارهای روی آن است که باعث جلب مشتری میشود. «بعد از این که در طراحی، متبحر شدید و بالا و پایینهای آن را یاد گرفتید باید یک دستگاه تولید پیکسل و یک دستگاه چاپ بخرید، آستینها را بالا بزنید و کارتان را شروع کنید.»
با نه میلیون تومان سرمایهی اولیه، شروع کنید
برای این که کارتان را شروع کنید باید یک دستگاه چاپ شش کاره یا هشت کاره، یک قاب و پرینتر، قالبهای مخصوص و یک کامپیوتر داشته باشید. برای تولید پیکسل هم نیاز به یک دستگاه تولید پیکسل و یک پرینتر مجزا دارید.
«برای تهیهی تمام ابزار و وسایل کارتان باید تقریبا نه میلیون تومان داشته باشید. برای شروع کار هم نیاز به مکان خاصی ندارید، می توانید از حیاط، پارکینگ و یا اتاق منزلتان استفاده کنید و یا یک مغازهی ۲۰ متری اجاره کنید و با چیدن وسایلتان در آن استارت کارتان را بزنید.»
یکی از توصیههایی که آقا امین برای تازه واردهای این کار دارد این است که قبل از شروع کار ابتدا مشتریهایشان را پیدا کنند. « برای شروع کار بهتر است عجله نکنید، یعنی قبل از خریدن وسایل اولیه، ابتدا چند مدل و طرح مخصوص را خودتان بزنید و در چاپخانههای دیگر چاپ کنید. سپس نمونه ها و مدلهای کارتان را به بازار ببرید و مشتری پیدا کنید، اگر بازار کارتان خوب بود و چند مشتری ثابت پیدا کردید وسایل خودتان را بخرید و کارتان را شروع کنید در غیر این صورت اگر نتوانید مشتری جذب کنید امکان دارد نا امید شوید و سرمایهتان برای مدتهای طولانی خاک بخورد. البته این را هم بگویم این کار نیاز به صبر زیادی دارد چرا که ممکن است در یک ماه، تعداد مشتریهایتان بسیار زیاد باشد و در ماه دیگر فقط چند مشتری با سفارش کم داشته باشید، مدتی زمان میبرد تا شما به فرد شناخته شدهای در این صنف تبدیل شوید.»
نیاز به تخصص آنچنانی ندارید
کار کردن با دستگاههای تولید پیکسل و پرینتر زیاد سخت نیست و نیاز به تخصص آنچنانی ندارد، «این دستگاهها برای یک بار به شکل کلی تنظیم میشوند و کار کردن با آنها زیاد سخت نیست، در واقع شما طرح را به دستگاه میدهید و دستگاه هم به طور خودکار و به تعدادی که میخواهید آنها را چاپ میکند و به شما تحویل میدهد.»
برای تولید پیکسل ابتدا مواد مصرفی را داخل دستگاه باید قرار دهید، سپس پرینت طرحتان را از دستگاه پرینتر مخصوص پیکسل بگیرید و آن را برش بدهید. مرحلهی آخر هم قراردادن طرح روی پیکسل و پرس کردن آن است: «دستگاههای پیکسل به شکل دستی کار میکنند و شما با تنظیم دستگاه می توانید در هر مرتبه، به شکل تکی یا دوتایی پیکسل تولید کنید. بعد از مدتی که کارتان گستردهتر شد و میزان سفارشاتی که میگیرید بالاتر رفت می توانید یک دستگاه نیمه اتوماتیک تولید پیکسل بخرید. این دستگاه توانایی تولید سه الی چهار هزار پیکسل را به صورت روزانه دارد و در صورتی که سفارش انبوه داشته باشید به کارتان میآید.»
ماهی چهارمیلیون تومان
دارابی میگوید کتابفروشیها، شهرکتاب ها، مغازههای لوازم التحریر، موبایل فروشیها، ادارات دولتی و … مکانهایی هستند که زیاد به دنبال پیکسل، قاب موبایل، ماگ و یا طرحهای اینچنینی هستند و مشتریهای ثابت این کار به شمار می روند. «وقتی شما کارتان خوب باشد مطمئن باشید که مشتریها خودشان سراغ شما می آیند. الان تعداد کسانی که در تولید پیکسل، قاب موبایل، ماگ و یا این وسایل هستند کم نیستند اما ایده و کار نو و جذاب باعث میشود تا مشتریها به سمت شما بیایند، این را هم باید بدانید که همهی مشتریهایتان فقط کسانی نیستند که به شکل عمده از شما خرید می کنند بلکه سفارشات اینترنتی و همچنین خریدهای آزاد هم برای شما درآمد زیادی خواهد داشت. به طور کلی اگر بخواهید در این شغل بمانید و خوب کار کنید به راحتی می توانید بعد از یک الی دو ماه در بازار جا بیفتید و ماهانه نزدیک به چهارمیلیون تومان درآمد کسب کنید که این میزان درآمد کاملا به تلاشی که شما برای یافتن مشتری میکنید بستگی دارد.»
دارابی و دوستانش کارشان را در خانه شروع کردند و حالا به قدری در کارشان پیشرفت کرده اند که از سراسر ایران سفارش می گیرند
از شمال تا جنوب
امین دارابی ۲۶ ساله و لیسانس مهندسی برق است. دو سال در یک شرکت الکترونیکی کار کرده اما می گوید یک اتفاق ساده باعث شده تا زندگی اش به شکل دیگری رقم بخورد. «در یکی از شبکههای اجتماعی صفحهای داشتیم و در آن جا، طرح های ذهنی و کارهای گرافیکی خودم و دونفر از دوستانم را به اشتراک میگذاشتیم. بعد از مدتی برخی از فعالان شبکه های اجتماعی و همچنین دوستان و آشنایان از ما خواستند که این طرح ها را روی قاب موبایل، پیکسل، ماگ و حتی تی شرت برایشان چاپ کنیم. ابتدا چندان کار را جدی نگرفتیم اما بعد از مدتی که تقاضا زیاد شد تصمیم گرفتیم طرحهایی که سفارش داده میشوند را برای افراد متقاضی چاپ کنیم و به آنها تحویل بدهیم.»
آقا امین میگوید تمام طراحیها، فکر و ایدهی خودشان است و از هیچ جا کپی برداری و تقلید نمیکنند. برای همین، ظرف مدت کوتاهی توانستهاند نگاه ها را به سمت خودشان جلب کنند. «اوایل، کارهای طراحی و گرافیکی را خودمان در خانه انجام می دادیم و کار چاپ محصول را به چاپخانههای بیرون میسپردیم اما بعد از مدتی که تعداد سفارشها بیشتر شد تصمیم گرفتیم یک مغازهی بیست متری اجاره کنیم و کارمان را به شکل جدی و حرفه ای ادامه بدهیم.»
سال ۹۲ بود که دارابی و دو دوست دیگرش، دستگاه چاپ و تولید پیکسل خریدند و کارشان را گسترش دادند. آنها روی تی شرت، قاب موبایل، پیکسل، ماگ و لیوان طرح های سفارش شده را اجرا می کردند و می فروختند. «تعداد سفارشات مان روز به روز بیشتر می شد. برای همین خیلی زود یک مغازهی سی متری خریدیم و تعداد کارمندان را هم بیشتر کردیم. ابتدا که کار را شروع کردیم سه نفر بودیم اما حالا تعداد همکارانمان به دوازده نفر رسیده و کارمان حسابی گرفته است.»
حالا دارابی و بچه های گروهی که راه انداخته است حسابی در زمینهی کاری شان معروف شده اند و از بیشتر شهرهای ایران مثل ساری، رشت، بوشهر، مشهد، شیراز و … سفارش کار میگیرند. «طرحهایی که میزنیم فکر و ایدهی بچههای خودمان است. بعضی اوقات هم از شعر شاعران معروف مثل سهراب سپهری یا حافظ ایده میگیریم و متناسب با آن مصرع یا بیت ،طرح های گرافیکی چاپ میکنیم.»
این گروه خلاق به غیر از طراحی ، کارهای نقاشی هم چاپ میکنند. «در گروه ما دو نفر خانم حضور دارند که متناسب با مصرع و بیت و یا سفارش مشتری، نقاشی میکنند. ما هم آن نقاشی را اسکن می کنیم و به شکل گرافیکی روی جنس سفارش شده چاپ میکنیم. در واقع، این جا ما هم کار گرافیکی و طراحی شده داریم و هم کار دست و نقاشی که هر کدام قیمت متفاوت داد.»
این گروه بعد از مدتی فعالیت در این حوزه، توانستهاند رگ خواب مشتریانشان را به دست بگیرند و بدانند آنها چه چیزهایی را بیشتر دوست دارند و به قول معروف طرفدارش هستند:«معمولا مشتری های ما قشر جوان، محصل و دانشجو هستند. برای همین ما سعی می کنیم طرحهایی را اجرا کنیم که گستردگی زیادی بین این قشر داشته باشد و هر سن و سلیقهای را در نظر بگیرد.»
اوج کار دارابی و همکارانش در ماه های مذهبی و مراسمهای خاص است. «مثلا در ماه محرم ما حتی تا روزی بیست هزار پیکسل و قاب موبایل با طرح های مذهبی تولید کرده و فروختهایم. یا نزدیک به عید نوروز تعداد مشتریهایمان زیاد میشوند و معمولا فروش خوبی داریم. با همهی این اوصاف درآمدمان در حال حاضر و به طور میانگین بین نه تا ده میلیون تومان در ماه است و ان شاءالله در آینده ای نزدیک میخواهیم کارمان را گسترش بدهیم و صادرات به کشورهای خارجی را هم شروع کنیم. این هدف بعدی ماست.»
جلال الدین شمسایی در همشهری سرنخ