تولید ماکارونی جزو کسب و کارهایی است که آینده خوبی دارد. حتی اگر شبیه «نبی الله نوری نسب» از یک کارگاه کوچک با یک فولکس سبز رنگ کارتان را شروع کنید.
البته رسیدن به موفقیت به شرطی است که بتوانید از پس شکستها هم بر بیایید. در این راه تا رسیدن به موفقیت ممکن است موانعی هم داشته باشید اما رسیدن به آن کار سختی نیست.
این کسب و کار فوت و فنهایی هم دارد که میتوانید آن را لا به لای صحبتهای یک تولید کننده بزرگ ماکارونی پیدا کنید و با راهاندازی کارگاه و بعدها کارخانهی تولید ماکارونی وارد عرصهی صادرات هم بشوید.
سی و چند سال پیش ماکارونی یک مادهی غذایی تازه وارد به سبد غذایی ایرانیان به حساب میآمد، چطور در آن زمان تصمیم گرفتید وارد این کسب و کار بشوید؟
علاقهی من به تولید ماکارونی بر میگردد به سالهایی که یک مغازه تهیه غذای کوچک داشتم.
در آن زمان رستورانها و تهیه غذاها، ماکارونی سرو نمیکردند و مردم هم با این مادهی غذایی آشنایی چندانی نداشتند به همین دلیل خط تولید ماکارونی بزرگی هم در کشور وجود نداشت و کمتر کسی این غذا را میشناخت.
در آن شرایط میشود گفت که ما از زیر صفر شروع کردیم. آن زمان برای تولید ماکارونی، تکنولوژی صد سال گذشتهی ایتالیا در ایران اجرا میشد من هم چون خیلی به این مادهی غذایی علاقمند بودم با خرید یک دستگاه کوچک و قدیمی، کار تولید ماکارونی را در یک زیرپلهی کوچک شروع کردم و کم کم آنقدر پیشرفت کردیم و بزرگ شدیم تا همان کارگاه کوچک شد یک کارخانهی بزرگ تولید ماکارونی.
اگر کسی بخواهد در این روزها ، شبیه آن سالهای شما از زیر صفر تولید ماکارونی را شروع کند باید چه کار کند؟
تمام فوت و فنهای این کار از اطلاعات شما دربارهی تولید مواد غذایی شروع میشود، اطلاعاتی که مرتب باید به روز شوند تا از دستگاهها و تجهیزات صد سال پیش استفاده نکنید. در کنار این موضوع، باید سرمایهی اولیه برای خرید زمین و دستگاههای تولید ماکارونی را هم داشته باشد تا بتوانید شروع کنید این روزها مثل قدیم دیگر نمیشود با دست خالی کاری مانند تولید ماکارونی را شروع کرد و موفق شد. باید یا جیبتان پر باشد یا ذهنتان.
سرمایهی اولیه برای این کار، بستگی به گستردگی کار شما دارد که رقم آن از چند میلیون تومان شروع میشود و به چند میلیارد تومان میرسد. بعد از اینکه اندازهی کسب و کار و سرمایهتان مشخص شد وارد مرحلهی بعدی کار یعنی گرفتن مجوز میشوید.
بعد از گرفتن مجوز اولین و اساسیترین اقدام در تولید ماکارونی چیست؟
تبلیغات. زمانی که من کارم را شروع کردم مصرف ماکارونی در ایران بسیار کم بود. وارد شدن به این حیطه برای من یک ریسک بزرگ به حساب میآمد برای همین خودم به تنهایی شروع به تبلیغات دربارهی مصرف ماکارونی کردم ،حتی طرز تهیهی آن را هم به خریدارانم آموزش میدادم، در آن زمان با فولکس سبز رنگم در خیابانها راه میافتادم تا کارم را تبلیغ کنم. از رستورانها گرفته تا سوپر مارکتها شروع به فروختن ماکارونیهایم میکردم. این روزها با اینکه ماکارونی یکی از رایجترین غذاها در ایران محسوب میشود اما باز هم تبلیغات از مهمترین عناصر این شغل به حساب میآید.
این روزها آنقدر تولیدات ماکارونی گسترده شده که برای فروش آن باید مهارت خاصی داشت. اما در هر صورت اگر این مهارت را داشته باشید و بدانید از کجا و چطور باید وارد تبلیغات شوید پیشرفت خواهید کرد.
اولین و موثرترین تبلیغ همان بسته بندی جذابی است که شما میتوانید برای محصولتان طراحی کنید. برای همین ، در راهی که پیش رو دارید حتما باید از یک طراح و گرافیست خلاق و خبره کمک بگیرید. راههای دیگر هم برای تبلیغات هست، از جمله فضای مجازی که این روزها خیلی طرفدار دارد. بعد از آن، شما باید سعی کنید همیشه «اولین» باشید.
چه کار کنیم که اولین باشیم؟
در تولید ماکارونی اگر ابتکار عمل به خرج بدهید موفق میشوید. ماکارونی یک مادهی غذایی است که شما میتوانید با خلاقیت خاص خودتان ، از آن هزار نوع ماده غذایی دیگر بسازید. البته تولید هرکدام از این مواد غذایی ، مجوز خاص خودش را میخواهد اما باعث میشود کارتان رونق بگیرد.
شما میتوانید به ماکارونی طعمهای مختلف اضافه کنید و برای یک بار هم که شده این ریسک را بپذیرید تا ببینید موفق میشوید یانه. شما حتما باید در این شغل، متفاوت با دیگران فکر کنید چرا که رمز موفقیت در تولید ماکارونی، متفاوت بودن است. آنوقت از یک ماده غذایی ساده یک غذای جدید و خوشمزه برای مردم درست کردهاید.
مواد اولیه ماکارونی از کجا تهیه می شود؟
ماده اولیهی تولید ماکارونی، آرد است و یک نوع پروتئین گندم به نام گلوتن. پیدا کردن آرد خوب، از وظایفی است که یک تولید کننده ماکارونی بر عهده دارد. اگر این دو ماده را در کنار یک دستگاه خوب تولید ماکارونی داشته باشید میتوانید یک کارگاه تولید ماکارونی راه بیندازید. البته اگر آرد خوب در بازار پیدا نکردید باید گندم خریداری کنید و در یک جای مطمئن آن را آسیاب کنید تا محصول لذیذی به دست بیاورید.
برای راه اندازی یک کارگاه یا کارخانه تولید ماکارونی از نقطه صفر چه باید کرد؟
اولین مرحله خرید دستگاه است ، این دستگاهها انواع مختلفی دارند مثلا برای راه اندازی یک کارگاه کوچک، دستگاههای کوچک ساخت ایران کفایت میکند اما اگر بخواهید کارخانه راه اندازی کنید باید بگویم که بهترین کار این است که دستگاهها را از ایتالیا وارد کنید .
مرحله بعد استخدام نیروی کار حرفه ای است البته این روزها دستگاههای تولید ماکارونی آنقدر پیشرفته هستند که نیازی به دخالت نیروی انسانی ندارند اما شما باید برای قسمتهای مختلف از جمله بسته بندی، طراحی، بازاریابی و فروش، افرادی را استخدام کنید .
سود در این کار به چه مسائلی بستگی دارد؟
سود کارهای تولیدی بستگی به پشتکار و صبر شما دارد، در این کارها شما نباید انتظار سود زیاد در مدت زمان کم را داشته باشید. در کار تولید ماکارونی شما باید صبور باشید.
البته یکی از نکات مثبت این کار، سوخت نرفتن سرمایهتان است. اگر دست از تلاش نکشید و با هر اتفاقی نا امید نشوید، هیچ وقت ورشکست نخواهید شد. به علاوه اگر کسی میخواهد در این کسب و کار سود کند، باید محصولاتش را با کیفیت بالاتر و البته قیمت پایین تر از سایر رقبا بفروشد. اگر قانع باشید و سختیها را بگذرانید موفق میشوید و به سود دهی میرسید.
البته معمولا این کسب و کار از یک کارگاه کوچک گرفته تا کارخانهای بزرگ، انتظارات تولید کننده را در خصوص سودآور بودن برآورده میکند.تنها باید دست از بلند پروازی بردارید. این کار کسی را یک شبه پولدار نمیکند اما میتواند کسب و کاری مناسب برای آنهایی باشد که میخواهند یک شغل درست و حسابی برای خودشان راه بیندازند.
چه طور باید برای کارگاه تولید ماکارونی مجوز بگیریم؟
یک سال تا مجوز
برای راه اندازی یک کارگاه یا کارخانهی تولید ماکارونی، باید مجوزهای لازم را بگیرید و مجوز شما بستگی به اندازهی کسب و کارتان دارد. آن زمان که من میخواستم برای کارگاهم مجوز بگیرم به سازمان مشاغل و صنایع کوچک مراجعه کردم و مجوز گرفتم. اما اگر کسی از اول کار میخواهد کارخانه تاسیس کند باید سراغ وزارت صنایع و معادن برود.
اما با وجود اصول کلی، بحث مجوز در تولید ماکارونی، شهر به شهر تفاوت دارد. اگر این کارگاه بخواهد در شهرستانهایی به غیر از تهران تاسیس شود، مجوزهایی هم از شهرداری و یا دفتر وزارت صنایع و معادن در همان شهرستان گرفته میشود اما به طور کلی متولی این کار وزارت صنایع و معادن است. این سازمان میزان تولید شما را بررسی میکند و بر این اساس برایتان مجوز کار صادر میشود.
اما کار مجوزها در این جا تمام نمیشود. برای تولید مواد غذایی باید پروانهی ساخت و پروانه بهداشت هم صادر شود. باید وزن، بستهبندی و شکل محصول شما ثبت شود و ادارهی بهداشت این محصول را تایید کند. با این وجود ، شما باید باز هم حواستان باشد اگر خودتان پروانهی ساخت و بهداشت را گرفتهاید مواد اولیهای هم که خریداری میکنید هم باید این مجوزها را داشته باشند. از تمام اینها گذشته، مجوز تولید هر محصول در کارخانه ماکارونی با تولید محصول دیگر فرق دارد.
برای مثال اگر میخواهید در کنار ماکارونی، تولید رشته را هم داشته باشید باید برایش مجوز جداگانهای بگیرید. تولید ماکارونیهای طعم دار و دیگر محصولات هم از این قاعده مستثنی نیستند. برای همین برای کارگاههای کوچک که یک نوع محصول تولید میکنند مجوز ها سریعتر صادر میشود. در کارخانههای بزرگ برای گرفتن این مجوز باید صبور باشید که در کمترین حالت یک سال طول میکشد تا این مجوزها به دست شما برسد.
صادرات ماکارونی این روزها خیلی روی بورس است و میتواند منبع در آمد خوبی برای تولید کنندگان ایرانی باشد.
سود پنجاه درصدی از صادرات ماکارونی
وقتی یک تولید کننده موفق ماکارونی شدید و خواستید درآمد بهتر و بیشتری داشته باشید میتوانید وارد حوزه ی صادرات شوید، کاری که در آن به خوبی از شما حمایت میشود، بازار خوبی دارد و برای انجام دادنش معاف از مالیات هستید.
این روزها شرکتهای ماکارونی سازی زیادی از جمله کارخانه نبی الله نوری نسب، صادرات ماکارونی به کشورهای همسایه از جمله عراق و افغانستان را انجام میدهند و در آمد خوبی هم از این راه دارند:« صادرات، یک موضوع بسیار مهم در تولید ماکارونی است. اگر شما یک کارخانه داشته باشید میتوانید دست به صادرات بزنید. محصولات ماکارونی به خاطرافزایش تقاضا در سالهای اخیر یکی ازبهترین محصولات دربازار برای خرید و فروش هستند و این فرصت مناسبی است که به سود دهی بالایی دراین شرایط دست پیدا کنیم. در صادرات عمده مواد غذایی به خصوص ماکارونی باید قیمتهای شما مناسب باشد تا تجار کشورهای همسایه را جذب کند. بعد از آن شما میتوانید روی سود سالانه صادرات هم حساب باز کنید. سودی که میتواند حتی تا پنجاه درصد هم برسد.»
منبع
گلسا سادات بحری در همشهری سرنخ