پولدار شو (pooldarsho.ir):
کارآفرینی بهره گرفتن از زندگی است. هر زندگی داستانی دارد و داستان زندگی کارآفرینان خواندنیتر از همه زندگیهاست. داستان آنها پر است از لذت خلاقیت و نوآوری. پر است از طرحهایی که چشماندازی برای آیندهای بهترند.
محمدتقی برخورداری کارآفرین برتر بخش کشاورزی سال ۸۷ است.
حوزه کاری شما پرورش ماهی خاویار برای اولین بار در ایران است. چطور شد که این زمینه کاری را انتخاب کردید؟
همانطور که میدانید ماهی خاویار در ایران (دریای شمال) به علت صید زیاد، نسلی در حال انقراض دارد. ماهی خاویار ویژگیهای خاصی دارد که آنها را از دیگر ماهیها متمایز میکند. ارزآور بودن یکی از خصوصیات ماهی خاویار است. زیرا هر سال مقدار زیادی خاویار به کشورهای دیگر صادر میشود. در کنار مسئله ارزآوری ما میتوانیم روی بستهبندی خاویار، درست کردن قرصهای ماهی که امگا ۳ فراوانی دارند و بسیار مورد نیاز خانمها است سرمایهگذاری کرده و از این طریق، هم ایجاد اشتغال کنیم و هم به درآمد بیشتر برسیم.
سازمان شیلات این پیشنهاد را ارایه داد و من به علت علاقهای که داشتم پذیرفتم و در شهرستان قم شروع به کار کردم و فعالیتم را در زمینه پرورش ماهی خاویار شروع کردم.
پرورش ماهی خاویار به دلیل ویژگیهای خاصی که دارد بسیار دشوار است. چطور این کار را انجام میدهید؟
بله. ماهی خاویار مثل قزلآلا و ماهی سفید نیست، قوت اصلی این ماهی ماهیهای دریایی مثل کیلکا و قزلآلا است. به علاوه خاویار هر ۱۰ سال یکبار آماده بهرهبرداری میشود. یعنی ۱۰ سال باید یک ماهی ماده را پرورش دهیم تا سال دهم خاویار به دست بیاید. در ضمن دمای آب هم بسیار مهم است. چون دمای آبی که ماهی خاویار در آن رشد میکند باید بالای ۱۸ درجه باشد و ما ۱۳ استخر داریم که دمای آب در آنها را ۵/۲۱ درجه تنظیم کردهایم.
قوت ماهی خاویار را از کجا تهیه میکنید؟
مقداری را میخریم و مقداری را هم خودمان پرورش میدهیم. ما در اینجا به غیر از ماهی خاویار، ماهی قزلآلا و حتی ماهی سفید دریای شمال را هم پرورش میدهیم. چون هم ماهیها تازه میمانند و هم غذای ماهی خاویارمان تهیه میشود.
معمولا هر ماهی خاویار ماده چقدر خاویار میدهد؟
بستگی به نوع ماهی خاویار دارد، کلا به این گروه از ماهیها، تاسماهی میگویند که پنج ماهی را شامل میشود. فیلهماهی یکی از آنها است و ما فیلهماهی را پرورش میدهیم که بهترین خاویار ایران را دارد و به آن خاویار طلایی میگویند و در بین انگلیسیها به بلوگا مشهور است. مقدار خاویار به دست آمده هم بستگی به وزن و نوع ماهی خاویار دارد. در فیلهماهیها ۱۰ درصد وزن ماهی، خاویار است.
با توجه به کمبود خاویار آنها را چطور برای پرورش تهیه میکنید؟
به علت از بین رفتن نسل ماهی خاویار، شیلات با ما همکاری میکند و بچه خاویارها را به ما میفروشد و ما آنها را پرورش میدهیم.
یعنی هیچگونه مشکلی برای به دست آوردن بچهخاویارها ندارید؟
هر کاری مشکلات خاص خودش را دارد. شیلات به ما بچهماهیها را میدهد اما گاهی وقتها این واگذاری با تاخیر همراه است که این مسئله گاهی اوقات برنامهریزیهای ما را به هم میزند. از طرف دیگر بعد از ما ۸ استخر پرورش ماهی خاویار دیگر هم به وجود آمد که شیلات باید به آنها هم رسیدگی کند، چون ماهی خاویار کم است و باید به همه به یک اندازه بچهماهی برسد.
در سال چند ماهی خاویار پرورش میدهید؟
به غیر از ماهیهای ماده که تا ۱۰ سال نگهداری میشوند سالی ۳۰ تن گوشت ماهی تولید میکنیم.
هر کیلو خاویار را با چه قیمتی وارد بازار میکنید و آیا صادارت هم دارید؟
بله ما سال ۸۴ گوشت خاویار را به امارات صادر کردیم و در داخل ایران این گوشت با قیمت ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان توزیع میشود.
شغل اولیه شما چه بود؟
شغل اولم ساخت و ساز ساختمان بود. حدود ۲۰ سال در این کار مشغول بودم و با سرمایهای که جمعآوری کرده بودم و با پیشنهاد سازمان شیلات به سمت علاقهام روی آوردم و پرورش ماهی را در سال ۸۱ در قم راهاندازی کردم.
سرمایه اولیه برای پرورش ماهی خاویار چقدر است؟
تقریباً ۲۰۰ میلیون سرمایه لازم دارد.
یکی از مهمترین مراحل صادرات خاویار بستهبندی آن است. برای این قضیه چه راه حلی دارید؟
خاویارهای ما فعلا ۸ سالهاند و ۲ سال دیگر ما محصول خاویار را به دست میآوریم. اما مسئله فرآوری برای ما واقعا مسئلهساز است چرا که در حال حاضر در ایران هنوز فرآوری نداریم. مکاتباتی با چین داشتهایم تا فرآوریشان را به اینجا بیاورند. ما اگر مشکل فرآوری نداشته باشیم میتوانیم استفادههای زیادی از ماهی ببریم. مثلا پودر و کپسول ماهی که در حال حاضر نوع خارجی آن با هزینههای بالا در کشور توزیع میشود و بسیار پرمصرف است.
به نقل از اقتصاد آنلاین