پولدار شو (pooldarsho.ir):
سالهای اخیر رشته باغبانی و شغل باغداری روند رو به رشدی داشته و ما هم در این زمینه اقدامات لازم را برای این کار با توجه به قابلیت و استعداد زمین برای باغداری از جمله فاکتورهای آب و خاک و اقلیم که متاسفانه تعدادی از کشاورزان بدون توجه به این فاکتور و عدم آگاهی کافی و تحت تاثیر احساسات و تحریک سودجویانه افرادی اقداماتی در این زمینه انجام داده بودند و مشکلات عدیدهای را در منطقه بوجود آورده است. لذا باتوجه به این موارد در این حوزه با آگاهی کافی و علمی و آزمایشات لازم از جمله آب و خاک و بررسی اقلیمی با استفاده از ایستگاه هواشناسی و مشاوره با مسئولین مربوطه و کارشناسان متخصص بومی شهرستان در صورت مستعد بودن برای باغات اقدام به کاشت میکنیم.
به حول قوه الهی در شهرستان مغان طی این سالها برای ۵۰ هکتار توزیع نهال و ۵۰ هکتار به صورت نظارت در مراحل مختلف انجام میدهیم که در این راستا با ایجاد خزانه و انتقال در اسرع وقت از نهالستانهای معتبر و دارای گواهی بهداشت و سلامت و تاییدیه جهاد کشاورزی در رابطه با کیفیت این اقدامات صورت گرفته و رقم پایه و پیوندی مطمئن که متاسفانه در این بخش هم در سالهای اخیر نهالهای بیکیفیت به خاطر قیمت پایین و بدون توجه به کیفیت در منطقه توزیع شده که در این مورد هم مشکلاتی بوجود آمده است.
اقدامات دیگر نکات فنی کاشت و نقشه کاشت و مراقبتهای پس از کاشت بوده و در این راستا بکارگیری از اکیپهای مهندسی در احداث باغات و هرس آنها و خودکفا شدن در این زمینه که قبلا از پارسآباد و شهرستانهای همجوار در منطقه فعالیت میکردندکه در این زمینه تذکرات فنی و گیاهپزشکی زیر نظر گیاهپزشک مجرب و تجویز به موقع و صحیح در باغات انجام میشود. همچنین اقدامات ما در این بخش خارج کردن از تک محصولی که بیشتر به کشت شلیل و هلو توسعه یافته بود که در این زمینه رقمهایی مثل گیلاس، سیب سبز، آلوشابلون، به و …. به این محصولات اضافه شد.
از اقدامات مهم که شروع کردیم شناسنامهدار کردن باغات در دستور کار هست که در این زمینه هم از فارغالتحصیلان منطقه در رشتههای باغبانی و گیاهپزشکی، آبیاری و سایر رشتهها استفاده خواهیم کرد.
آبیاری:
در این زمینه با توجه به محدودیت منابع آبی اولین اقدام تلاش برای مکانیزه کردن سیستمهای نوین آبیاری (قطرهای، بارانی) بود. لازمه اجرای این طرح نیازمند به محصول باکیفیت و قیمت مناسب است که این هم با اخذ نمایندگی کارخانه پلیاتیلن صبا لوله میانه که تاییدیههای جهادکشاورزی، استاندارد، بیمه ایران وiso را داشت و هم از لحاظ کیفیت و قیمت مورد تایید نصابان لوله و اتصالات بود محقق شد با این کار مشکلات کشاورزان و باغداران که برای اخذ فاکتور احتیاج به فاکتور کارخانه هنگام گرفتن تسهیلات آبیاری بودند حل شده و در شهرستان طبق مذاکرات صورت گرفته با کارخانه (فاکتورهای لوله و اتصالات، دریپر، فیلتراسیون و …) بهصورت یکجا قابل ارائه است.
از اقدامات دیگر در این زمینه تلاش برای اخذ مجوز سیستم های آبیاری نوین که در شرف اتمام است وتحت فعالییت تعداد معدودی مهندس در کل استان صورت میگیرد طبق صحبتهایی که منهندس علائی، فرماندار محترم شهرستان مغان با معاونت آب و خاک داشتند در رفع این مشکل هستیم که هم بحث طراحی، اجرا و نظارت همراه با تمامی فاکتورهای لازم تحت فعالیت مهندسان و نصابان لوله و اتصالات شهرستان گرمی انجام گیرد و اشتغالزایی چشمگیری در این حوزه خواهد داشت.
ورمی کمپوست:
تولید کود ارگانیک و دسترسی به محصولات ارگانیک در تغذیه باغات و سایر محصولات کشاورزی از دیگر فعالیتها میباشد؛که در این راستا واحد های زیادی در گرمی راهاندازی شده بود که تولید کنندهها با مشکل بازاریابی مواجه بودند در این زمینه اقدامات ما ترویج و آموزش این کود به باغداران با قیمت پایین در سالهای قبل بود وقتی متقاضیان متوجه خاصیت و کیفیت این کود شدند زمینه برای تقاضا و فروش این محصولات فراهم شد.
واحد تولیدی در روستای بنه از توابع بخش مرکزی شهرستان گرمی تحت نظر شرکت و با مدیریت و کارشناسی ”حسن یاریزاده“ در بسته بندیهای ۴ و ۵۰ و فلهای با تحویل سفارش از متقاضیان در اسرع وقت تحویل میگردد و آماده مشاوره و راهاندازی سالنها در این حوزه هم میباشیم.
ضمنا تیکمپوست یعنی شیرآبه ای که از کمپوست خارج می گردد به عنوان محلول پاشی در تغذیه باغات و مزارع تاثیر فوق العاده ای دارد که در جهت بسته بندی تیکمپوست هم اقداماتی انجام شده است.
پرورش قارچ دکمهای:
باتوجه به درآمد پایین درمنطقه مطالعات و اقدامات درباره پرورش قارچ صورت گرفت که در واحد های کوچک در روستاها حتی در شهر اقدام به پرورش کردیم که به لطف خدا امروزه بیش از ۳۰ واحد فعالیت میکنند؛ لازم به توضیح است کمپوست قارچ که قبلا از سایر شهرستانها تهیه میشد امروزه اقدامات وتدابیر لازم با توجه به مواد اولیه آن برای تولید در شهرستان صورت گرفته که انشاءاله در شهرستان همه ملزومات انجام خواهد گرفت.
در این زمینه هم مشکل بازار بود که با راهاندازی مرکز خرید و بستهبندی در روستای انبیربیگلو با نظارت دفتر و اجرای آقای یعقوب پروینی و با حمایت بسیج سازندگی ناحیه مقاومت بسیج شهرستان گرمی انجام یافته و تمامی تولید کنندهها با مراجعه محصولات خود را بفروش میرسانند.
از اقدامات این بخش طرح فروش محصولات تحویل در درب خانه و مغازه و نیز صادر به خارج از شهرستان و استان حتی کشور آذربایجان در دستور کار قرار دارد.
کود، سم، بذر:
در این زمینه هم اقدامات لازم صورت گرفته و مجوز رسمی از سازمان جهادکشاورزی برای توزیع سموم زیر نظر گیاه پزشک و کودهای مورد تایید و بذور دارای گواهی قابل ارائه است. متاسفانه در این زمینه هم کشاورزان و باغداران به دلیل عدم آگاهی از قیمتهای محصولات تعدادی افراد سودجو با قیمت گزاف و بدون مجوز حتی خارج از مغازهها و در ماشینهای سیار اقدام به فروش این محصولات میکنندکه از مسئولین ذیربط خواهشمندیم توجه و نظارت اساسی در این حوزه داشته باشند.
زعفران:
محصولی مقاوم و استراتژی با نیاز آبی کم و مستعد در ارتفاعات بالاتر از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا با خاک مناسب که همه فاکتورها در شهرستان گرمی بخصوص در ارتفاعات بخش موران ، بخش مرکزی و حتی نقاطی از بخش انگوت دارای قابلیت برای کشت این محصول پردرآمد میباشد.
طبق تحقیقات صورت گرفته و مشاوره با اساتید دانشگاه مشهد و اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی و بازدید از منطقه اقدام به کشت ۵ هکتار سال ۹۳ در روستای ایلخانلار توسط مهندس بهنام تقوی انجام گرفته و الحمدا… نتیجه مطلوبی را در این زمینه داشته و در ادامه مجوز و نمایندگی تام الاختیار برای استان اردبیل برای کاشت و تامین پیاز زعفران و نهال زرشک را برای ارائه خدمات مهیا نمودیم.
در ادامه تحقیقات و بررسی ها بیشتر شد و با توجه به هزینه بالا برای کاشت زعفران نیاز به حمایت و تسهیلات از سوی دولت بود بنابراین طرح توجیهی برای ۳۵۰ هکتار برای شهرستان آماده و جهت استفاده از تسهیلات مرزی در قالب شرکت تعاونی بصورت مشارکتی با نام شرکت تعاونی زعفران کشت یاقوت مغان ثبت و پس از گذراندن مراحل اداری و قانونی اقدام به عضوگیری کرد.
این طرح با حضور حداقل ۲۰۰ نفر سرپرست خانوار متقاضی از مناطق یاد شده انجام می پذیرد و منجر به اشتغالزایی۱۰۰۰ نفر بطور مستقیم و۳۰۰۰ نفر بطور غیر مستقیم خواهد شد.
در این طرح زمین مورد کشت از متقاضی و تسهیلات قرض الحسنه در شرایط ساکن در نوار مرزی از دولت و اجرا و نظارت با هماهنگی و همکاری متولیان دولتی بصورت خصوصی انجام میگیرد.
اقدامات در حال اجرا:
* مطالعه و اجرا برای کشت ۵ گونه گیاه دارویی مختص بومی شهرستان مغان
* راهاندازی و احداث صنایع تبدیلی (سبدسازی، سردخانه، آبمیوهگیری و ….) بهصورت مشارکت تعاونی ازجمله مشارکت کمیته امداد و بهزیستی
* کارخانه آرد و سبوس
* صادرت و واردات و بستهبندی محصولات کشاورزی
* احداث و راهاندازی باغات پسته در حاشیه درهرود
به نقل از سایت سبلانه