از کاغذ باطله تا سود خالص
گلسا سادات بحری
اگر به دنبال یک شغل بی دردسر و زود بازده میگردید میتوانید خط تولید ساخت شانههای تخم مرغ را راه اندازی کنید. کاری که اگر اهل فن نباشید زیادی برایتان گران تمام میشود اما اگر بتوانید دستگاههای ساده و مورد نیاز آن را خودتان طراحی کنید این حرفه برایتان به یک شغل سود آور تبدیل میشود. شغلی که در آن ماهیانه هشت میلیون تومان سود خواهید کرد. حالا اگر نمیتوانید ۲۰۰ میلیون تومان به تنهایی هزینه کنید به شما توصیه میشود به صورت دسته جمعی کار کنید. در این صورت اگر خودتان در کارگاه بایستید و کار کنید باز هم ماهیانه درآمد قابل قبولی خواهید داشت.
مواد اولیهی در دسترس + بازار فروش خوب
ماجرای راه اندازی کارگاه شانه تخم مرغ سازی علی قنبری و شرکا، از آنجایی شروع شد که چهار تا از بچههای رشتهی معماری و مکانیک تصمیم گرفتند با همکاری یکدیگر کسب و کاری را شروع کنند و برای خودشان درآمدی داشته باشند. این گروه پس از مدتها تحقیق متوجه شد روی ساخت شانههای مقوایی تخم مرغ میشود حساب کرد. بنابراین اعضای گروه دست به کار شدند و چراغ کارگاهشان را روشن کردند.
علی قنبری، یکی از افراد این گروه، ماجرا را اینگونه روایت میکند:«ما یک گروه چهار نفره بودیم و که مرتبا به دنبال کار میگشتیم. میخواستیم روی پای خودمان بایستیم اما دربارهی هر شغلی که تحقیق میکردیم به نتیجهی خاصی نمیرسیدیم. خصوصیات کسب و کاری که میخواستیم راه اندازی کنیم عجیب و غریب نبود تنها دنبال شغلی بودیم که مواد اولیهی آن در دسترس باشد و از طرفی بازار فروش خوبی هم داشته باشد. این شد که یک کارگاه ساخت شانههای مقوایی تخم مرغ زدیم. میخواستیم هر چه زودتر چرخ کسب و کارمان بچرخد تا بتوانیم از این طریق برای خودمان درآمدی داشته باشیم.»
از بازار باطله فروشها تا کارگاه شانههای تخم مرغ
مواد اولیه در ساخت شانههای تخم مرغ ، ضایعات کاغذ و مقواست. این مواد قبل از اینکه به شانهی تخم مرغ تبدیل شوند مراحلی را طی میکنند:« ما معمولا ضایعات کاغذ و مقوا را از افرادی که کاغذهای باطله، مقوا، روزنامه، مجله و… میفروشند به صورت عمده خریداری میکنیم. روزانه یک تن کاغذ که هر کیلو ۵۰۰ تومان قیمت دارد. وارد دستگاههای ما میشود . در نهایت ماحصل کار ما و دستگاهها با هم میشود شناههای تخم مرغ. بنابراین افرادی که میخواهند یک کارگاه شانه تخممرغسازی راه اندازی کنند باید در خرید ضایعات کاغذ و مقوا دقت به خرج دهند. ضایعاتی که وارد دستگاه میشود کاغذ خالص است در حالی که شما نمیتوانید کاغذ خالص و تمیز خریداری کرده و به خورد دستگاهها بدهید. بنابراین مواد اولیهی ما قبل از ورود به دستگاهها غربال میشود، برچسبها و لمینیتها به صورت دستی جدا شده و باقیماندهی آنها خوب شست و شو داده میشود. موادی که برای ساخت شانههای تخممرغ استفاده میشود کاملا تمیز و بهداشتی است. در غیر این صورت اداره بهداشت به سرعت در کارگاه را تخته خواهد کرد.»
به جای اینکه بخرید، بسازید
برای داشتن کارگاهی که شانههای تخم مرغ در آن ساخته میشود لازم است چندین دستگاه مخصوص این کار را خرید. دستگاههایی که برای دانشجویان تازه کار، گران بودند و آنها نمیتوانستند با دست خالی چنین تجهیزاتی را تهیه کنند. اما علی قنبری و دوستانش ابتکار عمل جالبی به خرج دادند:« خرید خط تولید ساخت شانهی تخم مرغ برای ما چهار نفر زیادی گران بود. اگر میخواستیم آنها را خریداری کنیم باید ۷۰۰میلیون تومان پول خرج میکردیم. برای همین خودمان دست به کار شدیم و دستگاه مخصوص این کار را طراحی کردیم. سپس طرح را به یک شرکت ساخت فولاد سنگین دادیم تا وسایل با نظارت خودمان ساخته شوند. این دستگاه شامل قسمت تراش، خرد کن، منبع تصفیه، کمپرسور، واکیوم، کوره و مخزن است. هزینهای که از جیب ما بابت ساخت آن پرداخت شد ۲۳۰ میلیون تومان است. این یعنی ما ۵۰۰ میلیون تومان صرفه جویی کردیم و توانستیم این پول را برای خودمان ذخیره کنیم.»
استان مرکزی بهترین جا برای تولید شانههای تخم مرغ
بعد از ساخت دستگاه، علی قنبری و دوستانش شروع به تحقیق و بازاریابی برای شغل جدیدشان کردند. درآوردن آمار مرغداریهای نزدیک کارگاه و شناسایی بازار خرید شانهی تخم مرغ یکی از مهمترین مراحل این کسب و کار است: «وقتی خیالمان از بابت دستگاه و مواد اولیه راحت شد شروع به تحقیق و بازاریابی کردیم. در این کسب و کار حتما باید کارگاهتان اطراف مرغداریها و فروشندههای کاغذ باطله باشد. به علاوه تحقیقات ما میگفت استان مرکزی بهترین مکان برای راه اندازی چنین کارگاهی است چرا که در این استان قیمت کاغذ باطله در پایینترین حد خود قرار دارد. اما در استانهای دیگر به خصوص تهران قیمتها کمی زیادتر است. شاید اگر این کار را در تهران شروع کنید مدت زمان زیادی طول بکشد تا به سود برسید. با این تفاسیر چرخ کارگاهمان در اراک شروع به چرخیدن کرد و سه، چهار ماه بعد کارگاه به سوددهی افتاد.»
کسب و کاری به وسعت هزار متر
در کارگاه شانهی تخم مرغ سازی دستگاهها بیش از تصور ما بزرگ هستند. طول بعضی از آنها به ۳۰ متر میرسد، از طرفی برای انبار کردن شانههای تخم مرغ و بسته بندی آنها هم به فضایی بزرگ نیاز است. برای همین علی قنبری به کسانی که میخواهند این کسب و کار را تجربه کنند توصیه میکند به فکر مکانهای بزرگ باشند:« وسعت یک کارگاه شانه ی تخم مرغ سازی حداقل باید ۱۰۰۰ متر باشد. ۴۰۰ متر فضای بسته که دستگاهها درون آن قرار میگیرند و ۶۰۰ متر هم انبار. قسمت انبار خودش به دو بخش تقسیم میشود. بخشی به نگهداری مواد اولیهای که هنوز تمیز و تصفیه نشدهاند و بخش دیگر به شانههای تخم مرغ ساخته شده اختصاص داده میشود. باید توجه داشت که آلودگیهای کاغذهای باطله به شانههای تخم مرغ سرایت نکند وگرنه هر چه رشتهاید پنبه خواهد شد.»
کاری بدون آموزش، بدون دردسر
در مرحلهی بعدی باید بدانید کارگاه مخصوص ساخت شانههای تخم مرغ ، به ۱۵ نفر کارگر نیاز دارد تا با همکاری یکدیگر آن را بگردانند. همهی این افراد در بخش خمیر کاغذ، پرس و حمل و نقل فعالیت میکنند. البته با تعداد کمتری هم میشود چنین کارگاهی داشت اما آن وقت ممکن است دو مسئولیت متفاوت روی دوش یک نفر بیفتد:« تعداد افرادی که میتوانند در یک کارگاه شانه تخم مرغ سازی کار کنند ۱۵ نفر است. این افراد بیمه میشوند و حقوقشان کمی بیشتر از حقوق وزارت کاری است.دستمزد آنها بستگی به این دارد که چند شیفت و چقدر فعالیت کنند. اگر تولید روزانه از ده هزار تا به ۱۵ هزار برسد به صورت عادلانه ماهی ۳۰۰ هزار تومان به حقوق کارگرها اضافه میشود. ساعت کار همهی آنها هم از صبح تا بعد از ظهر است. با این حساب کار کردن در چنین کارگاهی چندان سخت و دشوار نیست . ضمن اینکه لازم نیست کارگرها دوره و یا آموزش خاصی از قبل دیده باشند. زمانی که به کارگاه پا میگذارند دستشان میآید که باید چه کار کنند. یکی دو هفته طول میکشد به دستگاهها و کارشان عادت کنند اما خیلی زود از زیر و بم کار سر در میآورند.»
شانههای تخم مرغ را رنگی رنگی کنید
در پایان نتیجه می گیریم راه اندازی خط تولید شانه ی تخم مرغ چندان سخت و دشوار نیست. این شغل یک حرفهی مناسب برای جوانهایی است که به دنبال کار میگردند. با داشتن اطلاعات اولیه و به خرج دادن کمی خلاقیت میشود کارگاهی شبیه کارگاه علی قنبری و شرکایش داشت. برای شروع این کار فقط کافی است در مسیر درست گام بردارید. در این راه ، یاد گرفتن بازاریابی و ارتباط برقرار کردن با مشتریها که اغلب مرغداران هستند در اولویت قرار دارد. به علاوه در بازاریابی اجناستان میتوانید ابتکار عمل هم به خرج دهید. سادهترین راه خلاقیت در این کار ساخت شانههای رنگی تخم مرغ است. در کارگاهی که به سراغش رفته ایم مشتریها میتوانند رنگ شانههای تخم مرغشان را انتخاب کنند و این شانههای رنگی به سفارش مرغداران و یا فروشندگان تخم مرغ ساخته میشود. خرج آن مقدار کمی رنگ است که در مراحل اولیه به کاغذهای باطله اضافه میشود.
برای داشتن مجوز راه اندازی خط تولید شانهی تخم مرغ به دو ماه زمان و دو میلیون تومان پول نیاز دارید
از فرمانداری تا ادارهی بهداشت
داشتن کارگاه ساخت شانههای تخم مرغ به مجوز خاصی نیاز دارد. البته مراحل اخذ این مجوز از استانی به استان دیگر تفاوت دارد اما راهی که علی قنبری و همکارانش برای داشتن چنین کارگاهی طی کردند به شرح زیر است: «برای اینکه مجوز کارگاه تولید شانهی تخم مرغ را بگیرید و به رسمیت شناخته شوید ابتدا باید سری به فرمانداری استانتان بزنید. در اینجا شرایط کسب و کار شما مورد بررسی قرار میگیرد.. سپس شما باید به ادارهی بهداشت مراجعه کنید. شاید در این قسمت از کار کمی معطل شوید. کارگاه شما توسط مامورین بهداشت بازدید میشود و دو ماه و نیم بعد مجوزهای مخصوص، به دستتان خواهد رسید. برای گرفتن مجوزها دست آخر دو میلیون تومان هزینه خواهید کرد. از آن به بعد شما میتوانید با خیال راحت کارتان را آغاز کرده و سود ببرید.»
اگر کارتان را خوب بلد باشید میتوانید ماهیانه هشت میلیون تومان سود به جیب بزنید
ماهیانه هشت میلیون تومان سود خالص
سود حاصل از کارگاه تولید شانههای تخم مرغ بستگی به شما و سرمایهی اولیهتان دارد. در این کار برعکس کارهای دیگر هرچقدر بتوانید کمتر خرج کنید زودتر به نتیجه خواهید رسید. اگر بخواهید ۷۰۰، ۸۰۰ میلیون تومان خرج واردات دستگاههای خارجی کنید قطعا چند سالی طول میکشد تا هزینههای از دست رفتهی تان جبران شود. اما با داشتن اطلاعات کافی میتوانید این دستگاهها را با یک سوم قیمت طراحی کرده و به کارگاهتان بیاورید. بعد از آن میماند خرید کاغد باطله، از این کاغذها باید روزانه یک تن داشته باشید. با کسر هزینهی برق و حقوق کارگرها در این کسب و کار ماهیانه هشت میلیون تومان سود خالص برایتان خواهد ماند.
منبع: ضمیمه کارستان؛ همشهری سرنخ