هنر چیست؟ ادگار دگا (Edgar Degas) نقاش، طراح و تندیسگر فرانسوی در تعریف هنر میگوید: «هنری چیزیست که به واسطه آن دیگران را وادار به دیدن میکنید». اگر این تعریف را درست بدانیم، پس میتوانیم بگوییم هنر همه چیز است. اما اگر چیزی که شخص دیگر میبیند همان چیزی نباشد که شما انتظار دارید چطور؟ اگر این «دید» با فرهنگ و تکنولوژی ارتباط تنگاتنگی پیدا کرده باشد چطور؟ این مسائل با ورود هنرهای تجسمی و بطور کلی به دنیای شبکههای اجتماعی بیش از پیش مطرح شدهاند. بیشتر بخوانید.
وقتی در سال ۲۰۱۰ برای اولین بار اینستاگرام معرفی شد، اولین شبکه اجتماعی برای کاربران حرفهای پدیدار شد تا بتوانند عکسهایشان را به نمایش بگذارند. اما کم کم به شبکهای تبدیل شد که کسب و کارها، تاثیرگذاران اجتماعی و حتی هنرمندان برای نمایش محصولات و کارهای خود از آن استفاده کردند.
تبدیل هنر به یک تلاش دیجیتال
اینستاگرام، ماهانه ۵۰۰ میلیون کاربر فعال دارد و به یکی از یزرگترین وبسایتها و اپلیکیشنهای دنیا تبدیل شده است. این یعنی هر چیزی که در این شبکه اجتماعی منتشر شود میتواند مخاطبهای بسیاری برای خود جلب کند.
به همین دلیل اینستاگرام به یک محل عالی برای هنرمندان تبدیل شده تا از طریق آن نه تنها مخاطب و دنبالکننده بسیار برای خود دست و پا کنند، بلکه بطور جدیتر به عنوان یک منبع درآمد حرفهای از آن بهره بگیرند.
Hiscox با مطالعه نتایج همکاری مشترک بین هنرمندان و شبکههای اجتماعی اعلام کرده که هنرمندان بسیاری موفق شدهاند با کمک شبکههای اجتماعی به کسب و کار خود رونق بخشند.
امکان به نمایش گذاشتن آثار باعث جلب ۳۰ میلیون بازدیدکننده میشود که بسیاری از آنها از علاقمندان سفت و سخت هنر هستند.
شبکههای اجتماعی و نمایش آثار هنری
با کمک شبکههای اجتماعی یک پنجره تازه به جهان باز شده است و بسیار عجیب که بسیاری از هنرمندان مدرن به آن محلق نمیشوند.
با وجود این که بسیاری از هنرمندان به شبکههای اجتماعی ملحق شده و در آن فعالیت بسیار دارند این سوال همواره مطرح است که آیا واقعا این پلتفرمها بهترین مکان برای حضور آنها به شمار میروند؟
بدون در نظر گرفتن این که چه تعریفی از هنر ارائه میدهید، همواره این نکته را باید در نظر داشته باشید که یکی از اساسیترین اصلهای خلاقیت و خلاق بودن عبور کردن از محدودیتهاست.
عبور کردن از محدودیتها چیزی است که هنر را جذاب میکند؛ در غیر اینصورت هنر چیزی نخواهد بود جز مجموعهای از خطوط رنگی لابلای کتابها.
اما در شبکههای اجتماعی این آزادی بیان و این عبور کردن از محدودیتها به سادگی به دست نمیآید؛ مثلا شاید اگر آندره سرانو (Andres Serrano) تصویر معروف و تاثیرگذار خود (شماره ۹۹) را در اینستاگرام منتشر کرده بود به دلیل اعتراض بسیاری از مخاطبین، در نهایت توسط ویراستاران اینستاگرام حذف میشد.
البته درست است که سایتهایی نظیر اینستاگرام یا پینترست برای حفظ برخی اصول، مجبور به قرار دادن قوانین سفت و سخت هستند اما وقتی صحبت از هنر به میان باشد نباید هیچ حد و مرزی برای آن قائل شد.
بسیار مهم است که بخاطر بسپاریم که پلتفرمهای شبکههای اجتماعی همه امکانات و شرایط لازم برای بیان و نمایش همه آثار و تفکرات هنرمندانه را در اختیار ندارند.
بهترین راه این است که از پنجره شبکههای اجتماعی برای نمایش بخشی از آثار خود استفاده کنید چرا که گاهی نمایش کامل یک اثر هنرمندانه به حفظ هنر یا هنرمند منتهی خواهد شد.
منبع: