پرورش عقرب و تولید زهر عقرب ، پرورش عقرب سیاه در ایران ، معرفی انواع عقرب ها ، نحوه راه اندازی مزرعه پرورش عقرب
پرورش عقرب ، تکثیر و تولید مثل عقرب ، سم گیری از عقرب
طرح توجیهی احداث مزرعه پرورش و تکثیر عقرب
طرح توجیهی امروز درباره پرورش عقرب است که با نام های کژدم یا درازدُم (به انگلیسی: Scorpion) هم شناخته میشود.
پرورش عقرب کسب و کاری تخصصی, پرخطر و پر سود است.
فصل خرید عقرب از مهرماه تا اواسط اردیبهشت است.
آشنایی کلی با عقرب ها
معمولا مردم به دلایل قابل توجیهی عقرب ها را دوست ندارند. عقرب ها شکل ترسناکی دارند و از سوی دیگر، نیش آنها زهرآگین و کشنده است؛ هر چند می توان گفت، درباره خطرناک بودن نیش عقرب، همواره مبالغاتی صورت گرفته است، زیرا از میان هزاران نوع عقرب فقط زهر ۲۵ نوع عقرب قادر به کشتن انسان است. عقربها تنها موجوداتی هستند که اشعه رادیو اکتیویته تاثیری به آنها ندارد.
شکل ظاهری
کژدمها رنگهای مختلفی مثل زرد مایل به قهوهای، قهوهای، خاکستری و سیاه دارند و اندازه آنها بین ۱۸ تا ۵/۱ سانتیمتر مختلف است. ولی به واسطه شکل بدنی خود که حالتی تخت و صاف دارد، میتوانند از شکافهایی به عرض ۳ میلیمتر نیز عبور کنند و خود را وارد خانه سازند.
محل زندگی
کژدمها در محیط خارج از خانه در شکاف و درز بین سنگها، زیر پوست درختان، بین هیزمها و مانند آن یافت میشوند و در محیط خانه در حمام، دستشوئی، آشپزخانه و محیطهای مرطوب دیده میشوند. این جانوران در طول روز در گوشهای بیحرکت و پنهانند و در طی شب فعالیت خود را آغاز میکنند و به دنبال شکار خود میروند و سم خود را از طریق نیش که در انتهای دم آنها وجود دارد به شکار خود تزریق میکنند.
نیاز کژدمها به اکسیژن بسیار کم است به طوری که میتوانند تا یک شبانه روز در عمق آب زنده بمانند یا این که ماهها در یک بطری در بسته زنده بمانند.
— دما: دمای مناسب برای پرورش عقرب بین ۲۱ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. همچنین لازم است برخی مواقع این دما تا ۳۷ درجه سانتیگراد نیز بالا رود. به طور کلی دمای متغیر محیط برای تنظیم دمای بدن عقربها لازم است، از این رو داشتن یک سیستم گرمایشی در محل نگهداری ضروری است.
— نور: عقربها محیط تاریک را میپسندند بنابراین نوردهی چندانی مورد نیاز نیست.
تولید مثل
عقربها زندهزابوده و اغلب از نیمه تابستان تا نیمه پاییز میزایند و تعداد نوزادها بسته به نوع عقرب از ۶ تا ۹۰ عدد متغیر است. در برخی از انواع عقربها، نوزادان از سر خارج میشوند و در برخی دیگر نوزادان از دم . نوزادان پس از تولد خود را به سطح پشتی بدن مادر میرسانند و دست کم تا زمان نخستین پوستاندازی نوزادان بر پشت کژدم مادر جابجا میشوند. در این هنگام اغلب، به علت گرسنگی و نبود غذا عقرب مادر از چند نوزاد خود به عنوان غذا استفاده میکند.
مدت باروری بسته به نوع عقرب متفاوت و معمولاً بین ۲ تا ۴ ماه است.
زمان خروج نوزادها نیز براساس نوع رشد جنین از یک ساعت تا ده روز گزارش شده است.
تغذیه لازم برای پرورش عقرب
برای تغذیه عقربها میتوانید از کرم خاکی یا جیرجیرک و.. استفاده کنید.
عقرب ها از گونه های مختلفی از حشرات، عنکبوت ها، عقرب های دیگر و مارمولک تغذیه می کنند.
آن ها همچنین از پستانداران کوچک مثل موش تغذیه می کنند. عقرب ها باید آب برای نوشیدن داشته باشند اما آن ها بدون غذا می توانند تا چندین ماه زنده بمانند.
چون بحث پرورش عقرب و بهره برداری از آن هست، لازمه که مواد تقویتی مربوطه تهیه و به همراه کرم و جیرجیرک به عقربها داده بشود.
هفته ی چندبار تغذیه لازم است و آب خوردن هم می بایست هر روز تعویض شود.
• فصل خرید عقرب فصل خرید عقربها از مهرماه تا اواسط اردیبهشت است. که در حال حاضر توسط صیادان انجام میشود و به موسسات وابسته میفروشند. این موسسات عقربها را پس از خریداری براساس گونه جداسازی و با استفاده از دستگاه شوک الکتریکی سمگیری میشوند.
محل نگهداری عقرب
محل نگهداری عقرب باید سر پوشیده باشد. و کف محل نگهداری را شن بریزید، همچینین محل نگهداری باید دارای تهویه های مناسبی باشد و از مواردی مثل کنده درخت و ظرف آب کم عمق نیز استفاده شود. نوردهی خیلی نیازی نیست. اما توجه داشته باشید که عقرب از کوچکترین سوراخ ممکن است به بیرون راه پیدا کند. بنابراین وجود توری های ریز در مسیر تهویه بسیار ضروری است.
نحوه آماده سازی عقرب ها بعد از صید و یا ورود به محل پرورش
عقربها را بعد از ورود (خرید یا صید) همه را در یک تشت خشک با عمق بیست سانت با خار و خاشاک و خاک و هر موادی که به آنها چسبیده میریزیم و بعد گونه به گونه جدا کرده و داخل تشتهای کوچکتر با همان عمق
البته بدون خاک و خار و خاشاک ریخته و بعد عقرب ها را به عنوان مثال سی عدد سی عدد در یک پارچ دهان گشاد شیش ای ریخته و با آب ولرم دمای بین ۲۱ تا ۲۸ درجه و در اتاق و دارای دمای بیست تا بیست و پنج درجه و به دور از باد کولر و باد مستقیم و حتما آب مورد استفاده تصفیه شده باشد عقربا را هفت هشت بار با پنس داخل این پارچ هم میزنیم تا الودگی و خاک از بدنشان جدا شده و بعد عقربها را در الک ریخته و با آب پارچ به یکباره میریزیم در داخل الک و در زیر الک یک سطل گذاشته تا آب خارج شده از الک داخل این سطل بریزد.
در مرحله بعد عقربها را که در حال تقلا هستند تا از هم جدا شوند را با دو سه ضربه به لبه تشت دیگری ،ریخته و در تشت (خشک) سوم، این تشت را پر است از روزنامه و کاغذهای تکته تکه شده و ریز شده کرده و عقرب ها را داخل این تشت ریخته تا رطوبت و خیسی عقرب ها را بگیرد. به همین روش میتوانید عقربها را شسته و خشک کنید.
تجهیزات مورد نیاز پرورش عقرب
محفظه ی نگهداری پلاستیکی – مینی ترازوی دیجیتالی – ph متر – آکواریوم زایشگاه – چراغ قوه uv – دما و رطوبت سنج – دستگاه دیسیکاتور – پنس بلند – الکترو شوک قابل تنظیم – ماسه مرغوب – لوله آزمایشگاهی – دستگاه فریز – قفسه با ساخت توسط نبشی – جعبه کمک های اولیه – پلیت شیشه ای ۱۵ سانت – پلیت پلاستیکی ۸ سانت – اب پاش – صندوق چرخ دار – کفپوش عرض ۱۷۰ – دستگاه فریز درایر – تانک ازت ۳ لیتری – ابزار الات کارگاهی – وسایل تنظیف وان و جارو و….
چرا کسب و کار پرورش عقرب پرسود است؟
- در حال حاظر بسیار نوپا است و هنوز اشباع نشده است
- عقرب موجود بسیار مقاومی است و تلفات کمی دارد
- زهر آن گرانقیمت ترین مایع دنیاست.
- پرورش آن نیاز به مکان بزرگی ندارد و در یک فضای کوچک قابل پرورش است.
- پرورش آن هزینه زیادی ندارد و فقط کمی صبر میخواهد
- نیاز به رسیدگی دائم ندارد (تنها روزی ۲ ساعت)
- قیمت خرید زهر هر گرم خشک ۶۵ تا ۹۰ میلیون
- خرید و فروشها در این بازار نقدی انجام می گردد.
- این صنعت ظرفیت بسیار زیادی دارد.
- و…
سَم عقرب
زهر عقرب مایعی بیرنگ و شفاف است که خاصیت قلیایی تا خنثی دارد و در واقع نوعی پروتئین است. سم از عناصری مانند کربن، ئیدروژن، ازت و گوگرد تشکیل شدهاست. سم شامل پروتئینهای مختلفی از قبیل توکسین و آنزیم میشود.
زهر اکثر کژدمهای سمی باعث نابودی گلبولهای قرمز خون میشود.
- حدود ۱۸ ماه طول میکشد تا عقرب به سنی برسد که قابلیت سم گیری را داشته باشد.
خواص سم عقرب:
سم عقرب برای درمان بیماری های اتوایمیون (بیماری هایی که ناشی از کارکرد نادرست سیستم ایمنی بدن است) نظیر ام اس، لوپوس، بیماری کورن، پسوروزیازیس و روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، کولیت زخمدار، بیماری التهاب روده بزرگ، سیروز صفراوی، دیابت نوع ۱ و ۲ و بعضی دیگر مورد توجه قرار گرفته است. همچنین از سم عقرب میتوان بر علیه انواع تومورهای بدخیم، سرطان بافت هم بند، تومورهای مغزی و نخاعی، سرطان پستان و همچنین در تشخیص سرطان های ریه، پوست، مری، گردن رحم و کولون استفاده نمود. کاربرد دیگر آن در پزشکی در اختلالات انعقادی، پرفشاری خون، بیماری های عروقی مغزی و به عنوان آنتی بیوتیک بر علیه قارچ ها، باکتری ها، انگل ها و ویروس ها است.
میزان تولید سم عقرب و قیمت آن در واحدهای پرورش عقرب
از هر ۱۵۰ هزار عدد عقرب به طور میانگین ۲۵ گرم سم خشک عقرب تولید میگردد، که قیمت هر گرم آن در بازارهای جهانی ۷۰ میلیون تومان میباشد. بعبارتی از پرورش و سم گیری ۱۵۰ هزار عقرب میتوان ۱.۷ میلیارد تومان فروش داشت.
زهر عقرب داروی اثربخشی در زمینه پزشکی و درمان بیماری ها به شمار می رود. به همین دلیل تولید و فروش زهر عقرب به روش مناسبی برای تولید ثروت و کسب درآمد برای برخی افراد تبدیل شده است.
با توجه خواص سم عقربها هر گالن زهر عقرب ۳۹ میلیون دلار قیمت دارد و از این روی زهر عقرب در زمره گرانترین مایعات دنیا قرار می گیرد.
اجزاء تشکیل دهنده سم عقرب:
عناصر: کربن، گوگرد، هیدروژن، ازت
آنزیم ها: لسیتیناز، فسفولیپاز، هیالورونیداز، پروتئیناز، آنزیم ها
توکسینها: نروتوکسین، هماتوکسین، کاردیوتوکسین
آنزیم ها: آنزیم های تجزیه کننده به همراه توکسین های پروتیینی به بافت و یا خون حمله میکنند و با تجزیه اجزاء سلولی و خونی باعث مرگ سلول میشوند. هر آنزیم با توجه به شرایط تاثیر گذاری آن باعث تخریب میشود.
پروتئیناز پروتیین ها را تخریب میکند
هالیورونیداز اسید هیالورنیک را میکشد.
فسفولیپاز زنجیره های لیپیدی و فسفاتی را از کار می اندازد.
لسیتیناز لسیتین را تجزیه میکند.
شرایط سم گیری و نگه داری سم
زهر مایع زیر نیم ساعت فاسد می شود.
دمای اتاق در هنگام زهرگیری باید چهار درجه باشد و بعد از زهرگیری باید در فریزر مخصوص آزمایشگاهی نگهداری شود.
در دمای منفی هشتاد زهر به مدت زیاد تری ماندگار هست. البته باید پدیده شکست پروتئین رو هم کامل اطلاع داشته باشیم و اعمال کنیم.
سم خشک دوسال ماندگاری دارد.
دمای نگهداری سم خشک C°+۴
دمای نگهداری سم مایع ۸۰-C°
دمای انتقال سم مایع ۲۰-C°
شیوه سمگیری از عقربها
از رایجترین روشهای سمگیری از عقربها، استفاده از غده سمی عقرب یا به عبارتی بند انتهایی دم عقرب است. این بند انتهایی را غده سمی میگویند و نباید با دیگر بندهای دم عقرب که پنج عدد هستند، اشتباه شود. برای سم گیری ابتدا غده سمی را از محل اتصال با آخرین بند دم (بند پنجم) قطع میکنند و آن را شستشو میدهند سپس در دستگاههای خشک کننده حدود یک ماه قرار میگیرد تا به طور کامل خشک شود. پس از آن غدهها را در هاونهای بلورین میکوبند تا خرد شوند سپس با آب مقطر حل میکنند. محلول بهدست آمده را در سانتریفوژ قرار میدهند تا مایع محتوی سم جدا شود.
روش دیگر برای تهیه سم که به وسیله آن سم خالصتری تهیه میشود، استفاده از دستگاه شوک الکتریکی است. به این ترتیب که با استفاده از دو سر الکترودی که در طرفین غده سمی قرار میگیرند، شوک الکتریکی به جانور وارد میکنند که باعث میشود سم خالص به بیرون بریزد. این سم که ابتدا مایع است با استفاده از دستگاه دیگری به سم خشک تبدیل میشود و طی یک پروتکل خاص در ساخت آنتیژن استفاده میشود.
برای زهرگیری از آن امکانات، تکنولوژی و افراد متخصص نیاز است چون میزان سم این موجودات بسیار اندک است.
بر اساس گزارش در گونه های ایرانی شایع در کشور به طور متوسط از هر نمونه گزدم ۱ صدم میلی گرم تا حدود ۲ میلی گرم زهر خشک با روش الکتروشوک بدست می آید. یعنی این که برای تهیه یک گرم زهر خشک از گونه های مختلف از حدود ۵۰۰ نمونه تا ۱۰۰۰۰۰ (صد هزار) نمونه گزدم مورد نیاز است.
خطرناکترین عقربهای ایران
١ – همیسکورپیوس لپتروس:
خطرناکترین و مرگبارترین عقرب ایران است که در خورستان به آن گادیم میگویند عقربی که زرد رنگ است و جثه کوچکی دارد. نرهای گادیم خطرناکترند. آنها به خاطر دم بلندشان به راحتی میتوانند سم خود را وارد بدن قربانی کنند. گونه گادیوم از عقربهایی است که برای گزیدن تعلل نمیکند.
همچنین گادیوم از وارد کردن بیشتر از حد سم خود در بدن قربانی، ابایی ندارد. این ویژگی دست و دلبازی برای تزریق سم در گادیوم ها آنها را به خطرناکترین عقربها در خوزستان و ایران تبدیل کرده است.
٢- کمپسوبوتوس ماتهیزنی:
گونه دیگری است که جثه بسیار کوچک و بدن باریک و کشیدهای دارد. این عقرب به رنگ زرد یا آجری است. ماتهیزنی هم از گونهای است که باید آن را در خطه خوزستان سراغ گرفت، چیزی که اینگونه عقرب را به شهرت رسانده سهم مهلک آنهاست.
سم ماتهیزنی ها به راحتی میتواند درصد باورنکردنی از گلبولهای قرمز خون را تخریب کند.
٣ – آندرکتونوس کراسیکودا:
در واقع همان عقرب سیاه است. کراسیکودا جثه درشتتری نسبت به دو گونه قبلی دارد. رنگ آن سیاه یا قهوهای تیره است. اینگونه نه تنها در خوزستان بلکه در تمامی نقاط ایران پراکندگی دارد. سم کراسیکودا نیز کشنده است. البته نه بیشتر از دو گونه دیگر. شاید این به خاطر رنگ سیاه و شکل و شمایل رعب انگیزش باشد که همه تصور میکنند مهلکترین و مرگبارترین عقرب دنیاست.
پرورش عقرب در ایران
ایران تنها کشور تولید کننده آنتی سرم عقرب زدگی خاورمیانه:
ایران تنها کشوری است که در خاورمیانه آنتی سرم عقرب زدگی را تولید می کند البته یک سایت تحقیقاتی در کشور عربستان در این زمینه فعالیت می کند.
خوزستان مستعد ترین استان برای صادرات – تولید واکسن چهار گانه آنتروتوکسمی در اهواز – کیفیت بسیار بالای آنتی سرم عقرب زدگی خوزستان – خوزستان رتبه اول تنوع و عقرب زدگی در کشور
مجوز پرورش عقرب
بازرسی از طرح پرورش عقرب توسط کارشناسان اداره کشاورزی، شبکه بهداشت، محیط زیست و دیگر ادارات مربوطه انجام میشود. و به دلیل خطر ناک بودن سفت و سخت میگیرند پس باید برای دریافت مجوز صبور باشید.
وضعیت بازار عقرب در ایران
ایران تنها کشور تولید کننده آنتی سرم عقرب زدگی خاورمیانه است، البته یک سایت تحقیقاتی در کشور عربستان در این زمینه فعالیت می کند. آنتی سرم عقرب زدگی که در ایران تولید می شود از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. آنتی سرم ایران گرانترین آنتی سرم عقرب زدگی است
خلاصه طرح ایجاد مزرعه پرورش عقرب
برای راه اندازی یک مزرعه پرورش عقرب با ظرفیت ۵۰۰۰۰ عدد در سال
زمین مورد نیاز: ۳۰۰ مترمربع
سرمایه لازم: حداقل سرمایه جهت شروع از ۶ تا ۷ میلیون برای ۱۰۰۰ عدد عقرب مولد می باشد. بدیهی است مزرعه های بزرگ و صنعتی سرمایه گذاری بیشتری را نیاز دارد.
نرخ بازدهی طرح: ۸۰درصد است.
دوره بازگشت سرمایه: ۱ تا ۱٫۵ سال
منبع: bigwallet.ir
1 دیدگاه
زهرا مرادی
نباید از آزار حیوانات به نفع خودمون بهره ببریم، اذیت موجوداتی که قدرت مقابله با انسان ها رو ندارند کار درستی نیست، عقرب ها، نباید فدای خودخواهی و سودجویی مالی ما باشند، خواهش میکنم مواردی که مصادیق بارز حیوان آزاری ست رو تبلیغ نکنید، مثل همین مقاله یا استفاده از تمساح ها یا ماهی گلی و…