آیا می دانید پرورش طاووس می تواند به عنوان یک شغل ثروت آفرین باشد؟
همه چیز از وقتی شروع شد که یکی از خوانندگان نشریه، از ما خواست تا درباره پرورش طاووس بنویسیم و اینکه آیا اصلا این کار صرفه اقتصادی دارد یا فقط یک کاری تفننی است؟برای یافتن جواب این سئوال به سراغ رضا روحانی رفتیم، جوانی که یک مزرعه طاووس را اداره میکند، او بدون ترس از آنکه شگرد کارش لو برود و به قول معروف دست زیاد شود، درباره کسب و کارش برایمان توضیح داد. ممکن است خیلی ها وارد این کار بشوند اما شکست بخورند تنها آدم هایی موفق میشوند که بتوانند طبق میل این پرندگان مغرور رفتار کنند و فوت و فن کار را بلد باشند، فوت و فنی که رضا روحانی در این گزارش به راحتی در اختیارتان قرار میدهد.
از حیاط خانه تا مزرعهی پرورش طاووس
اگر عاشق پرندگان باشد پرورش آنها به خصوص طاووس برایتان میتواند یک شغل تمام وقت و جذاب باشد. شغلی که شما با اندک تجهیزات و امکانات واردش میشوید و به مرور زمان به ک پرورش دهندهی تمام عیار تبدیل می شوید، مثل آقا رضا روحانی که پرورش طاووس را از یک جفت شروع کرده اما این روزها مزرعه نسبتا بزرگی با طاووسهای رنگارنگ دارد.
آقا رضا می گوید که هر روزه تمام وقتش را در مزرعه ای میگذراند که پر از موجودات زیبا از نژادهای مختلف است:« کارم را از پرورش یک جفت قرقاول که در حیاط خانهایمان نگه میداشتم شروع کردم. یک روز به این فکر افتادم که میشود از راه پرورش قرقاول و طاووس کسب در آمد کرد. کمکم کارم را توسعه دادم و وقتی تعداد حیوانات خانه زیاد شدند، تصمیم گرفتم زمینی را برای نگهداری و پرورششان تهیه کنم. زمینی که بعدها به یک مزرعهی پرورش طاووس تبدیل شد.»
مونس طاووس ها باشید
طاووسها، نژادها و رنگ و لعابهای مختلفی دارند، سر وکار داشتن با این پرندگان زیبا ، اطلاعات خاص خودش را میطلبد. مثلا شما در قدم اول باید بدانید یک مزرعه با چه امکاناتی می تواند لانه این پرندگان بشود:« یک مزرعهی پرورش طاووس، امکانات عجیب و غریبی نمیخواهد. اگر در زمینتان آب کافی و سالم برای این حیوانات فراهم باشد، لانه طاووسهایتان را میتوانید همان جا بنا کنید. به شرطی که دور تا دور آن را کاملا بپوشانید تا پرندگان از این محیط بیرون نروند. بعد از آن، زمین را باید به قسمتهای مختلف با اندازههای سه متر در سه متر تقسیم بندی کنید و برای هر جفت طاووس، یک لانه سقف دار درست کنید.
حالا اگر میخواهید بدانید یک زمین با چه اندازه و متراژی برای این کار مناسب است میتوانم بگویم زمینتان باید به اندازهای باشد که علاوه بر جعبههایی که هر کدامش یک جفت طاووس در آنها جا می گیرد، محیطی برای گردش کردن و راه رفتن این حیوانات هم داشته باشد.
طاووسها نیاز به راه رفتن و جنب و جوش دارند و نمیشود آنها را در یک محیط کوچک زندانی کرد. بنابراین اگر میخواهید به اندازهی زمین فکر کنید باید در قدم اول تعداد پرندگانی که میخواهید پرورش بدهید را مشخص کنید، متراژ زمین بیش از هر چیز به تعداد پرندگان شما بستگی دارد و هر چه این تعداد بیشتر باشد به همان نسبت هم زمین بیشتری مورد نیاز است مثلا ما برای ۳۵ جفت طاووس تقریبا ۵۰۰ متر مزرعه داریم.
دربارهی آب و هوا وموقعیت مکانی مزرعه پرورش طاووس هم جالب است بدانید برای طاووسها فرقی نمیکند که کجا زندگی کنند، در هر نقطه از کشورمان میشود این حیوانات را پرورش داد به شرطی که بتوانید محیط را دل باز و باب میلشان فراهم کنید.»
جفت اول ، خشت اول
بعد از آن که مزرعه پرورش پرنده با اندازه و امکانات لازم تهیه شد، نوبت به خرید پرنده ها میرسد، سئوال اینجاست که برای شروع کار، پرنده های مولد را از کجا باید خرید:« طاووس، پرندهی ایرانی نیست، برای همین بهتر است که شما یک جفت از هر نژادی که قصد پرورش آن را دارید از کشورهایی که در زمینه پرورش این پرنده سابقه دارند وارد کنید. پس از آن، هر جفت از پرنده ها، زاد و ولد میکند و طاووسهای شما زیاد میشود و دقیقا از همین زمان کسب و کار شما جان میگیرد و گسترش پیدا میکند.
البته وارد کردن طاووسها سختیهای خاص خودش را دارد چرا که هر نژاد را باید از یک کشور به صورت جداگانه وارد کنید. اما همیشه در هر کاری یک راه میان بر وجود دارد و در پرورش طاووس هم راه میانبر، وارد کردن طاووس از ترکیه است.»
پرطرفدارها را انتخاب کنید
در شغل پرورش طاووس، اگر به دنبال تشخیص طاووس خوب از بد هستید باید بگوییم که خوب و بد وجود ندارد و تنها چیزی که در انتخاب آنها اهمیت دارد نژاد این پرندگان است: « همهی طاووس ها خوب هستند اما بعضی از نژادها در ایران طرفدار ندارند، در کشور ما، بهترین انواع طاووسها که خوب فروش میروند نژاد سبز هندی، مصری، جاوا، برنز، شکلاتی، سفید و پایپ یا همان ابلق هستند.»
طاووسهای گیاه خوار
رسیدگی به طاووس ها، راه و رسم خاص خودش را دارد و باید دقت و وسواس مناسبی برای نگهداری از آنها به خرج داد و البته اطلاعات کافی هم درباره نگهداری از آنها باید جمع آوری کرد:« این پرندگان از نظر بیماری و واکسنهایی که ماهانه باید به آنها تزریق شود شبیه سایر طیور و از جمله مرغ هستند و به همان بیماریهایی دچار میشوند که مرغ و خروسها به آنها مبتلا میشوندو بنابراین اگر شیوه نگهداری از مرغ و خروس را بلد باشید از پس نگهداری از طاووسها هم بر خواهید آمد. اما بر خلاف طرز نگهداریشان، خوراک طاووسها زمین تا آسمان با دیگر انواع پرندگان فرق دارد. این حیوانات سبزی خوار هستند و بیشتر شوید ، اسفناج و کاهو میخورند که در میان این خوراکها، کاهو را بیشتر از همه دوست دارند و در خوردنش زیاده روی میکنند. برای همین باید حواستان باشد که کاهوها را زیاد جلوی دستشان نگذارید چرا که سیستم گوارشی این حیوان را دچار اختلال میکند و برایتان دردسر، درست میشود.»
مشتری شناسها موفقترند
بعد از آن که تمام مراحل گفته شده را با موفقیت طی کردید و توانستید از طاووسها در مزرعهتان پذیرایی کنید نوبت به تلاش برای رونق گرفتن کسب و کار میشود، در این قسمت باید محتاط باشید و دست به عصا جلو بروید و به تدریج درباره بازار فروش اطلاعات کاملی را بدست بیاورید و مشتریهایتان را پیدا کنید:« در کسب و کار پرورش طاووس، چیزی که بیشتر از همه اهمیت دارد پیدا کردن مشتری است.
« هرکسی که طاووس نمیخرد، شما باید به سراغ کسانی که در باغ های خود از این پرنده نگهداری میکنند و علاقمند به نگهداری انواع خاص پرندگان هستند بروید یا آنکه مشتریهای خود را در بین طراحان لباس و علاقهمندان به پر این پرنده زیبا پیدا کنید.
در پرورش طاووس، از دو روش اصلی میشود سود کرد که اولین و آسانترین آنها فروش طاووس بالغ به علاقمندان به نگهداری این پرنده است. در حالت دوم جوجهی این پرندگان به کسانی که میخواهند پرورش طاووس داشته باشند فروخته میشود .
راه سوم
اما علاوه بر آن دو روش، از فروش پر این پرندگان هم سود خوبی به دست میآید، هر کدام از پرهای این پرنده به قیمت حداقل دو هزار تومان به فروش می رسد که برای سود بردن از این روش باید به فصل پر ریزی طاووسها هم توجه کرد، طاووسها در آخرین روزهای نیمه اول سال پر ریزی میکنند و برای زمستان آماده میشوند، به این ترتیب این کار از شروع پاییز آغاز شده و تا شروع سال بعد ادامه می یابد .
پرهای طاووس، مشتریان خاص خودش را دارد،بیشتر مشتریان کسانی هستند که کارهای تزئینی انجام میدهند .
یک ماهه مجوز بگیرید
قبل از اینکه بخواهیم کسب و کاری را راه اندازی کنیم باید به فکر گرفتن مجوزهای لازم هم باشیم،این مجوز به شما امکان میدهد که شلغتان را به صورت رسمی و قانونی دنبال کنید، پرورش طاووس هم به عنوان یکی از پرندگان زینتی از این قاعده مستثنی نیست. به همین خاطر رضا روحانی را به چندین سال قبل میبریم. زمانی که خودش را آماده کرده بود تا مجوز مزرعه پرورش طاووسش را از جهاد کشاورزی بگیرد.
«مجوز پر ورش طاووس به عنوان یک پرنده زینتی را باید از سازمان جهاد کشاورزی بگیرید ، این مرحله از کار چندان پیچیده نیست. اگر شرایط گفته شده مانند مکان مورد نظر، تجهیزات و نوع پرنده را برای پرورش طاووس داشته باشید در کمتر از یک ماه ، این مجوز برایتان صادر میشود اما اگر کارتان نقص داشته باشد، گرفتن این مجوز ممکن است خیلی بیشتر از این ها طول بکشد.»
جوجهکشی به روش مصنوعی و طبیعی
طاووس با آنکه پرنده ای زینتی به حساب می آید اما روش جوجه کشی از آن با بسیاری از پرندگان زینتی مانند قناری، مرغ عشق، طوطی و … فرق دارد و از این لحاظ شباهت به پرندگانی مانند مرغ خانگی و بوقلمون دارد :« روشهای جوجه کشی طاووس مانند مرغ خانگی است یعنی میشود به روش طبیعی و مصنوعی، جوجه کشی کرد، طاووسها در یک و نیم سالگی به بلوغ میرسند و شروع به تخم گذاری میکنند، تناسب بین نر و ماده هم به این صورت است که به ازای هر سه یا چهار طاووس ماده باید از یک طاووس نر نگهداری کرد.
در طبیعت ، هر طاووس ماده معمولا در فصل بهار ۱۳ تخم میگذارد و زمانی که متوجه شد دیگر بیشتر از این تعداد تخم را نمی تواند با بدن خود گرم کند، تخمگذاری را متوقف میکند و روی تخم ها می خوابد تا آنها را تبدیل به جوجه کند اما این روش چندان به صرفه نیست چون در هر سال تنها این تعداد جوجه از هر جفت طاووس می توان گرفت اما برای آنکه تا دو برابر این تعداد تخم به دست بیاید ،برای تخمهای طاووس دایه در نظر میگیریم. یعنی این تخمها را زیر قرقاولها یا بوقلمونها میگذاریم تا طاووسهایمان بیشتر تخم کنند، در این صورت دیگر نیازی نیست طاووسها روی تخمهایشان بخوابند و تخمگذاریشان متوقف شود چرا که بوقلمونها و قرقاولها این کار را انجام میدهند.
روش مصنوعی بر ای جوجهکشی هم به این صورت است که با استفاده از دستگاه های جوجه کشی و با تنظیم مناسب درجه حرارت دستگاه می توان بعد از ۲۸ روز ، جوجهها را تحویل گرفت، جوجه کشی از طاووس شبیه مرغ است با همان شرایط و دما، اما این روش برای جوجه طاووسها چندان متداول نیست و بیشتر از روش جوجه کشی با دایه استفاده می شود.»
در پرورش طاووس ، بیشترین سود از فروش جوجه طاووس ها به دست میآید که در این زمینه نژاد اهمیت بسیار زیادی دارد ، نژاد جاوا در ایران بهترین فروش را دارد و پرورش دهندگان طاووس سعی میکنند از این نژاد، جوجههای بیشتری داشته باشند. هر جوجه جاوا به قیمت یک و نیم میلیون تومان فروخته میشود و با بالا رفتن سن این جوجهها، به قیمتشان افزوده میشود.
جوجه طاووسهای ماده در هر نژادی در سن یک و نیم سالگی بالغ میشوند و دم در میآورند و در این شرایط به گرانترین قیمت فروخته میشوند. اما برای نرها باید تا دو سالگی صبر کنیم تا پرهایشان کامل شود: «در هر صورت، جوجه کشی در طاووس مهمترین قسمت کار محسوب میشود و سود آن خیلی بیشتر از فروش پر و فروش طاووس بالغ است و این سود آنقدری هست که شما هر سال بتوانید کسب و کار پرورش طاووس را با علاقه بیشتری دنبال کنید، ما طاووسها را برای کسب و کار نگه میداریم بنابراین این جوجهها را زود به دست مشتریهایش میرسانیم. بیشترین مشتریهای جوجه طاووسهای ما هم ، علاقه مندان به نگهداری این حیوان و یا باغداران و پرورش دهندگان طاووسی هستند که شرایط مناسب برای جوجه کشی را ندارند.»
در پرورش طاووس باید یک قدم از دیگران جلو باشید تا به سوددهی برسید.
طاووسهای کمیاب جمع کنید
با استناد به صحبتهای آقای روحانی بازار کسب و کار پرورش طاووس، بازار خوبی است به شرط اینکه، شما به خوبی مشتریانتان را بشناسید و بتوانید طاووسهایتان را به آنها بفروشید. به عبارت بهتر شما به عنوان یک پرورش دهندهی طاووس باید هنر جذب علاقهمندان به این پرنده را داشته باشید و با پیدا کردن مشتریان ثابت، کارتان را گسترش بدهید: «وقتی شما مشتریهایتان را پیدا میکنید، کار تمام است. در اینجا برای اینکه شما سود کنید، باز هم بحث نژادهای طاووس مطرح میشوند. قیمت طاووسها بر حسب نژاد از جفتی دو میلیون تومان شروع شده و و تا حدود دوازده میلیون تومان هم می رسد، هر چه آن نژادی که شما دارید خاص تر باشد و مزارع پرورش دهنده کمتری آن را داشته باشند ، شما میتوانید آن را به قیمت بالاتری بفروشید. پس زمانی که وارد این حرفه میشوید همیشه باید یک قدم از دیگران جلوتر باشید و طاووسهایی را وارد کنید که در کشور کمیابتر هستند.»
کلا چقدر میبریم؟
اگر میخواهید بدانید چه مقدار سود در این کسب و کار چشم انتظار شماست باید به جمع هزینههای مزرعهتان رجوع کنید، اما طبق برآورد اصولی، جمع هزینهی نگهداری از هر جفت پرنده، بدون در نظر گرفتن هزینهی اولیه برای خرید یا اجارهی زمین، ۲۵۰هزار تومان در سال در میآید. با این حساب چه طاووسهایتان را بفروشید، چه پرهایشان را بفروشید معادلهی پرورش را بردهاید به همین راحتی.»
منبع
گلسا سادات بحری در همشهری سرنخ
3 دیدگاه
farhad
پرورش طاووس !!! اخه طاووس چی داره؟ به جز پر
sohrab
با تشکر از راهنمایی بسیار صمیمانه اقای رضا روحانی عزیز
لیلا
طاووس سبز را عشقه