طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و پس از آسیب شناسی طرحهای قبلی و انجام مطالعات داخلی و خارجی در سال ۱۳۹۶ طراحی و به تصویب رسید.
مشاغل خانگی
به منظور اجرا و پیادهسازی این طرح، جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد توسعهای، واسطهای و تسهیلگر مکلف به شناسایی،
توانمندسازی (آموزش و مشاوره) اشخاص حقیقی و حقوقی و پایدارسازی مشاغل خانگی با اتصال به بازار با بهرهمندی از شبکههای افقی و عمودی شد و با استفاده از شبکه کارشناسان،
مشاوران و تسهیلگران خود در سراسر کشور و بهرهمندی از ظرفیتهای تمامی سازمانهای دولتی و غیر دولتی به ویژه بخش خصوصی، در حال شناسایی حلقههای مفقوده و خلاء طرحهای مشابه قبلی و توسعه نقش و جایگاه مشاغل خانگی در اقتصاد کشور است.
خوزستان
به این منظور، پیشرانها و کارآفرینان موفقی در استان خوزستان زیر پوشش طرح قرار گرفتهاند که هر کدام دغدغههای خاص خود را دارند.
شاید بتوان گفت بهترین راه برای شناسایی مسیر توسعه اقتصادی از محل گسترش مشاغل خانگی و خصوصی این است که پای صحبتهای این افراد بنشینیم؛
افرادی که گاهی برای راهاندازی کارگاهی کوچک برای تولید محصولی قابل فروش، از همه دارایی خود که خانهای کوچک است گذشتهاند، رنج سرگردانی را به جان خریدهاند تا بتوانند چرخ اقتصاد خود و کشور را به گردش درآورند.
به این منظور با سه نفر از پیشرانهای موفق طرح توسعه مشاغل خانگی در اهواز گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
با هدف و تلاش، همه چیز “شدنی” است
بانوی کارآفرین نمونه و پیشران طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در خوزستان که از خیاطی در خانه به یک کارگاه ۳۲۰ متری رسیده است،
از مسیر دشواری میگوید که برای رسیدن به این نقطه طی کرده و معتقد است جنگیدن برای هدفهایش و تلاش شبانهروزی موجب شد که در مدت کوتاهی به آنچه میخواهد دست یابد.
زهره صالحی
زهره صالحی چلچه راز این موفقیت را در تلاش و پشتکار خود میداند و میگوید: شاید خیلیها باید در شرایط سختی قرار بگیرند و این شرایط سخت باعث شود که توانمندیها و انرژیهای خاصی به انسان دست دهد و برای هدفش بجنگد.
در واقع این باعث شد که بتوانم با تلاش زیاد و در شرایطی که شبانهروز کار میکردم، شاید حتی دو ساعت در ۲۴ ساعت استراحت نمیکردم
و البته داخل خانه کار میکردم به طوری که گاهی از شدت خستگی و بیخوابی، گریه میکردم و اشک میریختم اما دست از تلاش برنداشتم و برای هدفهایم جنگیدم تا توانستم در مدت زمان کوتاهی به هدفم برسم.
مشاغل خانگی
این پیشران حوزه پوشاک طرح توسعه مشاغل خانگی در خوزستان درباره اینکه خیاطی را از چه زمانی آغاز کرد و چه تحصیلاتی در این زمینه دارد، میگوید:
من از بچگی این علاقه را داشتم و به کسانی که خیاطی میکردند با اشتیاق نگاه میکردم.
در سن ۱۶ سالگی دوره خیاطی را در یک آموزشگاه گذراندم و درسم را هم در رشته خیاطی ادامه دادم و همه دورههای آموزشی خیاطی اعم از نازک دوزی، ضخیمدوزی و … را گذراندم و همزمان با آموزش، شروع به کار کردم.
این باعث شد که روز به روز علاقه بیشتری به کار خیاطی پیدا کنم و بعدها کم کم به کار تولید روی آورم.
تاثیر کرونا بر کسب وکار
او در خصوص تاثیر کرونا بر کسب و کارش و اینکه چگونه با این چالش کنار آمد، میگوید: به هیچ عنوان کرونا باعث نشد که کارگاه ما حتی یک روز تعطیل شود.
وقتی در کار، برنامهریزی دقیق داشته باشید، اجازه نمیدهید که کارگاه حتی یک روز تعطیل شود.
بیشتر هم به خاطر این بود که ما کارمان را درست انجام میدادیم و با شرکتها و مشتریهایمان خوش قول بودیم و اعتبار خودمان را زیر سؤال نبردیم که در این شرایط کرونا بیکاری بکشیم.
حتی در کنار کار تولید پوشاک صنعتی، تولید ماسک راهم به صورت جهادی انجام دادیم و تعداد ۱۰ هزار عدد ماسک تحویل دادیم.
میتوانیم
صالحی چلچه میافزاید: شاید خیلی افراد بگویند که دیگر انسان دریادل نداریم یا نیست اما با کسانی در ارتباط بودم و هستم که در این پنج سال که کار تولید را دارم، برادرانه ما را حمایت کردند.
کارگاه ما با حمایت بسیج سازندگی سپاه ولیعصر(عج) رشد کرد و هیچ گاه نگذاشتند ما در شرایط خیلی بدی قرار بگیریم. هنوز هم هرجا مشکلی پیش بیاید یا کار ما به گره بربخورد، مشکل ما را تا جایی که از دستشان بیاید حل میکنند.
یزرگترین درس زندگی
مدیر تولیدی پوشاک مطهره اهواز درباره بزرگترین درس زندگیاش که آن را به دیگران پیشنهاد میدهد، میگوید:
بزرگترین درس سالهای زندگی من به خصوص برای جوانهای امروز، این است که هیچ وقت نگویند “نمیشود” و “نمیتوانم”؛ همه چیز شدنی است، فقط تلاش، همت و پشتکار میخواهد.
اگر کسی هم بگوید کار نیست، این را به هیچ عنوان قبول ندارم؛ کار هست و فقط همت، پشتکار و یاعلی گفتن میخواهد.
اول، هر جوانی باید ببیند به چه کاری علاقه دارد، خودش را محک بزند و بعد با یک برنامهریزی درست برای هدفهایش تلاش کند. وقتی یک جوان هدف نداشته باشد نمیتواند به موفقیت برسد و جوانهای ما باید این را خوب درک کنند که هدف داشته باشند، نه اینکه رویاپردازی کنند. باید برای هدفهایشان تلاش کنند، نه رویاهایشان.