این روزها افراد زیادی به پرورش مرغ تخمگذار روی آوردهاند. شغلی پردرآمد که با سرمایه اندکی راه اندازی شده و طی یک بازه زمانی کوتاه میتواند سوددهی مناسبی برای شما داشته باشد.
افراد بسیاری که میخواهند به این حرفه وارد شوند، سوالات و ابهامات زیادی درباره میزان سوددهی دارند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با میزان سود پرورش مرغ تخمگذار آشنا کنیم. همچنین با مطالعه مطلب نکاتی را خواهید آموخت که تاثیر شگفت انگیزی روی افزایش راندمان پرورشگاه مرغهای تخمگذار دارد.
عوامل موثر روی افزایش بازده پرورش مرغ تخمگذار
جالب است بدانید که مرغها از هیچ الگوی ثابتی برای تخم گذاشتن استفاده نمیکنند. یعنی یک مرغ بالغ در دوره زمانی مشخص تعداد تخمگذاری متفاوتی دارد. اما چه عواملی باعث میشود که یک مرغ به بیشترین میزان تخمگذاری برسد؟ پرورش مرغ بومی نسبت به مرغ گوشتی کار به مراتب سختتری است؛ زیرا مرغها حساسیت بیشتری به عوامل محیطی نشان میدهند.
کافیست تا یکی از عوامل تاثیرگذار به خوبی در پرورشگاه رعایت نشوند. با این اتفاق روند تخمگذاری پرنده مختل شده و راندمان مزرعه به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. به همین دلیل باید با این عوامل آشنایی داشته باشید تا در مدیریت پرورشگاه خود به خوبی عمل کنید. در این بخش ابتدایی مطلب قصد داریم تا عوامل مهمی که باید در راه اندازی پرورشگاه اهمیت دارند را بررسی میکنند
اهمیت دوره پرورش در دوران تولید
بسیاری از پرورش دهندگان مرغ تخمگذار از جوجههای یکروزه استفاده میکنند. یعنی جوجه از طریق مزارع دیگر وارد پرورشگاه شده و تا دوره تولید پرورش داده میشود. انجام این کار مزایای زیادی به همراه دارد، اما باید نکات مهم رشد پرنده به خوبی رعایت شوند. برای مثال اگر هرگونه اشتباهی در سن ۵ هفتگی جوجه صورت بگیرد، مرغ در سن ۱۶ هفتگی دچار کاهش وزن شدیدی خواهد شد. این کاهش وزن هم میتواند تاثیر منفی روی میزان تخمگذاری پرنده در دوران تولید بگذارد.
اول از همه باید مزارع استاندارد را برای خریداری جوجههای یکروزه انتخاب کنید. مطمئن باشید که همان جوجه کوچکی به پرورشگاه شما وارد میشود، سالم است و تا دوره بلوغ مشکی پیدا نخواهد کرد. همچنین جوجهها باید با شیوه مناسبی تغذیه شوند. با قرار دادن یک جوجه بزرگتر در کنار جوجههای یکروزه میتوانید آداب استفاده از دانخوری و آبخوری را به جوجهها آموزش دهید. با انجام این نکات میتوانید سود پرورش مرغ تخمگذار را در زمان تولید به بیشترین میزان ممکن برسانید.
دمای مناسب برای پرورش مرغ تخمگذار
مرغها جزو پرندگان حساسی هستند که به شدت نسبت به شرایط محیطی واکنش نشان میدهند. با بر هم خوردن شرایط زندگی پرنده دچار استرس شده و فرایند تخمگذاری را متوقف میکند. به همین دلیل زمانی که مرغهای یک زن روستایی نزدیک میشوید به شما هشدار میدهد که مرغ را نترسانید؛ زیرا میداند که با این اتفاق مرغ تخم نخواهد گذاشت.
دمای محیط تخمگذاری مرغ بالغ باید بین ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی گراد تنظیم شود. در صورتی که دمای محیط اندکی سردتر یا گرمتر باشد، مرغ سریعا استرس پیدا میکند که اتفاق خوبی برای راندمان مزرعه شما نخواهد بود. به همین دلیل تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مناسب را خریداری کرده و کنترل دقیقی روی دمای محیط داشته باشید. البته شرایط برای جوجههای یکروزه متفاوت است و دمای محل رشد آنها باید به ۳۵ درجه سانتی گراد برسد.
نور مناسب برای محل پرورش مرغهای تخمگذار
جالب است بدانید که جوجهها یکروزه به شدت نسبت به نور محیط حساس هستند. همچنین در دورههای آموزشی توصیه میشود که برنامه خاصی جهت نوردهی به محل رشد جوجهها مورد استفاده قرار بگیرد. در صورتی که جوجهها نور مناسبی از محیط پیرامون خود دریافت نکنند، در مرحله تولید تاثیر مخربی روی میزان سود پرورش مرغ تخمگذار خواهند گذاشت. مرغهای بالغ زمانی که به دوره تخمگذاری میرسند، باید ۱۶ ساعت در روز نور کافی دریافت کنند. البته میزان نور طبق میزان مشخص تنظیم شده و باید از تجهیزات استانداردی برای انجام این کار کمک بگیرید.
چگونه میتوان راندمان پرورشگاه را افزایش داد؟
تمامی عواملی که در بخش قبلی مطلب گفته شد، به تنهایی تاثیر زیادی روی افزایش سود پرورش مرغ تخمگذار دارند. البته پرورش دهنگان مجرب به همراه کنترل عوامل محیط در مزرعه ترفندهای خاصی نیز انجام میدهند که نیازمند آموزش و کسب تجربه است. به همین دلیل این افراد با کمترین زیرساخت ممکن به سوددهی قابل توجهی میرسند. در این بخش از مطلب قصد داریم تا شما را با برخی ترفندهایی که روی افزایش راندمان مزرعه تاثیر دارند آشنا کنیم.
پخشی جوجههای در سالن
پرورش دهندگانی که دوره رشد جوجههای یکروزه را روی زمین انجام میدهند، باید به دمای بستر پرنده یا همان کف زمین توجه ویژهای داشته باشند. زمانی که جوجه در هفتههای ابتدایی رشد است، نمیتواند دمای بدن خود را به خوبی کنترل کند. به همین دلیل با اندک سرد شدن زمین فورا آسیب میبیند. چنین اتفاقی برای پرورشگاه مرغهای تخمگذار نخواهد بود؛ زیرا باعث مرگ جوجه یکروزه شده و تمامی وقت و هزینه صرف شما را هدر میدهد.
میزان پخشی جوجهها در سالن میتواند یکی از نشانههای آشکار مناسب نبودن دمای پرورشگاه باشد. اگر جوجهها شما در یک قسمت سالن پرورش جمع شدهاند، یعنی دمای محیط از میزان معین سردتر است. همچنین پخش بودن جوجهها نشان از گرم بودن سالن میدهد.
تحریک نوردهی
پرورش دهندگان حرفهای با تغییر در ساعات نوردهی پرندگان را تحریک میکند. شاید تصور کنید که انجام چنین کاری تاثیر چندانی روی سود پرورش مرغ تخمگذار نخواهد داشت، اما همین ترفند ساده میتواند رشد و وضعیت فیزیکی پرنده را بهبود دهد. برای مثال پرورش دهندگان زمانی که جوجه در سن ۱۵ هفتگی یا ۱۰۵ روزگی است ساعات نوردهی را از ۱۰ ساعت به ۱۶ ساعت افزایش میدهند. همچنین شدت نور از ۵ لوکس به ۷ لوکس افزایش مییابد.
داندهی به پرندگان
تغذیه درست یکی از مهمترین عوامل در پرورش طیور محسوب میشود. در صورتی که جوجه در هنگام رشد برای دوره تولید به خوبی تغذیه نکند، تخمگذاری مناسبی نخواهند داشت. به همین دلیل پرورش دهندگان باید به تغذیه جوجهها و مرغهای تخمگذار خود اهمیت ویژهای دهند. توصیه میشود که جیره غذایی سر ساعت و طبق میزان مشخص داده شود.
همچنین زیاد بودن داندهی هم کار هوشمندانهای برای افزایش سرعت و میزان رشد پرنده نیست. بهتر است که در هر جیره غذایی ویتامین ها و مواد مورد نیاز به پرنده برسد و مرغها کم بازده هم از محل پرورشگاه حذف شوند. با انجام این کار دانخوری پرندههای کم بازده قطع شده و میتوان در هزینه داندهی پرورشگاه صرفه جویی کرد.
اهمیت آموزشها در افزایش سود
متاسفانه افراد بسیاری بدون هیچ شناخت و آموزش قبلی وارد حرفه پرورش مرغهای تخمگذار میشوند. به همین دلیل در زمان کوتاهی با مشکلات مختلفی برخورد میکنند که تاثیر بدی روی سوددهی کسب و کارشان میگذارد. توصیه میشود که تمامی افراد قبل از ورود و شروع پرورش مرغهای تخمگذار آموزشهای کافی را ببینند.
قطعا با انجام این کار به امتیازهای بسیار بزرگی میرسید که روی میزان سود پرورش مرغ تخمگذار هم تاثیرگذار خواهند بود. در دورههای آموزشی صفر تا صد راه اندازی یک پرورشگاه مرغ تخمگذار به متقاضی آموزش داده میشود. همچنین در همین دورهها ترفندها و نکات مهم در نگهداری از مرغها آموزش داده شده تا بتوانید راندمان مزرعه خود را در بیشترین حد ممکن نگاه دارید. به همین دلیل شرکت در دورههای آموزشی نه تنها هزینه اضافی نیست بلکه سود بیشتری نصیبتان میکند.
سود حاصل از پرورش مرغ تخمگذار
جالب است بدانید که پرورش طیور به خصوص مرغهای تخمگذار در دسته مشاغل پردرآمد قرار میگیرد. همچنین برای راه اندازی نیاز به سرمایه زیادی ندارید و میتوانید به راحتی کار را شروع کنید. برای مثال با فضایی ۲۰۰ متری و پرورش ۳۰۰۰ مرغ بالغ میتوانید به سود روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان برسید. در این بخش از مطلب قصد داریم با ارائه یک جدول میزان سود پرورش مرغ تخمگذار را به شما نشان دهیم.
تاثیر شگفت انگیز قفس روی افزایش سود
جالب است بدانید که قفس استاندارد میتواند یکی از مهمترین عوامل در افزایش سود پرورش مرغ تخمگذار باشد. با استفاده از قفسهای مناسب فضای کمتری برای پرورش جوجهها و مرغهای تخمگذار نیاز خواهید داشت. جمع آوری تخم مرغها از قفسهای مکانیزه کار سادهتری است و نیاز به نیروی انسانی کمتری دارد. همچنین داندهی و آبدهی به مرغها بسیار راحتتر شده و میتوان وضعیت پرورشگاه را به خوبی کنترل کرد. قطعا با کم شدن نیروی انسانی و مدیریت بهتر، به سود بیشتری خواهید رسید
منبع: