سرکهی نقد، به از شغل نسیه
تولید سرکه یک کار بی دردسر است، سرمایهی اولیه چندانی نمیخواهد و بعد از تولید، بطریهای سرکه مشتریهای خاص خودشان را خیلی زود پیدا میکند. این کار زود بازده ، البته درآمد قابل قبولی هم دارد به شرط آنکه به تولید انبوه فکر کنید. برای اینکه به فوت و فن مربوط به سرکه انداختن و فروش این مایع پر مصرف پی ببریم سراغ یکی از کم سن و سال ترین تولید کنندگان سرکه در خطهی شمال کشور میرویم.
کسب و کار یک پسر ۱۳ ساله
هادی اقدسی،سیزده ساله کوچکترین کار آفرینی است که تا به حال رو به روی ما نشسته و فوت و فنهای کسب و کارش را توضیح میدهد.
شروع کار هادی برمیگردد به مغازه پدرش، مغازه فروش سرکه و ترشیجات .
حالا او هر سال نزدیک عید نوروز که میشود خودش سرکه میاندازد و میفروشد، در حدی که هم محلهایها، هادی و سرکههایش را میشناسند، حتی عطر و طعم این سرکهها به چند کوچه آنورتر هم رسیده و خانمهای خانه دار هر سال برای سفرهی هفت سین و روز طبیعت از او دبههای سرکهی سیب و انگور میخرند:« پدرم قبلا مغازهی فروش ترشیجات داشت و من هم دوست داشتم وارد این کار شوم. سرکه انداختن یک راه ساده برای پول درآوردن است و من این کار را در خانه انجام میدهم. فوت و فن کار را هم از پدرم یاد گرفتم. برای انداختن سرکهی سیب، پدر سیبها را از دماوند خریداری میکند و از این جا به بعد دیگر بقیه کارهایش با خودم است. این سیبها خوب شسته شده و قطعه قطعه میشوند و سپس درون دبههای بزرگ و تمیز ریخته میشوند. روی قطعات کوچک سیب یا انگور را آب ولرم میپوشاند. بعد از آن من این دبهها را روی پشت بام میگذارم و چند ماه صبر میکنم تا روی سیبها نار بسته شود. از اینجا به بعد وارد یک مرحلهی جدید میشویم.»
نه ماه تا تولد سرکه
در مرحلهی جدید شما به یک دستگاه صافی نیاز دارید و باید دبههای حاوی سیب، که حالا کلی نار روی آن بسته، را از صافی رد کنید. شاید مجبور باشید چندین بار این کار را تکرار کنید:« برای سرکه انداختن هر چقدر نار ضخیمتر باشد یعنی سرکه بهتر و بیشتر جا افتاده است. معمولا برای اینکه سرکهی سیب مرغوبی به دست بیاید لازم است نه ماه صبر کنید. اما در مورد انگور این زمان به ۴۵ روز کاهش پیدا میکند. بعد از صاف کردن، شما به دبههای کوچک نیاز دارید تا سرکهها را برای فروش درون آن بریزید.»
با جیب خالی، دست به کار شوید
تجهیزات لازم برای سرکه انداختن ساده و ابتدایی است. بنابراین کسی که میخواهد سرکهی خانگی تولید کند نیازی به داشتن سرمایهی اولیه ندارد:« شما وقتی در خانه کار میکنید به تجهیزات صنعتی نیازی ندارید برای همین لازم نیست پولی صرف خرید دستگاه یا لوازم پیشرفته کنید. تجهیزات خانگی برای انداختن سرکه شامل دبه های بزرگ و چندین بطری پلاستیکی شلینگ دار است. صافی یا توری تمیز هم اگر کنار دستتان باشد کار تمام است. در این صورت میماند هزینهی خرید سیب. برای انداختن سرکه معمولا سیبهای پا درختی و ریز خریداری میشوند .»
تبلیغ نکنید، مشتری خودش میآید
راستش را بخواهید بازار فروش سرکهی خانگی، آن هم از نوع سیب، خیلی خوب است. اغلب افراد به خصوص افرادی که روشهای سنتی و ارگانیک را به روشهای صنعتی ترجیح میدهند مشتری پر و پا قرص بطریهای سرکهای هستند که هادی اقدسی میاندازد.
هادی میگوید اغلب مشتریهایش خانمهای محلی و خانهدار هستند که تا فصل برداشت سرکه از روی پشت بام خانوادهی اقدسی شروع میشود خودشان را میرسانند تا حداقل یکی از این بطریها را داشته باشند. از طرفی هادی گاهی مشتریهای عمده هم دارد. این افراد در یک ماه کل سرکهی به بار نشسته درون دبهها را خریداری میکنند:« من مشتری زیاد دارم و هیچوقت سرکههایم روی دستم نمانده است. این محصولات زودتر از آنچه فکرش را بکنید به فروش میرسد. برای همین به جرات میگویم نیازی به تبلیغ و تحمل کردن دردسرهای آن نیست. وقتی کیفیت سرکههای شما خوب باشد دیگران شما را به هم معرفی میکنند و در نهایت یک فرد موفق در این کار خواهید شد.»
فروش سرکه راضی کننده است
میزان سود حاصل از فروش سرکه، به مقدار سرکهی تولیدی و ساخت دست شما بستگی دارد. هر چه بیشتر دل به کار بدهید بیشتر پول در خواهید آورد. با استناد به حرفهای هادی، شما هر چقدر هم سرکه بیندازید از پس فروش آن بر خواهید آمد چرا که سرکهی خانگی بیشتر از هر محصول دیگری فروش دارد. چه از نوع انگور باشد و چه سیب. فوت و فنهای تولید سرکه، ازهر میوهای هم مشابه دستورالعملی است که در متن گزارش به آن اشاره شد.
هادی اقدسی برای محاسبهی سود حاصل از کسب و کارش اول از همه به این اشاره میکند که هر بطری سرکه با محاسبهی زمان و زحمتی که برای جا افتادنش کشیده میشود ۱۰ هزار تومان در میآید که او هر کدام از این بطریها را به قیمت ۱۵ هزار تومان به فروش میرساند. این یعنی هر بطری سرکه برابر با پنج هزار تومان سود خالص:« من چون مدرسه دارم نمیتوانم زیاد سرکه بیندازم و بفروشم اما این کار برای کسانی که سرشان خلوتتر است سود خیلی خوبی به همراه دارد. در زمان برداشت کاهو، سرکه بیشترین فروش خودش را دارد. من با اینکه خیلی کار نمیکنم اما از فروش این سرکهها ماهی ۷۵۰ هزار تومان درآمد دارم.»
این رقم برای یک پسر بچهی ۱۳ساله راضی کننده به نظر میرسد اما شما اگر میخواهید میزان سود و درآمد خودتان را در این کسب و کار زیادتر کنید کافی است کمی همت کنید. آستینها را بالا بزنید و از همین حالا شروع کنید.
منبع:
گلسا سادات بحری در همشهری سرنخ
1 دیدگاه
احسان
سلام
البته به این سادگی که شما گفتید نیست .
در مرحله ی اول هیچگونه مجوزی برای تولید سرکه در خانه داده نمیشود.
دوماً اگر هنگام تخمیر کردن سرکله ی پلیس پیدا بشه به جرم مشروب سازی شما را میگیرند.
آدم بوده هفت سال بردن زندان ،چون زمانی که داره تخمیر میشه شما به هیچ عنوان نمیتونید ثابت کنید برای سرکه است چون مجوزی ندارید ،لطفا مردم را گمراه نکنید