پولدار شو (pooldarsho.ir):
کشت و پرورش قارچ در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است،به خصوص فارغ التحصیلان رشته کشاورزی . این ماده خوراکی دارای مواد مغذی و ویتامین های زیاد است و از نظر اقتصادی کشت و فروش آن به صرفه است و مزیت اقتصادی زیادی دارد .
شرکت سهند ، شرکت پرورش قارچ در کرج میباشد که توسط آقای بابایی و شریکش در سال ۱۳۸۳ پایه گذاری شده است .آقای بابایی موسس شرکت ، به مدت ۱۰ سال است که کارمند رسمی اداره کل امور مالیاتی شرکت ها است .رشته تحصیلی ایشان مهندسی کشاورزی گرایش زراعت می باشد .او پس از ده سال کار در اداره مالیات از کار روتین خود احساس نارضایتی می کند،به خصوص که شغل او به تحصیلاتش ارتباطی ندارد . یک سال پیش ایده پرورش قارچ در ذهن او شگل می گیرد .با یکی از دوستان قدیمی تماس میگیرد و نظر او را می پرسد .او هم از ایده استقبال می کند . این دو نفر تصمیم به شراکت برای تاسیس یک شرکت پرورش قارچ می زنند و هر کدام ۱۵ میلیون تومان را برای سرمایه اولیه شرکت جمع آوری می کنند ، شریک آقای بابایی، از دوستان قدیمی او ، مدیر عامل یک شرکت تولیدی لوازم یدکی می باشد و فوق لیسانس مدیریت می باشد .آقای بابایی به عنوان مدیر عامل انتخاب می شود.برای شروع کار زمینی را در کمال شهر کرج،در حدود ۵۰۰۰ متر اجاره می کنند وتجهیزات اولیه را خریداری و نصب می کنند. در سال ۸۳ کار تولید و پرورش قارچ خوراکی از نوع دکمه ای را آغاز می کنند .شرکت محصول خود را به صورت عمده به کارخانجات مواد غذایی می فروشد و خریداران از طریق مراجعه مستقیم به محل تولید ،محصول را می خرند.
در این مورد کاوی مسائل مربوط این شرکت بررسی شده است .که از طریق صحبت با آقای بابایی و پرسیدن سوالاتی از ایشان اطلاعاتی گرد آوری شده است
هدف از تاسیس شرکت:
ایشان هدف از تاسیس و ایجاد چنین کسب و کاری را علاقه شخصی خویش و ایجاد اشتغال و کسب درآمد بیان می کند .او علاقه زیادی به این کار دارد که البته در راستای رشته تحصیلیش هم می باشد .آقای بابایی فردی است که از دوران نوجوانی با کار کردن درامدی برای خود داشته است و تا حدودی مستقل از خانواده بوده است .
شرکت کار خود را با ۴ نفر نیروی ثابت کار خود را شروع کرده است . ۲ کارگر کار آبیاری و کود دهی و….را انجام می دهند .به این دو کارگر اصطلاحا آبیار می گویند .آبیار ها به صورتی شیفتی کار می کنند (یکی کارگر شب و یکی کارگر روز) .همچنین یک مدی داخلی و یک مدیر تولید نیز در شرکت وجود دارد . مدیر داخلی (آقای مرادی )دارای تحصیلات کارشناسی مدیریت می باشد و وظیفه او انجام امور پرسنلی و اداری شرکت می باشد . آقای مرادی از دوستان شریک آقای بابایی می باشد و از طریق ایشان به برای کار به شرکت معرفی شده است .آقای اشراقی مدیر تولید می باشد ،ایشان از طریق معرفی همکاران آقای بابایی در اداره امور مالیاتی برای کار به شرکت معرفی شد.آقای اشراقی دیپلم تجربی می باشد و سال های زیادی به کار تولید قارچ مشغول بوده است .او در این کار تجربه زیادی دارد . غیر از این ۴ نفر تعدادی نیروی کار فصلی هم در زمان برداشت محصول به شرکت مراجعه میکنند .این افراد از اهالی محل می باشند و بیشتر انان را زنان تشکیل میدهند . از آقای بابایی در مورد چگونگی دادن حقوق به نیروی پرسنلی خود می پرسم ،میگوید : ” کارگاران (آبیار ها ) هر کدام ماهیانه ۲۰۰۰۰۰ تومان حقوق می گیرند .همچنین به مدیر تولید ماهیانه ۴۵۰۰۰۰ تومان و به مدیر داخلی ۲۵۰۰۰۰ تومان می پردازم ” ،ایشان علت دادن حقوق بیشتر به آقای اشراقی را ،اهمیت کار او می داند و می گوید ،نقش او یک نقش کلیدی در شرکت و درتولید محصول می باشد . همچنین ایشان به کارگران فصلی ساعتی دستمزد می دهد .ایشان در مورد پاداش می گوید ” اگر مدیر تولید ،به ازای هر تن کود ۵۰ کیلو اضافه تولید داشته باشد ،به او ۲۵۰۰۰ تومان پاداش می دهم “.
از او در مورد واحد منابع انسانی می پرسم ومی گوید در یک شرکت کوچک با ۴ پرسنل نیازی به این واحد نمی باشد ولی تاکید می کند که در صورت توسعه کار و بکارگیری نیروی انسانی بیشتر در فکر ایجاد این واحد خواهد بود .
ایشان در مورد به کاگیری ایده های پرسنل می گوید:” از ایده های بجای انان استقبال می کنم ولی سعی میکنم پس از شنیدن انها ؛ به بررسی بیشتر بپردازم و پس از مشورت با اساتید قدیمی خود ؛در صورت امکان انها را به کار بندم . مثلا چند ماه پیش مدی تولید پیشنهاد داد که برداشت را عقب بیاندازیم ،من هم پس از مشورت با یکی از اساتید قدیمی خود قبول کردم ،و نتیجه خوبی هم گرفتیم زیرا مقدار تولید بیشتر شد ”
ایشان در مورد آموزش به کارکنان خود می گوید :” مدیر تولید به دو کارگر آموزش لازم را می دهد .من هم سعی می کنم ضمن مطالعه مطالب علمی جدید ،جزوه هایی را جمع آوری و به کارکنانم بدهم”.
آقای بابایی برای مدیر داخلی چارچوب و ضوابط خاصی معیین کرده است تا او را کنترل نماید هر چند که این ضوابط به صورت مکتوب نمی باشد و مدیر داخلی مسئول کنترل نیروی های دیگر است و از آنجا که آقای بابایی به علت کارمند بودن فقط آخر هفته در شرکت حاضر است ،از طریق تلفن گزارش روزانه از مدیر داخلی میگیرد .
آقایی بابایی در مورد غیبت و تاخیر می گوید ” کارگر ها باید ۱۲ ساعت سر کار باشند و مدیر داخلی از ۸ صبح تا ۴ بعد از ظهر و مدیر تولید از ۸ صبح تا ۶ بعد از ظهر . اگر مجموع تاخیر ها ۱۲ ساعت شود ۱ روز از حقوق کسر می شود و هر غیبت ۲ روز از حقوق کم می کند و مدیر داخلی مسئول ثبت تاخیر و غیبت می باشد. در صورت هماهنگی و توافق اجازه مرخصی داده می شود “.
از ایشان در مورد تعارض بین کارکنان می پرسم و می گوید “تعارض وجود دارد ولی همیشه سعی می کنم سخن های دو طرف را بشنوم و پس از بررسی سعی در حل آن دارم به ویژه در آخر هفته جلسات هفتگی برگزار می کنیم و مشکلات را به صورت تیمی بررسی و راه حل هایی ارائه میدهیم و اگر مشکلی پیش آمده به بررسی آن می پردازم : ” ایشان به تعارض بین مدیر داخلی و مدیر تولید اشاره می کند و می گوید که مدیر تولید به صحبت های مدیر داخلی توجه نمی کرده و من به مدیر تولید گفتم که مدیر داخلی مسئول نیروی انسانی می باشد و توجه به صحبت های او مهم است ” .
آقای بابایی برای ایجاد امنیت شغلی سعی کرده محیط آرامی ایجاد کند ،که همه کارکنان با عشق و علاقه به کار بپردازند و این علاقه به کار کارکنان باعث شده آنها به شغل خود متعهد و پایبند باشند و احساس خوبی در محل کار داشته باشند هر چند که تنوع کاری زیادی وجود ندارد و مشاغل روتین هستند .
ایشان در مورد تصمیم گیری می گوید: ” تصمیمات نهایی را خودم با مشورت شریکم میگیریم ولی فرایند تصمیم گیری به صورت گروهی و در جلسات آخر هفته می باشد به جزء تصمیمات مهم و آنی”
ایشان در پایا ن آرزوی خود را توسعه کار وخرید زمین بزرگتر بیان میکند و در جمله آخر خود می گوید: ” برای شروع هر کاری ، هیچ وقت دیر نیست “.