در شرایط کنونی که امرار معاش به یکی از دغدغههای اصلی خانوار تبدیل شده است، کسب درآمد و راه اندازی یک کسب و کار در کنج خانه شاید مسکنی باشد برای درمان این درد. در حالی که مرکز آمار نرخ بیکاری در سال گذشته را ۱۲٫۴ اعلام کرده است. در این گزارش آمده است که نرخ مشارکت اقتصادی در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی کمتر بوده است.
زنان خانه دار در کنار انجام کارهای روزمره، همسرداری و تربیت فرزندان به ساخت محصولات مختلف ازجمله سفال، سرامیک، تراش شیشه و غیره میپردازند و از این طریق ماهانه بین ۲۰۰ تا ۸۰۰ هزارتومان نیز درآمد کسب می کنند.
حتی برخی از آنها در منازل خود، کارگاههای کوچک زودبازده راهاندازیکردهاند و در سطح گستردهتری به تولید محصولات متنوع مشغولند. البته در این میان دارندگان کارگاههای کوچک در کنج خانه از درآمد بیشتر و قابل قبولتری برخوردار هستند.
بیشتر این کارگاهها در زمینه خیاطی، سفالگری، فرش وگلیم بافی و … فعال هستند. به گفته مریم توحیدی خیاط ساکن در یکی از محلههای شرق تهران راهاندازی یک کسب و کار ساده در منزل هزینه های اولیه زیادی دارد که هر کسی توانایی آن را ندارد.
وی ادامه میدهد« برای راه اندازی یک کارگاه خیاطی تک نفره نیاز به یک چرخ خیاطی ۲ میلیون تومانی، قیچی برش ۸۰۰ هزار تومانی، بسته کامل نخ ۴۰۰ هزار تومانی، چرخ زیگزال ۹۰۰ هزار تومانی و بسیاری از وسایل ریز است که نزدیک به ده میلیون تومان سرمایه نیاز دارد و هر بانوی خانهداری توان تهیه وسایل اولیه آن را ندارد. اما در صورت تدارک دیدن وسایل اولیه یک بانوی شاغل در خانه می تواند ماهیانه بین یک و نیم تا ۲ میلیون تومان از خیاطی درآمد داشته باشد.»
آشپزی یکی دیگر از مشاغلی است که در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته است. بسیاری از بانوان از فرصت به وجود آمده استفاده کرده و در منزل خود برای کسانی که فرصت آشپزی ندارند غذا تدارک میبینند.
بیشتر سفارشات مربوط به این افراد تهیه غذا برای میهمانیهای مجلل خانوادگی است. البته ترشی، مربا، تهیه سبزی قرمه سبزی، باقالی پاک شده، نخود فرنگی پاک شده و … از دیگر راه های کسب درامد در خانه است .
خدیجه صفدری بانویی است که دستپخت آن را میتوان در بیشتر میهمانیهای لوکس غرب تهران چشید. وی میگوید« پس از وفات همسرم کار خود را با تهیه ترشی خانگی شروع کردم و در سال ۸۴ ماهیانه بین ۱۲۰ تا ۲۰۰ هزار تومان درآمد داشتم در حال حاضر با توسعه شغل خود تهیه غذای مورد نیاز مراسمهای مختلف بانوان در غرب تهران را بر عهده دارم و با نیروی کار ۴ نفره ماهیانه ۳ تا ۵ میلیون بسته به فصل های مختلف سال درآمد دارم. حتی در ایام نوروز هم به فعالیت خود ادامه میدهیم. البته در فصل های مختلف سال تهیه ترشی و مربا، پاک کردن کرفس و سبزی قرمه سبزی هم بخشی است که به کسب درامدمان کمک میکند.»
منجوق دوزی و زینت ارایی کفش و لباس از دیگر مشاغلی است که در میان بانوان از طرفداران بالایی برخوردار است.

ه
مه لقا گنجی می گوید« ازسال ۸۹ تا کنون با یک تولیدی کفش در بهارستان قرارداد دارم و منجوق های روی کفش عروس می دوزم. بر اساس این قرارداد هر کفش ۵۰۰ تومان دستمزد دریافت می کنم با توجه به اینکه روزانه می توان بیست عدد یاهمان ده جفت کفش را منجوق دوزی بکنم روزی ده هزار تومان دستمزد می گیرم. البته تمامی وسایل اولیه هم از سوی پیمانکار پرداخت می شود. به طور متوسط ماهیانه ۳۰۰ هزار تومان دستمزد دریافت می کنم که با توجه به زمانی که میگذارم از آن رضایت دارم. روزانه بین دو تا سه ساعت زمان صرف این کار میکنم که محل درامدی برای من و کمکی برای خانواده است.
اما شیرینی بیانی که منجوق دوزی بر روی لباس عروس و لباس های خاص را انجام میدهد میگوید« روزانه ۱۰ تا ۱۲ ساعت فرصت برای منجوق دوزی و زینت آرایی لباس ها زمان می گذارم که بر اساس قراردادی که پیمانکار دارم هر لباس بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان دستمزد دریافت میکنم با توجه به ظرافت بالای کار به پایان رساندن هر کار بین ۳ روز تا ۵ طول می کشد و به طور متوسط ماهیانه یک میلیون تومان دستمزد دریافت میکنم.»
جعبه های سه بعدی که چند سالی جای کاغذ کادو را گرفته و بیشتر هدایا را در دل خود جای می دهد خلاقیتی است که از دل همین کسب و کارهای خانگی بیرون آمده است. این شغل از آن دسته مشاغلی است که بیش از هر چیز به یک ذوق هنری نیاز دارد. وسایل اولیه راه اندازی این کسب و کار مقدار زیادی کارتن، کاغذ رنگی، چسب، روبان، قیچی و… است. نرگس حسنی که بیش از ده سال سابقه فعالیت در این حوزه را دارد می گوید« به صورت کاملا اتفاقی روش ساخت جعبه را آموز دیدم و پس از تهیه و تولید حدود ده عدد جعبه آن را به دوستانم هدیه دادم پس از مدتی با تشویق دوستانم اقدام به تولید انبوه این محصلات کردم. در حال حاضر با چند طلا فروشی، سیسمونی فروشی، اساب بازی فروشی، لباس فروش عطر فروشی قرارداد دارم که بسته به میزان تعهد ماهانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ عدد جعبه تولید میکنم.
وی ادامه می دهد«هزینه اولیه درست کردن جعبه کادویی ساده با کاغذ رنگی ، فقط همان خرید برگی ۱۲۰۰تومان کاغذ اوریگامی با سایز ۵۰ در ۷۰ است. با هر برگ این کاغذها ۷ تا ۸تا جعبه در سایزهای مختلف کوچک و بزرگ میشود درست کرد. درست کردن ۳۰۰تا از این جعبهها، حدود ۳تا ۴ساعت زمان میبرد. اگر هر روز همین مقدار زمان برای درست کردن این تعداد از جعبهها بگذاریم و هرکدام از این جعبهها به قیمت ۳۰۰ تومان هم فروخته شود، روزی ۴۰ هزار تومان سود خالص دارد؛ یعنی ماهی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان. البته این رقم یک عدد ثابت و همیشگی نیست و بستگی به درخواست و سفارش مشتریهایتان دارد، اما جعبه های کادویی بزرگ هم زمان بر هستند و هزینههای بیشتری دارند که حدودا بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان هزینه داشته و نزدیک به ۲۰ هزار تومان به فروش میروند.»
منبع: