قهرمان قصه امروز ما، بانوی خلاق و پر اراده ای است که با همکاری همسرش، توانسته در جزیره قشم، دست به کاری بزند کارستان که نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه بی نظیر است:
تولید و پرورش بزرگ ترین نوع کروکودیل جهان در ایران!
شاید خیلی ها اصلا فکرش را هم نمی کردند که پرورش کروکودیل در ایران، با اراده یک بانوی تحصیل کرده از خطه جنوب آغاز شود و بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان داشته باشد. گزارش امروز سرویس گردشگری روزیاتو، شما را با مژگان روستایی، نخستین پرورش دهنده کروکودیل در خاورمیانه آشنا می کند.
داستان مژگان: داستان ترس و اراده
مژگان روستایی، خانمی که هم اکنون سی و اندی سال سن دارد، شش هفت سال پیش، کارمندی بود مانند خیلی از کارمندان زن در مناطق جنوبی کشور. اما تصمیم گرفت با همکاری همسرش، دست به کاری بزند کارستان که شاید ابتدا، خیلی ها سخن و گفته آنان را شوخی می گرفتند. اما اکنون، وی با کروکودیل ها، یک چهره سرشناس کارآفرین جهانی شده است. آوازه او، اکنون به رسانه های مکتوب و تصویری جهان منتقل شده و بهمن ۹۴، تندیس بانوی کارآفرین ایران را از دست معاون اول رییس جمهور دریافت کرد.
داستان مژگان روستایی، داستان اراده، خلاقیت و پشتکار است. دست زدن به تولید، آن هم برای یک بانو با امکانات حداقلی، آن هم در کشوری که حتی قانون و رویه مشخصی برای تولید کروکودیل در دهه هشتاد شمسی وجود نداشت، کار کمی نیست.
مژگان روستایی، از سال ۱۳۸۵، طرحی را در سر داشت تا بتواند، از جانوری که خیلی در ایران، سابقه حضور و فعالیتی از آن مشاهده نمی شود و بیشتر در مستندها و کتاب ها از آن، چیزهایی شنیده و دیده بودیم، کسب و کاری خلق کند.
کسب و کار از ژانر ترس و با حیوانی که برای همه ما، یادآور دندان های تیز و مستندهای شکار گله های گاو وحشی در دشت های آفریقا است. او زمانی کارش را آغاز کرد که نه دولت، آیین نامه ای برای بررسی طرح داشت و نه دستورالعملی مشخص و مستند برای حمایت و اعطای مجوز به چنین فعالیتی. چند سال گذشت تا همت مژگان خانوم بر مشکلات غلبه کرد و نخستین مجوز پرورش کروکودیل ایران به نامش صادر شد.
او اکنون با همیاری همسرش، در سومین دهه زندگی خود، دختری ۴ ساله به نام آنیسا دارد و در کنار بیست کارگر مزرعه، ۱۵۰ سر کروکودیل را نگهداری می کنند که بخشی از مزرعه و پارک کروکودیل آن ها را تشکیل می دهد.
وی در سال ۱۳۸۶، شرکتی به نام نوآوران پویا کیمیا قشم تاسیس کرد که مجری مزرعه و پارک پرورش کروکودیل نوپک قشم است و به عنوان طراحی نوآورانه و کارآفرین در ایران شناخته می شود. برای رفتن به این پارک، می بایست به استان هرمزگان و جزیره هنگام رفت و در این جزیره، از هر کس سوال کنید، شما را به پارک کروکودیل نوپک راهنمایی خواهد کرد.
خون کروکودیل کاربرد پزشکی دارد و پوست و گوشت آن نیز صادر می شود.
کارآفرینی با کروکودیل های ۳ متری!
داستان مزرعه کروکودیل در ایران، تاکنون در برنامه های تلویزیونی و رادیویی متعددی در چند سال اخیر مورد بحث و بررسی کارشناسان و کارآفرینان قرار گرفته است و مژگان روستائی و همسرش، مهمان برنامه های بسیاری بوده اند. شروع کار، پس از شکل گیری ایده در ذهن خلاق و با اراده خانم روستائی در سال ۸۵، به طور جدی با گذراندن دوره در خارج از کشور و مطرح کردن طرح با خانواده پدری آغاز شد.
پس از پیگیری های قانونی با نهاد های ذیربط توسط سرکار خانم مهندس روستایی مدیرعامل نوپک در اول دی ماه سال ۱۳۸۶ موافقت اصولی جهت ایجاد اولین مرکز پرورش کروکودیل ایران صادر گردید. این مرکز، اکنون نخستین مرکز تخصصی پرورش کروکودیل در خاورمیانه به شمار می رود و نمونه دیگری به نظر می رسد که نداشته باشد.
پیگیری های اداری مستمر با سازمان های شیلات ، محیط زیست و دامپزشکی موجب شد تا در سال ۱۳۸۷، اولین پروانه تاسیس مزرعه پرورش تمساح در کشور برای شرکت نوپک صادر گردد .
با احداث مزرعه در جزیره هنگام و واردات تمساح های اولیه به این مزرعه رسما در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ پرورش کروکودیل در اولین مرکز رسمی و خصوصی کشور شروع شد. چند ماه بعد یعنی در بهار ۱۳۹۰، ساخت بخش گردشگری مزرعه با عنوان پارک کروکودیل نوپک در جزیره قشم به پایان رسیده و پارک کروکودیل نوپک به عنوان اولین پارک کروکودیل خاورمیانه آغاز به کار کرد.
اکنون فعالیت کروکودیلی آقای سالاروند و خانم روستایی سبب شده تا این مجموعه در سال ۱۳۹۳، به عنوان کارآفرین برتر استان هرمزگان انتخاب شود و بهمن سال گذشته نیز، عنوان کارآفرین برتر کشور را بدست آورد.
افتخاری که برای رسیدن به آن، جرقه یک ایده و تلاش برای عملی کردنش کافی بود.
درباه مزرعه کروکودیل
اکنون یکی از مقصدهای گردشگری دیار تاریخی و جذاب هرمزگان، قطعاً پارک نوپک است که شما را با کروکودیل های پنجاه سانتی تا ۳ متری آشنا می کند و فضایی برایتان رقم می زند که شاید هیچ گاه در ایران نتوانید نمونه اش را مشاهده کنید.
برای خیلی ها، دیدن کروکودیل از فاصله نیم متری، بسیار دلهره آور است، اما مژگان روستائی این فرصت را برای شما فراهم کرده است تا از پشت حصارهای که در اطراف محل حفاظت و نگهداری کروکودیل هایش کشیده، بتوانید در کمال آرامش کروکودیل ها و نحوه غذا خوردن و استراحتشان را تماشا کنید و حتی با کروکودیل های تاکسیدرمی شده، سلفی برای اینستاگرام بگیرید!
در این مزرعه پرورش کروکودیل ها و تحقیقات روی آنها انجام می شود. پارک کروکودیل نوپک پذیرای بازدیدکنندگان علاقمند به حیوانات است و علاوه بر آنها، حیوانات متنوع دیگری نیز در آنجا زندگی می کنند.
نوپک با در اختیار داشتن نیروهای متخصص و با تجربه مهمترین مرکز خدمات مشاوره در خصوص نگهداری و پرورش کروکودیل ها در ایران و خاورمیانه محسوب می شود. تکثیر، خرید و فروش کروکودیل زنده از جمله فعالیت های این مجموعه است. کروکودیل های نوپک از نوع کروکودیل پروسوس موسوم به آب شور می باشند که به عنوان بزرگترین گونه کروکودیل در جهان شناخته می شوند.
این مزرعه دارای مجوز از سازمان های محیط زیست، شیلات و دامپزشکی ایران بوده و تحت قوانین کنوانسیون بین المللی حفظ حیوانات (سایتیس) اداره می شود. مزرعه کروکودیل نوپک در طی چند سال اول فعالیت خود پرورش کروکودیل ها و تکثیر موفق کروکودیل را داشته است.
پارک کروکودیل ها
کروکودیل ها موجوداتی با قدمتی بیش از ۱۲۰ میلیون سال می باشند امروزه اثبات شده است آنها حدود ۶۵ میلیون سال است که تغییر نیافته اند و به همین شکل زندگی می کرده اند. این موجودات که از آن ها به عنوان باقیمانده زنده دایناسور ها یاد می شود موجوداتی با ویژگی جالب و شگفت انگیز هستند.
این موجودات خارق العاده که برخی آنها را سلطان زره پوش آب های آرام نیز می دانند، اگرچه به لحاظ ظاهری شباهت های بسیاری با هم دارند ولی در واقع در ۲۳ گونه مختلف و در قاره های آسیا، آفریقا و آمریکا زندگی می کنند.